Weekupdate COVID-19: 22% meer IC-opnamen, overige meldingen stabiliseren

Afgelopen week stabiliseerde het aantal nieuwe meldingen van het coronavirus SARS-CoV-2. Het aantal patiënten dat werd opgenomen in het ziekenhuis stabiliseerde, maar het aantal intensive care-opnames steeg onverminderd door.

Het aantal nieuwe meldingen van SARS-CoV-2 stabiliseerde deze week (+1%). De week hiervoor was er nog een toename van 39%. Deze stabilisatie is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen die half november ingingen. Het reproductiegetal van 15 november, zakte tot 1,05 (ondergrens 1,04 – bovengrens 1,06). Dit betekent dat 100 mensen die corona hebben samen 105 nieuwe personen besmetten.

Ziekenhuis- en IC-opnames
Op dit moment zijn door Stichting NICE 1.996 nieuwe ziekenhuisopnames patiënten met COVID-19 gemeld voor de afgelopen week. Dat is 2% meer dan in de week ervoor. De IC-afdelingen namen 367 nieuwe patiënten met COVID-19 op, dat is een stijging van 22% vergeleken met voorgaande week.

Een stabilisatie of afname van het aantal nieuwe meldingen van SARS-CoV-2 heeft waarschijnlijk pas na 1-2 weken effect op het aantal opnames in het ziekenhuis en nog later op de IC-opnames. Dit zagen wij ook bij de lockdown in december van 2020. Een week na de daling van het aantal meldingen daalden de ziekenhuisopnames en de week daarna de IC-opnames. Door de lange ligduur van COVID-19 patiënten daalt de bedbezetting later dan het aantal nieuwe opnames.

Testen
Ruim 667.000 mensen lieten zich afgelopen week testen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst (6% meer dan de week ervoor). In die week werden 155.152 positieve testuitslagen gemeld (1% meer dan de week ervoor). Het percentage mensen met een positieve testuitslag daalde in de voorbije week licht van 22,2% naar 21,4%.

In de leeftijdsgroepen 18-29 jaar is een afname van het aantal gemelde positieve testen per 100.000 inwoners zichtbaar. Het aantal besmettingen steeg nog in de leeftijdsgroepen 0-12 en 30 - 49 jaar. In de overige leeftijdsgroepen stabiliseerde het aantal meldingen per 100.000 inwoners.

Kinderen
Ook deze week was het aantal nieuwe meldingen van SARS-CoV-2 bij kinderen onder de 12 jaar het hoogst. Het aantal positieve tests neemt toe met de leeftijd tot 12 jaar. Dat hogere aantal meldingen onder kinderen tot 12 jaar zal deels komen doordat kinderen onder de leeftijd van 12 niet gevaccineerd zijn en zonder beperkingen met elkaar contact hebben. Ook worden kinderen van 7 tot en met 11 jaar vaker getest dan kinderen vanaf 12 jaar. Sinds deze week mogen kinderen met milde neusverkoudheid niet meer naar de basisschool en moeten zij zich laten testen bij de GGD. Hierdoor zullen komende week waarschijnlijk meer besmettingen gevonden worden en zal mogelijk ook het aantal meldingen voor de leeftijdsgroep tot 12 jaar nog verder stijgen.

Omikronvariant
Afgelopen weekend werd bekend dat de omikronvariant ook in Nederland is gevonden bij terugkomende passagiers uit het zuiden van Afrika. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet extra onderzoek naar de mogelijke verspreiding van deze variant in Nederland.

RIVM COVID-19 weekcijfers 30 november 2021
RIVM COVID-19 weekcijfers 30 november 2021