Israël: vierde coronaprik biedt amper extra bescherming tegen omikron

Een vierde coronaprik biedt amper extra bescherming tegen de omikronvariant. Zo blijkt uit voorlopige resultaten van een Israëlische studie die maandag gepresenteerd werden. “Ondanks een iets hoger aantal antilichamen, biedt het vierde vaccin maar een gedeeltelijke bescherming tegen het virus”, aldus Gili Regev-Yochay, verbonden aan het Sheba Medical Center in Tel Aviv.

Volgens een Israëlisch onderzoek biedt een vierde coronavaccinatie onvoldoende bescherming tegen de ommikronvariant. Coronabesmettingen worden ook waargenomen bij mensen die vier keer zijn ingeënt, zei professor Gili Regev van het Shiba-ziekenhuis bij Tel Aviv. Twee weken na een vierde dosis van het preparaat van Biontech en Pfizer kan een "mooie toename" van antistoffen worden waargenomen. Hun aantal is zelfs iets hoger dan na de derde vaccinatie. "Maar voor Omikron is deze mooie waarde niet voldoende." Regev benadrukte dat dit tussenresultaten van het onderzoek zijn, dus preciezere cijfers wil ze niet geven. 

Ongeveer 150 deelnemers aan het onderzoek hadden twee weken voor het onderzoek een vierde dosis van het vaccin van Biontech/Pfizer gekregen. Een week geleden kregen nog 120 deelnemers een vierde dosis Moderna na drie eerdere doses Biontech/Pfizer. Het is 's werelds eerste poging tot een vierde vaccinatie met gecombineerde vaccins, zei Regev. De resultaten van beide groepen na een week zijn zeer vergelijkbaar. "We zien geen significant verschil."

"De beslissing in Israël om immuungecompromitteerde mensen de vierde dosis te geven, zou een klein voordeel kunnen opleveren", zei Regev. "Maar waarschijnlijk niet genoeg om aan de hele bevolking te geven." Op dit moment kunnen ook Israëli's ouder dan 60 jaar en medisch personeel voor de vierde keer worden gevaccineerd tegen COVID-19.

Professor spreekt van "dilemma"
Gezien de voorlopige onderzoeksresultaten sprak Regev van een "dilemma" of gezonde mensen ouder dan 60 jaar de vierde dosis zouden moeten krijgen. "Als iemand persoonlijk risico loopt, is het beter om nu te vaccineren, zo niet, dan is het misschien beter om nog te wachten."

Maar zo'n 62 procent van de 9,4 miljoen Israëli's wordt als volledig gevaccineerd beschouwd. Dit zijn mensen die tot zes maanden na de tweede vaccinatie tweemaal zijn gevaccineerd en mensen met één boostervaccinatie. Dertig procent van de bevolking is helemaal niet gevaccineerd, en voor acht procent is de geldigheid van de vaccinatie verlopen. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid hebben bijna 4,4 miljoen Israëli's hun derde vaccinatiedosis al gekregen, en meer dan 537.000 hun vierde.

Onderzoek naar 4e coronaprik in Israel ( Pixabay)
Onderzoek naar 4e coronaprik in Israel ( Pixabay)