Onafhankelijke experts: WHO te traag gereageerd op uitbraak COVID-19

Vorig jaar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie te traag gereageerd op de eerste alarmsignalen van een mogelijke gezondheidsbedreiging door COVID-19 - zo luidt de conclusie van een onafhankelijke commissie van experts in opdracht van de WHO.

Veel landen hebben ook te lang afgewacht in plaats van adequate maatregelen te nemen tegen de verspreiding van COVID-19. De coronapandemie was te voorkomen geweest en had geen miljoenen levens gekost als de wereld sneller had gereageerd.Het verslag van de Commissie stelt verder dat het bestaande systeem niet toereikend is om een mogelijke nieuwe pandemie te voorkomen.

Eind december 2019 meldde China dat er een onbekende longziekte in Wuhan voorkwam. De WHO sprak pas op 30 januari over een "noodtoestand van internationale zorg". Dit is het hoogst mogelijke waarschuwingsniveau dat landen verplicht om voorzorgsmaatregelen te gaan nemen. Op 11 maart waarschuwde de WHO voor een pandemie. De Commissie is van mening dat het gebruik van deze term de regeringen pas alert heeft gemaakt. Om beter voorbereid te zijn op nieuwe pandemieën, stelt het panel onder meer een raad voor mondiale gezondheidsbedreigingen voor.