Cyprus: anti coronamaatregelen demonstranten vallen Sigma (tv station) aan

Deelnemers aan een demonstratie tegen coronamaatregelen en vaccinaties vielen het hoofdkwartier van een televisiestation op Cyprus aan en staken meerdere voertuigen in brand. Volgens de politie zijn zondagavond zo'n 2.500 demonstranten naar het hoofdkwartier van het Sigma tv-station gegaan na een protest tegen de invoering van een Corona "Safepass" en tegen vermeende "verplichte vaccinaties". Naast het in brand steken van auto's hebben ze ook het gebouw beschadigd.

Een AFP-verslaggever ter plaatse zag vier beschadigde voertuigen met het logo van het station, waarvan één volledig uitgebrand. Verschillende ruiten van de TV-zender waren ingeslagen. Volgens Sigma TV beschermden politieagenten in het gebouw de werknemers. Er waren aanvankelijk geen berichten over arrestaties of gewonden. De verantwoordelijken voor het TV-station veroordeelden de "laffe aanval". "Ons hoofdkwartier werd aangevallen door een menigte die vuurwerk gooide en onze auto's beschadigde", aldus de omroep.

President Nicos Anastasiades bekritiseerde het geweld als een "klap voor de democratie". De regering zal "niet toegeven aan bedreigingen en chantage", zei hij. De autoriteiten zouden ook alle overtredingen van de wet "aanpakken". Later op de avond werd de situatie rustiger. Verschillende politieagenten bleven echter ter plaatse om het gebouwencomplex bewaken.

Sigma wordt gezien als kritisch tegenover tegenstanders van COVID-19 vaccinatie en werd in het verleden al bekritiseerd tijdens demonstraties tegen coronamaatregelen. De Cypriotische regering had eerder deze week enkele coronamaatregelen (onder meer wanneer men een FastPass moet tonen) aangescherpt. De coronavaccinaties worden nu ook aan 16- en 17-jarigen aangeboden.

Het aantal besmettingen in het mediterrane land is recentelijk toegenomen.