WK-brons voor judoka Van Dijke

Judoka Sanne van Dijke heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest het brons gepakt in de klasse tot 70 kilogram. De Nederlandse, die boven Kim Polling verkozen werd om naar de Olympische Spelen te gaan, pakte daarmee na het EK-goud en brons op de Grand Slam in Tel Aviv al haar derde grote medaille van het jaar.

Van Dijke begon met een overwinning op de Amerikaanse Chantal Wright, waarna ze in no-time afrekende met de Hongaarse Szabina Gercsak. Ook de Ierse Megan Fletcher had weinig kans op succes, maar in de halve finales ging het fout: Van Dijke kwam tegen Yoko Ono al na een handvol seconden op voorsprong, maar ging vervolgens te verdedigend judoën en verloor uiteindelijk van de Japanse.

In de strijd om het brons maakte Van Dijke korte metten met Miriam Butkereit uit Duitsland, terwijl de Oostenrijkse Michaela Polleres de andere bronzen medaille won door Fletcher te verslaan. Het goud was ietwat verrassend voor de Kroatische Barbara Matic, die een waza-ari voorsprong pakte en in de slotseconden een verwurging nét wist te overleven tegen Ono.

Hilde Jager schopte het tot de derde ronde, na winst op de Kazachse Zere Bektaskyzy en een stunt tegen de Franse wereldkampioene Marie-Ève Gahié, maar Matic was vervolgens te sterk voor de Apeldoornse.

Bij de mannen tot 90 kilogram, waar Noël van 't End zijn wereldtitel in verband met de Olympische Spelen niet kwam verdedigen, won Jesper Smink van Paolo Persoglia uit San Marino, maar de Israëliër Li Kochman was vervolgens te sterk.

Het goud ging net als in 2018 naar de Spanjaard Nikoloz Sherazadishvili, die in de golden score een verkeerd geplaatst been van de Oezbeek Davlat Bobonov keihard afstrafte. Brons was er voor de Hongaar Krisztian Toth en de Zweed Marcus Nyman, na overwinningen op respectievelijk Gantulgyn Altanbagana uit Mongolië en Kenta Nagasawa uit Japan.