FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 november 2021

Random Pics van de Dag #466

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Schaatser Van der Poel oppermachtig op 5.000m

Nils van der Poel heeft in Polen de wereldbekerwedstrijd op de 5.000 meter voor mannen gewonnen. In zijn eerste race dit seizoen schaatste hij met 6.15,56 een nieuw baanrecord. Ted-Jan Bloemen werd tweede, net voor Patrick Roest. Het is voor de Zweed zijn eerste WB-zege

Na vier van de acht ritten was de Belg Bart Swings met 6.23,50 het snelste. Marwin Talsma, die in de derde rit moest starten, kwam in 6.26,13 over de meet.

In de eerste rit na de dweil moesten de Italiaan Davide Ghiotto en de Canadees Jordan Belchos het tegen elkaar opnemen. Ghiotto nam het initiatief in de rit. De rondetijden van de twee vielen vooralsnog tegen al was hij wel vlak. Belchios kon niet op tegen de Italiaan en reed op gepaste achterstand met rondjes 31 laag. De tijd van Swings kwam niet in gevaar en Ghiotto kwam in 6.25,96 over de streep. Belchios viel met 6.35,41 tegen.

De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen moest het in de rit erna opnemen tegen de Rus Trofimov. Bloemen begon voortvarend en reed Trofimov op een kleine achterstand. Bloemen bleef in de 29 hoog rijden, terwijl Trofimov al in de 30 schaatste. De Canadees reed onder de tijd van Swings en ook iets onder het baanrecord. Zijn rondetijden kropen wel langzaam omhoog, terwijl Trofimov versnelde. Bloemen bleef constant rijden, al moest hij het baanrecord uit zijn hoofd zetten. Hij kwam in 6.20,94 over de meet, Trofimov schaatste naar 6.26,98.

De eennalaatste rit ging tussen Patrick Roest en Graeme Fish. Roest nam de regie in het begin in handen en liep per ronde een paar tienden weg bij de Canadees. De Nederlander reed boven de tijd van Bloemen maar wel erg vlak en versnelde langzaam waardoor hij inliep op Bloemen. Fish kon alleen maar volgen. Twee ronden voor het einde schaatste Roest nog een 29,8 en het verschil met Bloemen was een ronde later nog miniem. Roest finishte uiteindelijk in 6.21,03 en was ietsjes langzamer dus dan Bloemen.

Jorrit Bergsma moest het in de laatste rit opnemen tegen de Zweed Nils van der Poel. Bergsma begon snel, maar Van der Poel kon volgen al schaatste hij wel onrustig. Met zes ronden te gaan versnelde Van der Poel en Bergsma kon niet volgen. De Zweed reed rond de tijd van Bloemen, Bergsma zat daar iets achter. Van der Poel bleef rondjes van hoog in de 29 schaatsen en later zelfs nog 29 laag. Bergsma kon geen partij meer geven en Van der Poel kwam in 6.15,56 over de streep, een nieuw baanrecord. Bergsma reed naar 6.21,22.

Sven Kramer moest eerder vandaag al in de B groep van start. Hij eindigde als negende in 6.30,09. De Noor Sander Eitrem was in 6.23,73 het snelst.

Kijk terug: Persconferentie, nieuwe coronamaatregelen al bekend

Vanavond om 19.00 uur geven demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid een persconferentie over de coronamaatregelen. 

De persconferentie is hier live te volgen:

Update 17.35 uur: Zojuist verschenen op het AD de volgende nieuwe coronaregels.

 • Houd anderhalve meter afstand op plekken zonder coronapas
 • Ontvang thuis nog maximaal 4 gasten per dag
 • Horeca en essentiële winkels (als supermarkt of drogist) sluiten uiterlijk om 20:00 uur
 • In cafés en restaurants zijn de coronapas - en vaste zitplek - verplicht
 • Niet-essentiële winkels en dienstverleners (kledingwinkel, kapper, casino) moeten om 18:00 uur sluiten
 • Bioscopen, theaters en concertzalen zijn niet gebonden aan de vroege avondsluiting
 • Publiek bij alle sportevenementen - profs en amateurs - is niet toegestaan. Alle sportactiviteiten kunnen doorgaan
 • Evenementen -waaronder bruiloften- mogen met coronapas en maximaal 1250 gasten per zaal - met vaste zitplek. Uiterlijke eindtijd 18:00 uur.
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Na deze ‘korte klap’ met een rem op avondactiviteiten wil het kabinet ondernemers de optie bieden om te werken met een 2G-protocol: alleen genezen of gevaccineerde personen zijn dan nog welkom. 2G blijft dan een keuze, de Tweede Kamer moet hier nog wel in meegaan
 • De regels gaan zaterdagavond in, de Sinterklaasintochten kunnen dus doorgaan op zaterdag
 • Draag een mondkap binnen waar geen coronapas/qr-code verplicht is
 • Als een huisgenoot besmet is dan geldt de quarantaine ook voor alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten
 • Voor het MBO, HBO en WO geldt een maximale groepsgrootte per ruimte van 75 personen. Dit geldt niet voor lokalen en zalen voor tentamens en examens
 • Het kabinet komt met wetgeving zodat de coronapas ook bij bedrijven verplicht kan worden waar bezoekers al een QR-code moeten tonen (zoals in de horeca)

Eerdere berichtgeving:

Inmiddels zijn al veel details over de voorgenomen aanscherpingen van het coronabeleid 'uitgelekt':

 • Gedeeltelijke lockdown van 3 weken
 • Horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur dicht
 • Bioscopen en theaters behouden waarschijnlijk hun normale openingstijden, het kabinet moet nog beslissen over de horeca in de bioscopen en theaters
 • Thuis maximaal 4 bezoekers
 • Zoveel mogelijk thuis werken
 • Sportwedstrijden zonder publiek
 • De aangescherpte coronamaatregelen gaan zaterdag 13 november om 19.00 uur in
 • Plannen voor na de lockdown wil het kabinet eerst wettelijk vastleggen en daarna verplichten zoals anderhalve meter afstand houden, op meer plaatsen gebruik van het coronatoegangsbewijs. Of het Kabinet daadwerkelijk in gaat zetten op een 2G-maatregel zal vanavond duidelijk worden.

