Fairtrade boeren steeds meer bedreigd door klimaatverandering

De steeds heftigere gevolgen van klimaatverandering vormen een bedreiging voor de wereldwijde landbouwproductie en voor het levensonderhoud van miljoenen Fairtrade boeren over de hele wereld. De boeren dreigen ten onder te gaan als zij onder toenemende druk van het klimaat niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat blijkt uit een onderzoek geleid door de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Bern University of Applied Sciences en Fairtrade International.

Extremer weer als gevolg van klimaatverandering zal waarschijnlijk grote negatieve gevolgen hebben voor de landbouwproductie in belangrijke regio's over de hele wereld, van Latijns-Amerika tot aan de Azië-Pacific. Het onderzoek laat zien dat de productie van onder meer bananen, koffie en cacao onder druk komt te staan, evenals de productie van suikerriet en thee.

Koffieproductie in gevaar
Klimaatverandering zal op verschillende manieren van invloed zal zijn op specifieke gewassen en regio's. Zo zullen bananenproducenten in het Caribisch gebied en in Midden-Amerika naar verwachting vaker droogtes en extremere temperaturen krijgen, terwijl die in Zuidoost-Azië en Oceanië een verhoogd risico op tropische cyclonen zullen zien. Daarnaast kunnen koffieproducenten in Brazilië, Midden-Amerika en Zuid-India binnenkort te maken krijgen met temperatuurpieken in combinatie met droogte, wat een directe impact heeft op de Fairtrade koffieproductie.

Meer extreem warme dagen
“Hoewel de effecten per gewas en locatie verschillen, zullen de meeste regio's aanzienlijk meer extreem warme dagen gaan ervaren”, zegt Ziga Malek, VU-milieuwetenschapper en hoofdonderzoeker van het rapport. “In sommige gebieden zal dit de productie van gewassen in de nabije toekomst erg moeilijk of zelfs onmogelijk maken, wat extra druk legt op boeren en landarbeiders.”

Investeringen in klimaatadaptatie nodig
De impact van het klimaat op de landbouwproductie en de toekomst van voedsel is breed bekend, aangezien grondstoffen zoals koffie al lang in de klimaatschijnwerpers staan. Het verband tussen klimaatverandering en het levensonderhoud van miljoenen boeren en landarbeiders is echter zelden zo duidelijk gemaakt. Volgens Malek “zijn investeringen in maatregelen voor klimaatadaptatie en veerkracht van cruciaal belang om te voorkomen dat de inkomens voor Fairtrade boeren kelderen.”

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden in het persbericht van Fairtrade International.

FairTrade producten (Foto: Unsplash- Brooke Cagle)
FairTrade producten (Foto: Unsplash- Brooke Cagle)