Israelische premier Bennet als bemiddelaar in oorlog Oekraïne en Rusland

Na zijn bezoek aan Moskou besprak de Israëlische premier Naftali Bennett het conflict in Oekraïne met Bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn. "De focus van het 90 minuten durende gesprek waren de resultaten van het gesprek dat de premier zaterdag in Moskou had met de Russische president Poetin", zegt regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit. Ze willen hierover nauw contact houden. Het gemeenschappelijke doel Het enige dat overblijft is om de oorlog in Oekraïne "zo snel mogelijk" te beëindigen, aldus de verklaring, eraan toevoegend dat "we ons uiterste best zullen doen om dit te doen".

Bennett had zaterdag eerder een ontmoeting met Kremlin-chef Poetin in Moskou om de oorlog in Oekraïne te bespreken. Regeringskringen in Jeruzalem zeiden dat de gesprekken tussen Poetin en Bennet in de Russische hoofdstad drie uur duurden. Bennett heeft gecoördineerd met de VS, Duitsland en Frankrijk en is "in constante communicatie met Oekraïne". Volgens informatie uit Jeruzalem belde Bennett met Volodymyr Zelenskyy na de ontmoeting met Poetin. De Oekraïense president belde vannacht ook met de Amerikaanse president Joe Biden .

Israël wordt gezien als bemiddelaar in de oorlog in Oekraïne. Volgens berichten in de media heeft Zelenskyy een paar dagen geleden Bennett gevraagd om in Israël onderhandelingen te organiseren tussen Rusland en Oekraïne. Israël heeft goede betrekkingen met beide landen, maar bevindt zich ook in een spagaat. Het wil zijn belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, niet 'passeren', maar is tegelijkertijd om strategische redenen afhankelijk van de goede wil van Moskou, ook in de conflicten met Syrië en Iran.