Irak onderneemt actie bij vluchtelingencrisis Poolse grens - Wit-Rusland

In het vluchtelingendrama aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen grijpt de Iraakse regering nu in. Het land wil vluchtelingen terugnemen en heeft, volgens informatie van de NDR, ook diplomatieke maatregelen genomen.

Voor de Wit-Russische honorair consul Majid Al-Qaysi in Bagdad zou het de komende dagen wel eens heel rustig kunnen worden. De bevoegdheden van de honorair consul zijn ingetrokken "om Iraakse burgers te beschermen tegen criminele mensensmokkelaars", vertelde de woordvoerder van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ahmed al Sahaf, aan de NDR.

Dit betekent dat er geen werk meer is toegestaan in het consulaat, wat inhoudt dat er geen visumaanvragen meer kunnen worden ingediend. Dit is waarschijnlijk de manier van de Iraakse regering om te voorkomen dat meer Irakezen de weg naar Wit-Rusland vinden om de Europese Unie binnen te komen. Het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op vragen hierover van NDR.

Irak biedt mogelijkheid tot terugkeer
Momenteel probeert Irak retourvluchten te organiseren vanuit Minsk en Warschau, vervolgde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, om "Irakezen die vrijwillig naar huis willen terugkeren, terug te laten vliegen". Volgens informatie van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden zich momenteel 571 Iraakse burgers in Polen. Naar verluidt worden zij verdeeld over acht schuilplaatsen in het Poolse grensgebied met Wit-Rusland.

De mensen zijn het slachtoffer geworden van smokkelaars, zei de woordvoerder van het ministerie. Ondertussen heeft de Turkse burgerluchtvaartautoriteit aan de nationale Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia een vliegverbod opgelegd voor Irakezen, Syriërs en Jemenieten van Turkije naar Wit-Rusland. Mensen met diplomatieke paspoorten zijn vrijgesteld van het verbod.

Bagdad verwacht bijna 8000 vluchtelingen
In augustus schortte de Iraakse regering alle rechtstreekse vluchten tussen Irak en Wit-Rusland op, waarschijnlijk onder druk van de Europese Unie. Al met al gaan de Iraakse autoriteiten ervan uit dat momenteel bijna 8.000 vluchtelingen vastzitten tussen Wit-Rusland en Polen. Zij komen voornamelijk uit de Koerdische gebieden in Noord-Irak.

Het is aannemelijk dat als zij nu worden opgeroepen om terug te vliegen naar Noord-Irak de meesten dit waarschijnlijk niet willen. Dit gaf een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Migratie toe. De Koerdische regio's in Irak hebben een verregaande zelfbeschikking, maar hebben zwaar te lijden onder de economische crisis. Vluchtelingen klagen over vriendjespolitiek, corruptie en een gebrek aan toekomstperspectieven.

Kneppelfreed: Belangrijke dag voor de emancipatie van de Friese taal

Dinsdag 16 november viert Fryslân het 60-jarig jubileum van Kneppelfreed. Op die dag werd in 1951 het fundament gelegd voor verankering van het Fries in het recht. Rechtbankpresident Fred van der Winkel: “Kneppelfreed is de historie. Het is de basis van de emancipatie van de Friese taal in het rechtsverkeer."

Bij rechtbank Noord-Nederland wil men een goede rechtspraak. Daarbij moet iedereen zijn of haar verhaal kunnen doen. De rechtbank vindt het daarom belangrijk dat Friezen in hun moedertaal bij hen terecht kunnen. Dat bevordert de kwaliteit en toegankelijkheid van de rechtspraak in Fryslân.

Bij de Rechtbank Noord-Nederland (en ook bij het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden) kunnen verdachten, partijen, getuigen of belanghebbenden op zitting Fries spreken, mits zij inwoner van Fryslân zijn. Dat is vastgelegd in de wet. De rechters en griffiers moeten het Fries daarom passief beheersen of bereid zijn het passief Fries te leren. Er werkt ook een aanzienlijk aantal rechters en griffiers bij de rechtbank met een actieve beheersing van de Friese taal. Het Fries is daarom voor de rechtbank in de huidige praktijk van de rechtspleging geen probleem. Zo nodig kan beroep gedaan worden op een tolk. Dat doet de rechtbank als andere partijen op een rechtszitting het Fries niet verstaan. Denk bijvoorbeeld aan een strafzitting waar een getuige Fries spreekt maar een verdachte dit niet verstaat.

Rechtbankpresident Fred van der Winkel: “Het belangrijkste voor ons is goede rechtspraak. En als Fries daaraan bijdraagt, dan organiseren we dat.”

Op dagvaardingen in strafzaken en oproepingen of uitnodigingen in andere zaken geven we aan dat Fries spreken mogelijk is. Als mensen 8 dagen van te voren laten weten dat zij Fries willen spreken dan regelt de rechtbank dat. Er wordt door de rechtbank in Leeuwarden ongeveer 2 keer per jaar een Friese tolk ingezet.

