Slowakije geeft S300-systeem aan Oekraïne, ontvangt een nieuwe van de VS

De Amerikaanse strijdkrachten sturen een modern Patriot-luchtafweerraketsysteem naar Slowakije. Dit is bedoeld om een leemte in de nationale defensie te dichten nadat Slowakije zijn vorige S-300 luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne heeft geschonken.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zei dat het Patriot-systeem en de bijbehorende Amerikaanse soldaten 'in de komende dagen' in het oosten van Slowakije zullen aankomen voor een aanvankelijk niet-gespecificeerde periode. Ze bevinden zich al in Europa.

Austin en president Joe Biden bedankten de Slowaakse regering voor de aankondiging van vrijdag dat ze het S-300 luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne zou schenken. Biden legde uit dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy persoonlijk probeerde het S-300-systeem te krijgen. "Terwijl het Russische leger zich voorbereidt op de volgende fase van deze oorlog, heb ik mijn regering opgedragen alles in het werk te stellen om de geavanceerde wapensystemen te verkrijgen en in te zetten die het Oekraïense leger nodig heeft om zijn land te verdedigen", zei hij. 

Het Russische luchtafweerraketsysteem S-300, dat in de Sovjettijd werd ontwikkeld, maakt gebruik van nauwkeurige geleidingstechnologie om vijandelijke vliegtuigen of raketten te vernietigen. Het Oekraïense leger is bekend met het gebruik van het systeem. Het in Amerika gemaakte Patriot-raketafweersysteem wordt door verschillende NAVO-landen gebruikt. Zo hebben Duitsland en Nederland in maart patriots naar Slowakije gestuurd om de verdediging van de oostflank van de NAVO te versterken.