Diertje overleeft 24.000 jaar in bevroren toestand
Het microscopisch kleine diertje Bdelloidea, uit de onderklasse van raderdiertjes, leeft normaliter in zoet water en vochtige bodems, waar het zich zowel zwemmend als kruipend in voortbeweegt.
Russische wetenschappers hebben dit diertje aangetroffen in bevroren grond uit boorkernen, die voor onderzoek naar de oppervlakte waren gehaald. Het diertje bleek al die tijd in volledig cryogene toestand te hebben overleefd. Het was reeds bekend dat deze raderdiertjes tot wel tien jaar in bevroren toestand kon overleven, maar dit stelde de betrokken wetenschappers wel voor een grote verrassing. Het diertje was, nadat het weer tot leven werd gewekt, in staat zichzelf te voeden en zelfs tot het verzorgen van nageslacht.
Het was overigens niet voor het eerst dat men levend materiaal uit duizenden jaar oude permafrostbodem wist te halen; verschillende mossen en zaden werden succesvol tot leven gewekt na een eeuwenlang verblijf in de bevroren bodem.
Ook primitieve wormachtigen, nemathodes (rondwormen), werden zo op twee plaatsen in Noordoost Siberië uit permafrost van liefst 30.000 jaar oude aardlagen gehaald en weer 'gereanimeerd'. Alhoewel het onwaarschijnlijk is dat ook grotere organismen een dergelijk verblijf in de permafrost zouden kunnen overleven, is het voor de wetenschappers wel van groot belang om te ervaren dat ook meercellige organismen klaarblijkelijk in staat kunnen zijn om een cryogene toestand te kunnen overleven - een droom van vele science fictionschrijvers en toekomstdromers.
Some 24,000 years ago in north-eastern Siberia, a tiny creature was frozen in time.
But being locked in permafrost in one of the coldest regions on the planet wasn't the end - it's still alive.https://t.co/yo9pAYLBCC @gvconroy pic.twitter.com/GVAa9kLOFv
— ABC Science (@ABCscience) June 8, 2021
Bdelloid rotifers may be the toughest, tiniest animal you’ve never heard of. https://t.co/p0OfKZR7yg pic.twitter.com/pZharBdSeA
— The New York Times (@nytimes) June 8, 2021