Staphorst laat zich 'stiekem' vaccineren tegen COVID-19

Een huisarts in Staphorst heeft aan de Volkskrant verteld dat hij patiënten thuis bezoekt om hen 'stiekem het vaccin te geven' buiten het zicht van de naaste omgeving. 

Volgens hem is in de Bijbelvaste Overijsselse gemeente het taboe op vaccineren nog altijd erg groot. "Ik heb patiënten die zich wel willen laten prikken, maar doodsbang zijn voor het oordeel van de gemeenschap. Daarom ga ik binnenkort bij hen thuis langs om hen stiekem het vaccin te geven", zegt Huisarts Reza Pezeshki Nia.

Volgens de verhalen die de huisarts heeft gehoord ging het veertig jaar geleden tijdens de polio-epidemie niet veel anders. "Overigens vertelde een oudere patiënt dat Staphorsters tijdens de polio-epidemie al naar andere dorpen gingen om zich in het geheim te laten prikken. Wat dat betreft is hier in veertig jaar tijd weinig veranderd."

Nia probeert zijn niet-gevaccineerde patiënten te overtuigen door te verwijzen naar een bijbels verhaal over Jezus die door de duivel wordt uitgedaagd van een tempel te springen. Jezus werpt dan tegen dat je God niet op de proef mag stellen. "Sommigen van mijn patiënten laten zich hierdoor overtuigen, maar de meesten niet. Die weten zeker dat het vaccin door de duivel is uitgevonden", aldus de Staphorster huisarts tegen de Volkskrant. "Maar hoe ze ook reageren: ik laat iedereen in zijn waarde."

De vaccinatiegraad tegen COVID-19 is momenteel 56 procent in Staphorst.