OS: Hockeyers nipt langs verrassend Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeyers hebben met 3-5 (2-0, 1-2, 0-1, 0-2) tegen Zuid-Afrika hun eerste winst van het olympische toernooi behaald, al mag de ploeg van coach Max Caldas zeker niet met een opgeheven hoofd het veld verlaten: wat op papier een eenvoudige wedstrijd zou moeten worden, resulteerde al vroeg in de wedstrijd in een flinke achterstand. Pas in de tweede helft van de wedstrijd wist Nederland ondanks zeer matig spel het tij te keren en werd een enorme stunt van Zuid-Afrika afgewend.

In het eerste deel van de wedstrijd was het vooral Zuid-Afrika dat een sterke indruk maakte. De Zuid-Afrikanen konden zich al in de derde minuut zeer gevaarlijk maken en wisten via Mustaphaa Cassiem de bal in het Nederlandse doel te krijgen. Na de 1-0 bleef Zuid-Afrika aanvallend sterk, al slaagden ze er niet in om de drie strafcorners die volgden langs de Nederlandse keeper Pirmin Blaak te krijgen. Na tien minuten speeltijd kwam eindelijk de 2-0 voor Afrika, wederom in doel geschoten door Cassiem. In het laatste deel van de eerste periode begon Nederland het momentum over te nemen, maar er zouden geen doelpunten meer uit komen.

In de tweede periode zette Nederland het sterkere speel voort en moest de Zuid-Afrikaanse keeper er aan de pas komen om een snel Nederlands doelpunt te voorkomen. In de tegenaanval die volgde wist Blaak het eerste schot nog tegen te houden, maar in de rebound belandde de bal alsnog in het doel: 3-0. Nederland kon het initiatief behouden, al zorgde slordig spel ervoor dat de bal geen moment in de buurt van het Zuid-Afrikaanse doel kwam. Gedurende de tweede periode wist Nederland wel de Zuid-Afrikaanse verdediging steeds meer tot wankelen te brengen en al gauw werd door Mirco Pruijser de broodnodige 3-1 gescoord. Ook na de 3-1 bleef Nederland gevaarlijk, en in de laatste minuut van de eerste helft kwam de spanning terug in de wedstrijd: 3-2.

Na rust bleef Nederland kansen creërenmede dankzij een tijdelijke overtalsituatie, maar zelfs na twee strafcorners en een penalty bleef een gelijkmaker uit. Uiteindelijk was het vlak na de penalty Thierry Brinkman die het verlossende doelpunt scoorde, waarmee de wedstrijd weer helemaal open lag. In het tweede deel van de derde periode was het weer Zuid-Afrika dat zich voortdurend gevaarlijk wist te maken, maar dankzij een sterke redding van Blaak en wat geluk met de paal bleef de stand 3-3 met nog een kwartier te spelen.

Dat Zuid-Afrika alles gegeven had om de voorsprong vast te houden bleek in de slotfase van de wedstrijd. Het spel werd langzamer en de bal kwam zelden voorbij de middellijn. Na twee minuten spelen in de laatste periode bracht Mink van der Weerden Nederland via een penalty op voorsprong en een paar rustige minuten later maakte Pruijser de 3-5. Ook na de 3-5 wist Zuid-Afrika Nederland geen moment meer in gevaar te brengen, waardoor een grote verrassing toch uit bleef.

27 juli om 13:45 speelt Nederland wederom een op papier eenvoudige wedstrijd tegen Canada.