Zelenskyy: aanval op kinderziekenhuis is "oorlogsmisdaad"

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn in negen dagen tijd meer dan 1.200 burgers omgekomen door oorlogsgeweld in Mariupol, dat werd belegerd door Russische troepen. Woensdag werd een kraam- en kinderkliniek verwoest door Russische beschietingen in de Zuid-Oekraïense havenstad.

Volgens de autoriteiten raakten hierbij zeker 17 ziekenhuismedewerkers gewond. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy noemde de aanval in een videoboodschap een 'oorlogsmisdaad'. Hij voegt eraan toe: "Het luchtbombardement is het ultieme bewijs. Het bewijs dat er een genocide op Oekraïners plaatsvindt."

De Russische regering van haar kant zegt dat Oekraïense strijders het ziekenhuis al eerder hadden ontruimd en vanuit het ziekenhuis op Russische troepen schoten.

Volgens de loco-burgemeester van de stad Mariupol zijn er drie mensen omgekomen bij de  Russische aanval op de kraamkliniek. Onder de doden was een kind, zei loco-burgemeester Sergei Orlov tegen de Britse omroep BBC. Oekraïense autoriteiten hadden eerder gemeld dat er 17 mensen gewond raakten bij de aanval, onder wie zwangere vrouwen.