Nulmeting en zichtbaarheid
Het komt dus niet vaak voor dat de inzet van een tolk Fries nodig is. De provincie Fryslân wil graag meer inzicht in de mate waarin Friestaligen in de praktijk gebruik willen maken van het recht om Fries te spreken in de rechtbank en waarom zij dat wel of niet willen. De rechtbank Noord-Nederland is daar ook benieuwd naar. Daarom gaan ze samen met de provincie Fryslân en het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden een onderzoek (nulmeting) laten doen om daar achter te komen.

Jubileumactiviteiten
Om stil te staan bij Kneppelfreed zenden Omrop Fryslân en NPO 2 een documentaire uit waarin onder andere Fred van der Winkel aan het woord komt. De Fryslândok: ‘U heeft het recht om Fries te spreken’ wordt zaterdag 13 november uitzonden op NPO2 om 15.30 uur en zondag 14 november op Omrop Fryslân om 17.00 uur.

Schouten sterkste op 3.000m in baanrecord

Irene Schouten heeft in Polen de wereldbekerwedstrijd op de 3.000 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. De Nederlandse schaatsster zegevierde in 4.04,03, een nieuw baanrecord. Isabelle Weidemann werd tweede, de derde plek was voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Joy Beune moest het in de vierde rit opnemen tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. De snelste tijd tot dan was van Ragne Wiklund met 4.06,47. Lollobrigida nam het initiatief en pakte een klein gaatje, Beune kon echter prima bijbenen. Lollobrigida won de rit op vechtlust en kwam in 4:06.52 over de meet, iets sneller dan Wiklund. Beune schaatste naar 4.06,94.

De rit erna een Canadees onderonsje tussen Isabelle Weidemann en Ivanie Blondin. Blondin pakte een gaatje maar na een kilometer had Weidemann dat verschil weer goedgemaakt. Beiden waren qua rondetijden langzamer dan de snelsten tot dan. Weidemann versnelde op drie ronden van het einde en begon tijd te winnen op Lollobrigida en Wiklund. Met nog een ronde te gaan was ze voor het eerst sneller en uiteindelijk kwam ze in 4.05,25, een nieuw baanrecord, over de meet. Blondin schaatste naar 4.08,08.

Natalia Voronina moest het opnemen tegen Martina Sáblíková. Beiden gingen voortvarend van start. Het was Voronina die de regie in handen nam, al was Sáblíková er niet ver achter. Ze konden echter niet de rondetijden schaatsen van Weidemann in de rit ervoor. Sáblíková won de rit in 4.07,47, Voronina reed naar 4:09.90.

De eennalaatste rit ging tussen Irene Schouten en Antoinette de Jong. Zoals verwacht was het De Jong die het initiatief in de rit nam. De Jong ging erg hard van start en moest dit halverwege wel een beetje bekopen met een 32'er. Schouten bleef wel rondjes van in de 31 hoog te schaatsen en wist De Jong weer bij te halen. Met nog een ronde te gaan ging Schouten De Jong voorbij en ze kwam uiteindelijk in 4.04,01, een baanrecord. De Jong kwam niet verder dan 4.07,53.

Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op de 3.000 meter, trof in de laatste rit Evgeniia Lalenkova. Beiden konden de tijd van Schouten echter niet verbeteren en eindigden niet in de top van het klassement. Lalenkova won de rit in 4.14,95, Achtereekte kwam tot 4.16,06.

De Japanse Misaki Oshigiri won de 3.000 meter in de B groep in 4:07.65.

Gao supersnel op 500m

De Aziaten heersen op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden 500 meter in het Poolse Tomaszów. Tingyu Gao won zojuist in 34,26, wat ruim onder het baanrecord was. (34.67). Voor de Chinees was het zijn eerste WB-winst op de 500 meter.

De Japanner Tatsuya Shinhama werd in 34,54 tweede. De derde plaats was voor de Canadees Laurent Dubreuil die in 34,68 over de finishlijn kwam.

Kai Verbij was de beste Nederlander. Hij werd achtste in 34,93. Een plek daarachter staat Merijn Scheperkamp met 34,94. Hein Otterspeer werd twaalfde in 34,98, Dai Dai Ntab tenslotte schaatste in 35,01 naar de veertiende tijd.

Piotr Michalski won eerder vandaag de 500 meter in de B groep. De Pool klokte een tijd van 34,74.

Jackson verrast met winst op 500m

Bij de wereldbekerwedstrijden langebaan in Polen heeft Erin Jackson verrassend de 500 meter voor vrouwen gewonnen, Jackson, die pas drie jaar schaatst, en vorig jaar internationaal niwt in actie kwam, schaatste met 37,61 een nieuw baanrecord.

Nao Kodaira werd tweede in 37,74. De Russin Olga Fatkulina kwam in 38,07 over de meet en werd derde. Femke Kok en Jutta Leerdam stelden wat teleur. Kok werd elfde (38,36), Leerdam twaalfde. (38,52)

De Poolse Andzelika Wójcik won eerder vandaag de 500 meter in de B groep in een tijd van 38,26.

COVID-19: 16.287 positief, 225 in ZH, 34 op IC, 32 overleden, perc pos. 17.8%

Boa's in Utrecht mogen vanaf volgend jaar hoofddoek of keppel op

Boa's in de gemeente Utrecht mogen binnenkort een hoofddoek of keppel dragen tijdens hun werk. Dat heeft de Utrechtse gemeenteraad gisteren besloten na een voorstel van Denk. De gemeente is de eerste in Nederland die hiertoe overgaat. Naast Utrecht zijn er ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voorstellen gedaan om het dragen van bijvoorbeeld een hoofddoek door boa's toe te staan.

