Rallyrijder Ogier pakt achtste wereldtitel na ontknoping in slotwedstrijd

Op en rond het circuit van Monza in Italië is zondag het wereldkampioenschap rallyrijden afgesloten. Er waren nog twee kanshebbers over op de titel, hoewel het verschil wel redelijk groot was. Het was de laatste rally met de huidige generatie auto's, vanaf volgend jaar wordt ook in het WRC met hybride auto's gereden.

Voorafgaand aan de rally wist Elfyn Evans dat hij samen met navigator Scott Martin achttien punten goed moest maken op Toyota-teamgenoot Sebastien Ogier en diens navigator Julien Ingrassia. Een schier onmogelijke opgave, zeker als Ogier gewoon lekker bleef rijden, zoals hij op de vrijdag deed.

In de zesde van zeven proeven op dag één nam Evans de leiding over en hij sloot de openingsdag af met 1,4 seconden voorsprong, maar met Ogier op plek twee was er nog niet heel veel spanning te zien in de titelstrijd. De Hyundai's van Thierry Neuville en Dani Sordo volgden op een kleine twintig seconden.

Dag twee was weer bijzonder spannend, Evans en Ogier duelleerden proef na proef om de leiding in de rally en aan het einde van de dag - met nog drie proeven te gaan op de zondag - was het de Fransman die de koppositie toch weer in handen had. Evans volgde op welgeteld vijf tienden van een seconde, Sordo (+27,4) en Neuville (+46,6) moesten onderling uit gaan maken wie de derde podiumplaats in beslag mocht nemen in de laatste rally van het seizoen.

Op de laatste dag van het seizoen, en de laatste dag ooit met de prachtige generatie auto's, moest Ogier het hoofd simpelweg koel houden en dat deed de Fransman, op een klein edoch uiteindelijk onschuldig foutje na. Nadat Evans een foutje maakte en zeven seconden verloor was het helemaal gedaan: Ogier pakte de winst en daarmee zijn achtste wereldtitel, Evans werd op 7,3 seconden tweede en Sordo completeerde het podium op 21,3 seconden.