Demonstratie Kick Out Zwarte Piet bij sinterklaasintocht Volendam en Maastricht

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat demonstreren tijdens de komende sinterklaasintochten in Volendam en Maastricht. Volgens de actiegroep behoren deze plaatsen nog tot de weinige gemeenten waar traditionele zwarte pieten rondlopen tijdens de intocht.

Ook komt KOZP dinsdag met een petitie die gemeenten oproept geen subsidie te verlenen aan intochten waar zwarte, grijze of bruine pieten aan meedoen.

Het steekt KOZP dat het Noord-Hollandse vissersdorp nog altijd geen aanpassingen heeft gedaan aan het uiterlijk van Zwarte Piet. De demonstratie in Volendam is op zondag 14 november, de goedheiligman komt rond 14.00 uur aan.

De demonstratie in Maastricht staat gepland op zaterdag 13 november. "Maastricht is zo’n gemeente die anno 2021 nog steeds niet heeft begrepen dat racisme geen kinderfeest is", schrijft de actiegroep in een verklaring. "Het is onbegrijpelijk hoe Maastricht als bekende Europese stad dit nog internationaal kan verkopen."

"Terwijl de ene na de andere gemeente in Nederland (door voortschrijdend inzicht) overgaat tot een inclusieve sinterklaasintocht, blijven een aantal gemeenten achter. Een van die gemeenten die maar geen afscheid kan nemen van het 'traditionele' racistische stereotype zwarte Piet zijn Volendam en Maastricht. Ook dit jaar zijn er weer zwarte pieten bij de intocht, gesubsidieerd door de gemeente en gesponsord door een lange lijst lokale ondernemingen", aldus de actiegroep. Lees verder bij NH Nieuws.