De BOA vakbond ACP heeft kritiek op het Utrechtse raadsbesluit. Volgens de voorzitter Richard Gerrits, is het onwenselijk dat boa's bijvoorbeeld een hoofddoek dragen. "Wij vinden dat mensen in uniforme beroepen neutraliteit moeten uitstralen. We hebben personeel van allerlei afkomsten, maar werken allemaal in hetzelfde uniform."

Eerder kozen de politie en defensie er voor om geen geloofsuitingen toe te staan tijdens het dragen van een uniform. Meer hierover bij NOS.

Rozijnen geen ‘gezond tussendoortje’; zwaar vervuild met bestrijdingsmiddelen.

Rozijnen worden door veel ouders gezien als gezond tussendoortje voor hun kinderen. Onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch toont echter aan dat rozijnen in toenemende mate zwaar vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen — tot wel 30 soorten gif per meting. Het Voedingscentrum beveelt de consumptie van rozijnen aan als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar, passend binnen de Schijf van Vijf. Maar uit analyse van niet door de NVWA gepubliceerde metingen blijken rozijnen misschien helemaal niet zo gezond te zijn.

De huidige regelgeving houdt nog steeds geen rekening met mengseltoxiciteit, waardoor de NVWA de met landbouwgif doordrenkte rozijnen niet uit de handel hoeft te halen. Voedselwaakhond Foodwatch roept de politiek op nu voorzorgsmaatregelen te nemen met betrekking tot de stapeleffecten van meerdere bestrijdingsmiddelen en vraagt supermarkten om een maximum van vijf pesticiden per product te hanteren.

Rozijnen in toenemende mate vervuild
Foodwatch heeft, door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), nog niet gepubliceerde NVWA-meetgegevens naar bestrijdingsmiddelen in handen gekregen. Hieruit blijkt dat rozijnen in toenemende mate sterk vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. In de periode 2018-2020 is het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen bijna verdubbeld naar gemiddeld 11,3 gifsoorten per meting in 2020. Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen zijn vooral Turkse rozijnen sterk vervuild. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 naar maar liefst 30. De rozijnen werden onder andere gevonden in distributiecentra van de Aldi en Plus. Op biologische rozijnen werden vrijwel geen residuen gevonden.

Cocktail van bestrijdingsmiddelen wettelijk toegestaan.
De in 2020 door de NVWA geanalyseerde rozijnen bevatten een cocktail van bestrijdingsmiddelen: bij 15 metingen werden in totaal 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. 21 Keer werden residuen gevonden die volgens de EU reproductieverstorend zijn, 6 residuen zijn mogelijk kankerverwekkend en 1 mutageen. 19 Maal betrof het residuen die ervan verdacht worden hormoonverstorend te zijn. Ondanks het hoge aantal bestrijdingsmiddelen, was er slechts bij één meting sprake van een wetsovertreding. Daarom heeft de NVWA bij de overige rozijnen niet handhavend op kunnen treden.

De wettelijke normen (MRL) van de afzonderlijke pesticiden zijn dus niet overschreden, maar alle residuen van de verschillende pesticiden in één product zorgen mogelijk wel voor kwalijke stapel- of cocktail-effecten. Ondanks decennia van discussie en jaren van onderzoek door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA, wordt er nog steeds geen rekening gehouden met mogelijke stapel- en cocktaileffecten. Dit terwijl volgens experts al voldoende bekend is over mengseltoxiciteit van verschillende groepen bestrijdingsmiddelen.

Emeritus-hoogleraar toxicologie Martin van den Berg (Universiteit Utrecht): "De overheid had inmiddels al lang de mengseltoxiciteit voor bestrijdingsmiddelen met eenzelfde werkingsmechanisme in de regelgeving kunnen opnemen. Het heeft het er alle schijn van dat hiervoor de politieke wil ontbreekt”.

Oproep aan politiek en supermarkten.
Vooral kinderen zijn gevoelig voor de toxicologische effecten van landbouwgif. Foodwatch directeur Nicole van Gemert: “Aangezien er geen uitsluitsel bestaat over de effecten op onze gezondheid, moet het Europese voorzorgsbeginsel worden gehanteerd: zolang er twijfel is over de risico's, horen pesticidecocktails niet thuis op ons bord — en al helemaal niet op het bord van onze kinderen”.
Foodwatch roept daarom de politiek op nu eindelijk voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit kan door bij de vaststelling van de maximale residu limiet (MRL) rekening te houden met stapeleffecten die al wel bekend zijn. Voor bestrijdingsmiddelen waarvan dit niet bekend is kan uit voorzorg een veiligheidsfactor worden geïntroduceerd. Ook kan een maximum gesteld worden aan het aantal verschillende residuen dat per product mag worden aangetroffen.

Daarnaast roept foodwatch supermarkten op om uit voorzorg maximaal vijf bestrijdingsmiddelen per product toe te staan. Aldi en Lidl hanteren deze eis vooralsnog alleen voor hun fruit; bij Ahold Delhaize ligt de eis op maximaal drie bestrijdingsmiddelen voor vers groente en fruit. Deze eisen zouden ook moeten gelden voor onder andere producten zoals gedroogde rozijnen. Ook kan een maximale opvulling van 33% van de MRL gehanteerd worden, zoals Lidl al doet. Producten die niet aan deze eisen voldoen moeten uit de schappen worden geweerd. Met betrekking tot rozijnen foodwatch consumenten aan om vooralsnog alleen biologische rozijnen te kopen.

KHN: 'De grens is bereikt, de horeca gaat helemaal niet dicht om 19.00 uur!'

