Verdachte (62) schietpartij metro New York voor de rechter, geen borgtocht

De man die ervan wordt verdacht rookbommen af te laten gaan en te hebben geschoten waardoor 10 personen gewond zijn geraakt in een metro in New York City, is woensdag gearresteerd na een klopjacht van 30 uur en staat terecht voor federale strafrechtelijke vervolging. Minstens 13 personen zijn door een andere oorzaak gewond geraakt.

Update 21.15 uur: Frank R. James verscheen donderdag (14 april) in een rechtbank in Brooklyn, waar hij werd aangeklaagd voor één aanklacht wegens het overtreden van een wet die terroristische en andere gewelddadige aanvallen op een massatransportsysteem verbiedt. Een verzoek om vrijlating op borgtocht is afgewezen. Hij riskeert levenslang als hij wordt veroordeeld voor het misdrijf. Inmiddels zijn er beelden vrijgegeven hoe James bepakt en bezakt het metrostation binnengaat. 

Uit tirades op sociale media van de 62-jarige verdachte blijkt dat hij geradicaliseerd is en verteerd wordt door haat tegen blanken en overtuigd is van een dreigende rassenoorlog. "O zwarte Jezus, dood alsjeblieft alle blanken", was een meme die hij plaatste. James liet zich verder ook laatdunkend uit over Spanjaarden, Aziaten en Zwarten. Daarnaast beweerde hij langdurige psychische problemen te hebben gehad.

James plaatste materiaal op sociale media met betrekking tot extremistische ideologieën waaronder de Nation of Islam, Black Panthers, Black Liberation Army, BLM en een afbeelding van de zwarte nationalistische politiemoordenaar Micah Johnson. "Blanke mensen en zwarte mensen, zoals we onszelf noemen, zouden geen contact met elkaar moeten hebben", tiert James in een van de honderden YouTube-video's die hij plaatste.

In een andere video huilt hij om het nieuws dat de nieuwe rechter van het Hooggerechtshof Ketanji Brown Jackson getrouwd is met een 'blanke man', die hij beschreef als de 'vijand'.

Een tien pagina's tellende aanklacht is ingediend door federale openbare aanklagers bij de Amerikaanse rechtbank in Brooklyn. James wordt beschuldigd van het plegen van een terroristische of andere gewelddadige aanval op het openbaar vervoer. Als hij wordt veroordeeld, kan hij levenslang krijgen, zeiden functionarissen.

James wordt beschuldigd van het laten afgaan van twee rookbommen in de metro, vlak voordat hij het vuur op medepassagiers opende met een semi-automatisch pistool. De politie zei dat tien mensen werden getroffen door kogels, hiervan verkeerden woensdag vijf personen in kritieke maar stabiele toestand. Dertien anderen raakten gewond in de hectiek om de met rook gevulde trein te ontvluchten. Van alle slachtoffers wordt verwacht dat ze het zullen overleven.

Wat is tot nu toe bekend van de aanslag in Brooklyn? 

    • Frank Robert James, 62, werd gearresteerd in een straat in Manhattan en beschuldigd van een aanslag op het openbaar vervoer. Hij kan levenslang krijgen als hij wordt veroordeeld, zeiden functionarissen. 
    • James heeft connecties met New York, New Jersey, Pennsylvania, Wisconsin en Ohio met adressen in Wisconsin en Philadelphia, aldus de politie. Zijn strafblad omvat negen eerdere arrestaties in New York en drie in New Jersey, zei de politie van New York.
    • James, geboren in 1959 in de wijk Bronx van New York City, is tijdens zijn leven vaak van stad naar stad verhuisd, vertelde zijn zus aan de New York Times. Ze zei ook dat ze hem al jaren niet meer had gesproken, de laatste keer was toen hun jongere zus stierf aan een hartaanval.
    • De verdachte heeft de sleutels van een gehuurd U-Haul busje en een creditcard met zijn naam erop achtergelaten op de plaats delict in de wijk Brooklyn. Hierdoor kwam de politie achter zijn identiteit. Hij huurde het busje in Philadelphia en parkeerde het in een straat in de buurt van het 36th Street-station waar de schietpartij plaatsvond, zeiden de autoriteiten.
    • De schutter vuurde 33 schoten af met een Glock 9 mm semi-automatisch pistool, dat James volgens de autoriteiten in 2011 heeft gekocht.
    • Het wapen werd later teruggevonden samen met drie magazijnen met munitie, een bijl, wat consumentenvuurwerk en een container met benzine, aldus de politie.
    • In juni kocht een man met de naam Frank James vuurwerk van Phantom Fireworks Showroom in Caledonia, volgens het de vuurwerkverkoper. De exacte combinatie van vuurwerk dat daar is gekocht, is ter plaatse gevonden, vertelde de oprichter van het bedrijf aan MSNBC.
    • YouTube heeft woensdag een account verwijderd waarvan werd aangenomen dat het van James was.