OS: Boogschutter Broeksma bij laatste 32, maar daar uitgeschakeld, vd Berg ook

Gijs Broeksma heeft zijn eerste partij op het individuele toernooi van de boogschutters bij de Olympische Spelen gewonnen. Hij kwam 4-0 achter in setpunten door twee verloren sets, maar won de resterende drie sets.

In de eerste twee sets kwam het niet vanzelf. De eerste set was van beide kanten goed, de Fransman Chirault won uiteindelijk met 28-27 doordat hij 1 pijl in de 10 kreeg. In de tweede set schoot Broeksma zwak, mede door een pijl die slechts 7 punten opleverde kwam hij over 3 pijlen tot een score van 24, onvoldoende om de Fransman te bedreigen. De sets daarna kwam het beter op gang bij Broeksma, een zwakke set van de Fransman met slechts 24 punten werd makkelijk binnengehaald, en de set daarna was nog beter: Broeksma schoot een perfecte set met 3x10. De laatste set moest dus de beslissing gaan opleveren, en die kwam dan ook: Broeksma bleef degelijke pijlen schieten en kwam op een redelijk totaal van 27, maar de Fransman schoot met zijn eerste twee pijlen een 9 en een 7 en was dus uitgeschakeld.

Over enkele minuten mag Broeksma proberen bij de laatste 16 te komen, de strijd om de medailles tussen de top 16 is dan over een paar dagen.

Update 06:51

Beter dan de beste 32 zat er voor Broeksma niet in, hij kan naar huis. In een partij die geteisterd werd door veel wind verloor hij van de Japanner Furukawa na een shoot-off.

Opnieuw was de eerste set moeilijk. Furukawa schoot een 5, maar ook 2x een 10 en omdat Broeksma 3x in de 8 schoot ging de eerste set alsnog naar de Japanner. In de tweede set had Broeksma geluk dat het geen 4-0 werd, de Japanner schoot een 6 waar hij een 8 nodig had voor setwinst bij de laatste pijl. Hierdoor werd het toch 2-2. In de derde set ging het bij Broeksma op de laatste pijl mis in een gewonnen positie: een 7 zorgde ervoor dat het toch gelijk kon worden in die set.

De vierde set kon Broeksma opnieuw niet overtuigen en verloor hij vrij kansloos, waardoor het 5-3 werd. In de vijfde set schoot hij eindelijk echt goed: 29 punten, wat wel genoeg was om een shoot-off af te dwingen. Hier ging het echter alsnog mis: Broeksma schoot de beslissende pijl maar net in de 9, zijn Japanse tegenstander ruim in de 10. Hierdoor kan Broeksma naar huis, zijn Olympische Spelen zitten er op.

Update 07:52

Ook Sjef van den Berg heeft één ronde weten te winnen, maar ging er in de tweede ronde uit. Bij de Nederlander was het ook te wisselvallig. Hij versloeg de man die hem in 2016 nog van een finaleplaats beroofde, de Fransman Valladont. Het werd uiteindelijk 7-3 in sets, maar beide heren schoten niet een keer een set met een score hoger dan 26. De Fransman maakte echter een stuk meer fouten.

Hierdoor wachtte de Braziliaan D'Almeida, die een maatje te groot bleek. De Braziliaan liet een sterke vorm zien en won na setscores: 27-27, 29-26, 28-27, 26-24 duidelijk. Alleen Steve Wijler is nu nog aanwezig in het mannentoernooi.