Na ruim 20 maanden falend overheidsbeleid is de grens bereikt. Het draagvlak bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en horecaondernemers voor de coronamaatregelen is tot een nulpunt gedaald. De horeca accepteert het niet meer dat er nóg meer maatregelen over de sector worden afgekondigd. De rekening van het falende kabinetsbeleid wordt wederom bij het MKB en de horecaondernemers gelegd en dat is onacceptabel. KHN roept het kabinet daarom op om maatregelen te treffen daar waar ze effect sorteren en écht resultaat opleveren.

Om het snel stijgende aantal coronabesmettingen tegen te gaan, adviseert het OMT de sluitingstijd in de horeca aan te passen. Een symbolische maatregel, want de horeca is met slechts 2,9% van de besmettingen - zie het bron- en contactonderzoek van het RIVM/GGD - niet het probleem maar een veilige plaats om uit te gaan. Gasten ervaren dat gelukkig ook zo. Horecaondernemers hebben de volksgezondheid op nummer 1 staan, en hebben in de afgelopen 20 maanden letterlijk alles daarvoor gegeven en opgeofferd. Alleen zijn de aangekondigde extra maatregelen, zónder ook maar enige onderbouwing, écht een brug te ver.

Falend kabinetsbeleid
De rekening van het falende kabinetsbeleid wordt wederom bij horecaondernemers neergelegd. Het kabinet heeft echter 20 maanden de tijd gehad om de zorgcapaciteit uit te breiden en het zorgpersoneel fatsoenlijk te belonen en waarderen voor hun werk. Maar opnieuw lopen we achter de feiten aan en is een boostercampagne nog niet gestart. KHN roept het kabinet dan ook op om maatregelen te treffen die écht resultaat opleveren en die zo min mogelijk impact hebben op bedrijven, gezinnen en medewerkers.

KHN begrijpt heel goed dat veel horecaondernemers de keuze zullen maken om gewoon open te blijven en heeft daar alle begrip voor. Dit gaat om overleven. De financiële compensatie vanuit de overheid is nooit in de buurt van 100% gekomen en ook de financiële rek is eruit! De grens van het betamelijke is bereikt. KHN is er voorstander van om horecaondernemers en gasten er samen uit te laten komen als er nieuwe beperkingen komen; een bezoek aan de horeca is én blijft een vrije keuze. De overheid is hierbij niet nodig.

De horeca gaat niet dicht om 19.00 uur! ( Bron-KHN)
De horeca gaat niet dicht om 19.00 uur! ( Bron-KHN)

Het nutteloze feitje van de dag: Langzame F1-coureur

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dit weekend gaat het Formule 1-circus weer verder Brazilië alwaar Max Verstappen en Lewis Hamilton hun strijd om de wereldtitel weer voort zullen zetten. Natuurlijk kan niet elke coureur zo snel zijn als deze twee toppers, maar zo langzaam las Al Pease was er geen één. Want wist je dat Pease de enige Formule 1-coureur is die gediskwalificeerd is omdat hij te langzaam was? Tijdens de Grand Prix van Canada werd hij na 22 ronden uit de wedstrijd gehaald. De kop van de wedstrijd had er op dat moment al 46 ronden op zitten, zo langzaam reed hij. En waar achterblijvers tegenwoordig braaf aan de kant gaan, deed Pease alles behalve dat. Als hij op weer een ronde gezet werd door de anderen probeerde hij met hand en tand te voorkomen dat hij werd gepasseerd. Nadat hij dus 22 ronden had afgelegd had de raceleiding genoeg van zijn levensgevaarlijke capriolen en haalde hem uit de wedstrijd.

FOK! Wat een weer: rustig weer

herfstbanner

Perioden met zon, in het midden en zuiden komt meer bewolking voor en is er aanvankelijk lokaal mist aanwezig. In de loop van de middag neemt van het westen uit de bewolking toe en vooral in de avond regent het van tijd tot tijd. De maxima liggen rond 10°C. De zuidoostelijke wind draait naar zuid tot zuidwest en is matig, in de loop van de dag aan de westkust (vrij) krachtig.

Komende nacht is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het oosten tot 10°C langs de westkust. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In het westen draait de wind later in de nacht naar west.

Zaterdagochtend is het overwegend bewolkt met van tijd tot tijd buiig regen, met name in het noordwesten en midden kan er een klap onweer voorkomen. In de loop van de ochtend en middag wordt het van het noorden uit droger en komt er plaatselijk wat ruimte voor de zon. Vooral in het zuiden blijven echter buien mogelijk. De maximumtemperatuur komt rond 12°C uit. De wind draait in de loop van de dag van zuidwest naar noordwestelijke richtingen en is zwak tot matig. Langs de zuidwestkust is de wind nog lange tijd vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Grijs in het westen, zon in het oosten. (Foto: qltel)
Grijs in het westen, zon in het oosten. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Facebook censureert lokale nieuwsomroep vanwege Zwarte Piet

Vol verwachting klopt ons hart, want Sinterklaas is weer in aantocht, samen met zijn gevolg. Zo ook in Alkmaar, waar de goedheiligman komende zaterdag aankomt. Onze collega's van Alkmaar Centraal wijdden een berichtje aan de intocht van de Sint, waarin de verwachtingen werden uitgesproken over hoe deze dit jaar zou verlopen, in verband met coronamaatregelen en een geplande pro-Zwarte Pietendemonstratie. 

Net als bij alle andere nieuwsberichten werd dit artikel automatisch doorgeplaatst naar de Facebookpagina van de omroep, Echter omdat er een foto bij het artikel staat waarop een paar Zwarte Pieten te zien zijn, greep Facebook meteen in en schorste het account van de omroep voor 24 uur vanwege het 'overschrijden van de richtlijnen van de community'. De blokkade op de pagina van Alkmaar Centraal zorgt er direct ook voor dat er geen nieuwsartikelen meer verschijnen op de andere pagina's van de zender, zoals Heerhugowaard Centraal en Langedijk Centraal, ook al hebben deze pagina's de richtlijnen niet overschreden. 

