Facebook censureert lokale nieuwsomroep vanwege Zwarte Piet

Vol verwachting klopt ons hart, want Sinterklaas is weer in aantocht, samen met zijn gevolg. Zo ook in Alkmaar, waar de goedheiligman komende zaterdag aankomt. Onze collega's van Alkmaar Centraal wijdden een berichtje aan de intocht van de Sint, waarin de verwachtingen werden uitgesproken over hoe deze dit jaar zou verlopen, in verband met coronamaatregelen en een geplande pro-Zwarte Pietendemonstratie. 

Net als bij alle andere nieuwsberichten werd dit artikel automatisch doorgeplaatst naar de Facebookpagina van de omroep, Echter omdat er een foto bij het artikel staat waarop een paar Zwarte Pieten te zien zijn, greep Facebook meteen in en schorste het account van de omroep voor 24 uur vanwege het 'overschrijden van de richtlijnen van de community'. De blokkade op de pagina van Alkmaar Centraal zorgt er direct ook voor dat er geen nieuwsartikelen meer verschijnen op de andere pagina's van de zender, zoals Heerhugowaard Centraal en Langedijk Centraal, ook al hebben deze pagina's de richtlijnen niet overschreden. 

Een mooi staaltje censuur van de bovenste plank door Facebook dus. Hieronder de foto van het bewuste artikel, dat wel op Twitter geplaatst werd, maar die niet door de keuring van Facebook heen kwam.