Broeksma in olympische handboogselectie ten koste van Van der Ven

Vier Nederlandse handboog sporters doen over drie weken mee aan de Olympische Spelen in Tokyo. Dit zijn Gabriella Schloesser, Sjef van den Berg, Gijs Broeksma en Steve Wijler. Zij zullen Nederland op de uitgestelde Olympische Spelen vertegenwoordigen in vier disciplines.

Met de 27-jarige Gabriela Schloesser heeft Nederland voor het eerst in 25 jaar weer een dame op de Olympische Spelen. Schloesser, die door de liefde naar Nederland is gekomen, pakte de individuele quotumplaats tijdens de European Games in Minsk (2019). Zij doet tijdens de Spelen mee met het individuele vrouwentoernooi en de nieuwe mixed discipline.

Bij de heren wordt Nederland vertegenwoordigd door Sjef van den Berg (26), Gijs Broeksma (21) en Steve Wijler (24). Van den Berg behaalde op de vorige Olympische Spelen een vierde plaats in het individuele toernooi. Broeksma is een talent die afgelopen jaren veel progressie heeft gemaakt. Steve Wijler vestigde zijn naam op het internationale podium in 2017, toen hij zijn eerste wereldbekerwedstrijd direct won. De heren schieten het individuele toernooi, de teamwedstrijden voor heren en één van de heren komt met Gabriela Schloesser uit in de mixed.

Bij de heren valt Rick van der Ven buiten de boot. De nummer vier van de Olympische Spelen in Londen zal wel mee gaan als reserve. Om plek drie ging het tussen Broeksma en Van der Ven. De technische staf van de Nederlandse Handboog Bond koos eind juni uiteindelijk voor Broeksma 'met het oog op de meest kansrijke teamsamenstelling'. 

Al voor de openingsceremonie komen de Nederlandse sporters in actie. Op vrijdag 23 juli schieten alle deelnemers 72 pijlen om de ranking te bepalen voor zowel de mixed teams, dames teams, heren teams en individuele wedstrijden.

Op zaterdag 24 juli wordt de knockoutfase geschoten voor het mixed team. Maandag 26 juli is de dag van de heren teams. De gehele knockoutfase zal daar worden gehouden tot en met de finales voor de medailles. De drie heren komen daar gezamenlijk in actie. Vanaf dinsdag 27 juli is het individuele toernooi met uiteindelijk de dames finale op vrijdag 30 juli en de heren finale op zaterdag 31 juli.