Een mooi staaltje censuur van de bovenste plank door Facebook dus. Hieronder de foto van het bewuste artikel, dat wel op Twitter geplaatst werd, maar die niet door de keuring van Facebook heen kwam. 

BraziliŽ zeker van WK na zege op Colombia

Brazilië is het eerste Zuid-Amerikaanse land dat zich heeft geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Colombia werd thuis met 1-0 verslagen. Brazilië heeft elf van de twaalf kwalificatieduels gewonnen. Colombia wist thuis Brazilië op 0-0 te houden. 

Lucas Paquetá was in São Paulo ruim een kwartier voor tijd trefzeker voor de Brazilianen. De 24-jarige middenvelder van Olympique Lyon schoot raak nadat hij in het zestienmetergebied door Neymar was bediend. De Colombiaanse keeper David Ospina zat nog aan de bal, maar kon de inzet niet pareren. Antony kwam na een uur spelen binnen de lijnen.

Door de nipte zege verzekerde Brazilië zich met nog zes duels te spelen van een plek bij de eerste vier. Seleçao heeft na twaalf duels 34 punten. Argentinië is met 25 punten uit elf duels ook hard op weg naar plaatsing. De Argentijnen nemen het in deze speelronde op tegen Uruguay.

Verder won Ecuador met 1-0 van Venezuela. Chili boekte een 0-1 zege op Paraguay en Peru versloeg Bolivia met 3-0.  

Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië voegt zich bij Duitsland, Denemarken en gastland Qatar, de drie andere landen die al zeker zijn van deelname. 

Mentale gezondheid studenten onder druk

Met de grootste urgentie moet er in het hoger onderwijs een aanpak komen die gericht is op preventie, vroegsignalering en begeleiding van studenten die te maken hebben met hoge mate van stress, prestatiedruk en eenzaamheid. Het kabinet zal met onderwijsinstellingen, studenten en studenten(sport)verenigingen in gesprek gaan om te komen tot een brede en samenhangende aanpak om de mentale gezondheid te verbeteren en risicovol middelengebruik te voorkomen onder studenten.

Zo schrijft het kabinet in reactie op de eerste landelijke Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik van Studenten in het hoger onderwijs waarin onderzoek gedaan is naar de mentale gezondheid en het middelengebruik onder studenten in het hoger onderwijs. Dit onderzoek vond plaats ten tijde van de derde coronagolf in het voorjaar van 2021, studenten volgden online les, horeca en sportscholen waren gesloten en er gold een avondklok. De monitor laat zien dat dit een groot effect heeft gehad om de mentale gezondheid van studenten. Ruim de helft van de studenten ervaarde psychische klachten, emotionele uitputtingsklachten en een kwart ervaarde levensmoeheid. Daarnaast blijkt dat meer dan een kwart van de studenten overmatig of zware drinker is en is vooral het gebruik van cannabis voor veel studenten normaal.

“Tijdens de coronacrisis heb ik al veel studenten gesproken die aangaven te kampen te hebben met eenzaamheid, stress en druk. Ik vind de uitkomsten van de monitor dan ook reden tot grote zorg. Met het Nationaal Programma Onderwijs zijn we gestart met investeringen om de mentale gezondheid van studenten te verbeteren, maar dit moet een vervolg krijgen. En de stress en druk bij studenten komt van meerdere kanten dan alleen het onderwijs. Ook de financiële situatie van studenten en de perspectieven voor studenten op de arbeids- en woningmarkt kunnen een rol spelen. De aanpak moet dus in samenhang zijn,” aldus minister Van Engelshoven.

Staatssecretaris Blokhuis: “Ik vind het zorgelijk dat er bij een grote groep studenten in het hoger onderwijs sprake is van problematisch alcoholgebruik en risicovol middelengebruik. Zeker in combinatie met de mentale gezondheid van studenten is er reden om in actie te komen. Er worden stappen gezet tegen problematisch alcoholgebruik in het Nationaal Preventieakkoord. Maar er zal meer nodig zijn. Verder werk ik aan de totstandkoming van een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid en gaan minister Van Engelshoven en ik in gesprek met de onderwijssector, studenten en andere betrokkenen over verdergaande stappen om het middelengebruik onder studenten terug te dringen.”

Mentale gezondheid
Bijna alle studenten ervaren stress (97%) en ruim de helft van de studenten ervaart veel stress. Belangrijke bronnen voor stress zijn de studie en de coronacrisis. Ook ervaart ruim de helft van de studenten veel prestatiedruk vanuit zichzelf of anderen. Zowel stress en prestatiedruk zijn belangrijke factoren voor een verslechterde mentale gezondheid en studenten die aangeven meer stress en prestatiedruk te hebben, ervaren minder veerkracht. Ruim driekwart van de studenten voelt zich eenzaam, waarvan een kwart een sterke mate van eenzaamheid voelt. Een groot percentage (80%) geeft aan dat de coronacrisis een belangrijke bron is van de eenzaamheid. Studievertraging en studieschuld hebben een klein negatief verband met de mentale gezondheid.

Met de middelen uit het Nationaal Programma Onderwijs, dat juist is gestart om ondersteuning te geven aan iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft, is fors ingezet op het vergroten van een gevoel van verbinding zodat studenten meer contact en betrokkenheid voelen met hun medestudenten en de onderwijsinstelling.

