Alle Nederlandse atletiekestafettes naar Olympische Spelen na topdag in Polen

In het Poolse Chorzow heeft de eerste dag van de World Relays, een speciaal toernooi voor estafettes in de atletiek, flink succes opgeleverd voor de Nederlandse ploeg: Nederland heeft zich op alle vijf onderdelen geplaatst voor de Olympische Spelen.

Met de zevende plek op het WK van 2019 hadden de vrouwen op de 4x400 meter de Spelen al gehaald, dus die druk was er niet. Eva Hovenkamp, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Femke Bol eindigden in hun heat achter Cuba als tweede en staan zondag dus in de finale.

Ook de mannen op de 4x100 meter hadden een olympisch ticket al binnen door op het WK de finale te halen. De ploeg maakte er in Chorzow wel wat moois van: Joris van Gool, Taymir Burnet, Christopher Garia en good old Churandy Martina wisten Ghana op een kleine honderdste van een seconde te kloppen - beide landen plaatsten zich voor de zondagse finale.

De vrouwen op de 4x100 meter waren op basis van eerder gelopen tijden al wel redelijk zeker van deelname aan de Spelen, maar definitief was het nog niet. Nu wel: Jamile Samuel, Dafne Schippers, Nadine Visser en Marije van Hunenstijn liepen overtuigend naar een finaleplaats en dus ook een plekje in Tokyo.

Op de 4x400 meter bij de mannen moest plaatsing voor Tokyo ook nog afgedwongen worden en dat lukte vorstelijk: Jochem Dobber en Liemarvin Bonevacia legden een mooie basis, Ramsey Angela hield keurig stand en Tony van Diepen liep zijn Zuid-Afrikaanse opponent tot snot, waardoor Nederland de serie won en zich voor de finale én de Spelen plaatste.

Op het WK van 2019 was Nederland niet van de partij op de gemengde 4x400 meter, dus de Spelen moesten nog gehaald worden. Ook hier lukte dat op indrukwekkende wijze: Nout Wardenburg, Bol en Lieke Klaver stelden Van Diepen in staat om de overwinning zelfs met wat kuitkrampen naar huis te lopen, waardoor Nederland zich op alle vijf estafettes geplaatst heeft.

Tot slot stonden er ook twee finales van circusonderdelen op het zaterdagprogramma: de 2x2x400 meter, met teams van één man en één vrouw, en de hordenestafette, waarbij welgeteld drie teams heen en weer liepen. Joanna Jozwik en Patryk Dobek pakten namens het thuisland de winst in de eerste finale, Duitsland won de hordenwedstrijd met alleen Polen als noemenswaardige tegenstand.