OS: Weer medaille San Marino, maar Spanje pakt goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is in het kleiduivenschieten voor het eerst een set medailles vergeven in de gemengde teamwedstrijd op het onderdeel trap. Daarbij worden de kleiduiven vanaf een vast station afgeschoten naar links, rechts of het midden.

Gemengde teams trap
De finale ging tussen Fatima Galvez en Alberto Fernandez uit Spanje en Alessandra Perilli en Gian Marco Berti uit San Marino. Perilli had individueel al brons gewonnen, de eerste olympische medaille ooit voor San Marino, en de finale begon goed voor het duo: Galvez miste de eerste drie schoten allemaal.

Galvez kwam pas na acht schoten in de 25 schoten durende wedstrijd, maar bij Berti ging het ook niet lekker. Perilli raakte na een wat stroeve start bijna alles, maar Spanje werd vooral bijeen gehouden door Fernandez: schot vier ging mis, daarna ging álles raak voor de snelschutter. Galvez miste het 25e schot om goud binnen te halen, maar nadat Berti zijn laatste schot mis zag gaan was het Spaanse goud toch binnen.

De strijd om brons werd gewonnen door Madelynn Bernau en Brian Burrows namens de VS. Zij wonnen van individueel kampioene Zuzana Rehak-Stefecekova en veteraan Erik Varga uit Slowakije, die lange tijd op weg waren naar brons. Rehak-Stefecekova bezweek echter onder de druk: drie van de laatste vijf schoten gingen mis, hoewel Bernau de eerste kans op brons nog liet liggen. In de shootoff waren ze echter iets meer trefzeker en dus was er Amerikaans brons.

50 meter-geweer drie posities vrouwen
De acht finalisten schoten in, zoals de naam al doet vermoeden, drie verschillende posities: eerst geknield, daarna liggend en vervolgens staand, waarbij de eliminatie geschied bij het schieten in de laatste positie. De Zwitserse Nina Christen was zeer stabiel en was eigenlijk de enige die nergens iets liet liggen.

Het leverde de 27-jarige Christen olympisch goud op nadat ze zich ook had ontdaan van haar laatste belager, de Russische Yulia Zykova. Er was wel een dubbele Russische medaille, want Yulia Karimova pakte het brons.