Middelengebruik
Er werd al verwacht dat het alcohol- en drugsgebruik bij jongvolwassenen aanzienlijk hoger zou liggen dan bij de algemene bevolking. De monitor over het middelengebruik laat nu zien dat aardig wat studenten overmatig of zware drinker zijn (27%). Daarnaast wordt duidelijk dat veel studenten (41%) aangeven dat het in hun vriendengroep sociaal geaccepteerd is om meer dan 10 alcoholhoudende dranken op een uitgaansavond te drinken.

Op het gebied van drugs is cannabis het meest gebruikt, een derde van de studenten heeft dat het afgelopen jaar een keer gebruikt. Verder valt op dat 13% van de studenten het afgelopen jaar gebruikt xtc heeft gebruikt en 9% lachgas. Daarnaast heeft 4% van de studenten afgelopen jaar oneigenlijk gebruik gemaakt van medicijnen. Zij doen dit vooral rondom tentamenperiodes.

Monitor
De monitor wordt de komende jaren elke twee jaar herhaald onder een representatieve groep studenten in het hoger onderwijs. De vragenlijst is door vijftien deelnemende onderwijsinstellingen verspreid en is door ruim 28.000 studenten volledig ingevuld.

BMW die al ruim 2,5 jaar bij garage staat moet alsnog gemaakt worden

Een garagebedrijf uit Hilversum moet na 33 maanden haast maken met de reparatie van een BMW. De eigenaresse van de auto bracht in februari 2019 haar auto naar de Hilversumse garage voor reparatie. Die auto staat daar nog steeds.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaalt dat de garagehouder de auto nu binnen twee weken moet repareren zodat de vrouw haar auto kan ophalen.

Diverse reparaties
Op 5 februari 2019 heeft de garagehouder de BMW bij de vrouw uit Amsterdam opgehaald. Er zouden diverse reparaties moeten plaatsvinden. De garagehouder kreeg enkele maanden de tijd voor deze klus, maar liet niets van zich horen. Afgelopen voorjaar heeft de vrouw de man in gebreke gesteld. Daarna is er nog een mailwisseling geweest tussen beide partijen, maar dat leidde niet tot reparatie van de auto. De vrouw wil via de rechter de man dwingen om de auto alsnog, binnen twee weken, te repareren. Ook wil zij binnen enkele dagen een update over de huidige staat van de auto en welke werkzaamheden nog verricht moeten worden.

Garagehouder verscheen niet op zitting
Hoewel de garagehouder wist van de zitting is hij niet op zitting verschenen. Zijn kant van het verhaal is dus onbesproken gebleven. De voorzieningenrechter oordeelt dat de eisen van de vrouw niet onrechtmatig of ongegrond zijn en daarom kunnen worden toegewezen. De garagehouder moet binnen twee weken de auto repareren en zonder schade afleveren aan de vrouw. Daarnaast moet hij de eigenaresse van de BMW binnen twee dagen informeren over de huidige staat van de auto en haar een goede schriftelijke specificatie met onderbouwing van de reparatiekosten toesturen.

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf na ontuchtige handeling met patiŽnt

De rechtbank Noord-Holland heeft een 59-jarige man veroordeeld voor het plegen van een ontuchtige handeling met een patiënt.

Hij heeft een celstraf opgelegd gekregen van 91 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast heeft hij een taakstraf opgelegd gekregen van 120 uur en moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 2.500 euro.

Incident
Het voorval gebeurde op 10 maart 2020 toen de verdachte als leerling-verpleegkundige werkte in Hoorn. Hij wilde een hoogopgaand klysma bij het slachtoffer inbrengen. Bij deze medische ingreep is de verdachte buiten het protocol met zijn vinger de vagina van het slachtoffer binnengedrongen. Het incident heeft verstrekkende gevolgen voor het slachtoffer gehad, bleek tijdens de zitting.

Volgens de verdachte heeft hij in een opwelling gehandeld en had hij geen enkele seksuele intentie. Op dit moment is de verdachte niet meer in de zorg werkzaam. Hij heeft tijdens de zitting aangegeven dat ook niet meer te ambiëren. Volgens de reclassering is de kans op herhaling laag. De verdachte is niet eerder voor een strafbaar feit veroordeeld.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een ontuchtige handeling bij een patiënt die aan zijn zorg was toevertrouwd. Het is niet bewezen dat dit is gebeurd na dreigende of gewelddadige gedragingen van de verdachte, vindt de rechtbank. Wel is vast komen te staan dat de verdachte met zijn handelen grove inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. Hij heeft het vertrouwen geschaad dat een hulpbehoevende patiënt dient te hebben in de zorgverlener.

De voorwaardelijke celstraf moet ervoor zorgen dat de verdachte niet nog een keer de fout in gaat. Daarnaast vindt de rechtbank een taakstraf op zijn plaats.

Erdogan protesteert tegen beschuldigingen migrantencrisis door Griekenland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de beschuldigingen van Griekenland dat Turkije medeplichtig zou zijn aan de vluchtelingencrisis met kracht van de hand gewezen.

Dergelijke beschuldigingen aan het adres van Turkije, dat miljoenen vluchtelingen heeft opgenomen, zijn ondankbaar, zei Erdogan in Ankara. "Ik weet niet wat Griekenland zou doen als wij de poorten openzetten", waarschuwde hij het buurland. Erdogan beschuldigde Griekenland er van boten met migranten in de Egeïsche Zee opzettelijk te vernielen, waardoor ze zonken. Turkije had daar bewijzen voor, zei hij. De reactie uit Athene volgde prompt: Griekenland is een rechtsstaat, beschermt zijn grenzen en die van de EU en redt mensenlevens op zee, zei regeringswoordvoerder Giannis Oikonomou. De recente ontwikkelingen aan de grens tussen Wit-Rusland en de EU in Polen en de Baltische staten onderstreepten eens te meer dat Europa de instrumentalisering van vluchtelingen niet zou dulden.

Merkel belt met Poetin: 'EU moet onderhandelen met Wit-Rusland'

Bondskanselier Angela Merkel heeft opnieuw met de Russische president Vladimir Poetin gesproken vanwege de toenemende spanningen over de duizenden migranten in Wit-Rusland op doorreis naar Europa. Het is van belang de ernstige migratiecrisis aan de grenzen van Wit-Rusland met de EU op te lossen op basis van internationale humanitaire normen, zo maakte het Kremlin donderdag na het telefoongesprek bekend. De twee hadden elkaar de dag ervoor al aan de telefoon gesproken. De Bondskanselier heeft de leider van het Kremlin gevraagd tussenbeide te komen in het conflict. Volgens het Kremlin heeft Poetin  opnieuw gepleit voor een herstel van de contacten tussen de EU en Wit-Rusland.

De EU erkent dictator Alexander Loekasjenko in Minsk niet als staatshoofd na de frauduleuze presidentsverkiezingen van vorig jaar. Merkel benadrukte dat "het Wit-Russische regime" "weerloze mensen instrumentaliseerde in een hybride aanval tegen de Europese Unie", zei Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering.

De Wit-Russische oppositie waarschuwt voor rechtstreekse onderhandelingen die Loekasjenko zouden kunnen legitimeren. De tegenstanders van Loekasjenko roepen in plaats daarvan op tot nieuwe sancties tegen het "regime", omdat Minsk volgens hen hulpeloze migranten gebruikt als pressiemiddel in de machtsstrijd met de EU. Nadat ook de dreiging van nieuwe sancties tegen Rusland was geuit, gaf het Kremlin donderdag toe en kondigde het aan dat Moskou betrokken wilde worden bij het oplossen van de crisis.

VN-Veiligheidsraad betreurt "georkestreerde instrumentalisering"
s'Avonds heeft de VN-Veiligheidsraad zich gebogen over de vluchtelingencrisis aan de grens tussen Belarus en de EU. De VS en de Europese leden van het orgaan veroordeelden de "georkestreerde instrumentalisering van mensen" door Minsk. Het doel van de actie van dictator Alexander Loekasjenko was "de buitengrens van de Europese Unie te destabiliseren", zeiden zij in een gezamenlijke verklaring na de besloten zitting in New York. In de verklaring, die ook werd onderschreven door Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, werd verder gesteld dat het doel van Belarus ook was om "buurlanden te destabiliseren" en "de aandacht af te leiden van zijn eigen toegenomen schendingen van de mensenrechten".

De spoedvergadering, die was bijeengeroepen door Estland, Frankrijk en Ierland, duurde iets meer dan een half uur. Rusland werd in de verklaring niet genoemd. Vóór de bijeenkomst had de Russische VN-ambassadeur Dmitry Polyansky verzekerd dat Moskou niet betrokken was bij het sturen van migranten naar de grens met Polen en verwierp hij overeenkomstige beschuldigingen van het Westen.

Te hoog en toch onder de brug door, vrachtwagen vernielt voetgangersbrug

Een te hoge vrachtwagen knalt tegen de onderkant van een brug en neemt de helft van een voetgangersbrug mee.

Het incident vond plaats op de snelweg Los Reyes-Texcoco in de richting van Texcoco City in de Mexicaanse staat Mexico op 8 november.

Volgens de plaatselijke media werden de vrachtwagen en ten minste één andere auto bij het incident verpletterd, maar er werden geen doden of zwaargewonden gemeld.

Beelden van het incident werden op 8 november door het mediabedrijf "Texcoco en la noticia" op Facebook gedeeld en zijn sindsdien 123.000 keer bekeken.

In het filmpje is te zien hoe een rij auto's één rijstrook bezet terwijl de vrachtwagen op de middelste rijstrook verschijnt met de container schijnbaar iets omhoog. De container botst tegen de voetgangersbrug, die in het midden breekt.

Klimaatconferentie 2022 wordt in Egypte gehouden

De volgende wereldklimaatconferentie vindt in november volgend jaar plaats in Egypte.

Dat heeft de plenaire vergadering van de huidige conferentie COP26 in Glasgow, Schotland, besloten. De bijeenkomst in 2022 staat gepland in de kustplaats Sharm el-Sheikh. De Egyptische delegatie was verheugd en is dankbaar voor het in hen gestelde vertrouwen.

De huidige 26e VN-klimaatconferentie nadert zijn einde. Morgen moeten de onderhandelingen na twee weken worden afgerond. Een eventuele verlenging tot in het weekend is mogelijk.

COVID-19: lockdown van 3 weken, winkels en horeca om 19.00 uur dicht

Er komt een korte gedeeltelijke lockdown van naar verwachting drie weken om de stijgende coronabesmettingen snel in te perken. De horeca moet om 19.00 uur de deuren sluiten, net als winkels. De QR-code zal mogelijk op meer plaatsen moeten worden gebruikt. Tevens zal er verzocht worden om thuis te werken, tenzij het niet anders kan. De 2G-maatregel wordt verder voorbereid. Wanneer de lockdown in gaat, is nog niet bekend.

Er waren gisteren twee vergaderingen nodig in het Catshuis om tot deze beslissingen te komen, verdere details moeten nog worden uitgewerkt vandaag. Dan zal het voltallige kabinet een officieel besluit nemen tijdens de ministerraad. Een persconferentie volgt om 19.00 uur vanavond.

Lockdown ( Foto-Pixabay)
Lockdown ( Foto-Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
Random Pics van de Dag #797
review
Sonic Frontiers
©FOK.nl e.a.