China kon middels Huawei gesprekken van mobiele KPN-klanten afluisteren.
Het Chinese technologiebedrijf Huawei had in 2010 toegang tot 'de kern van het netwerk' van KPN. Het bedrijf kon onbeperkt telefoongesprekken afluisteren maar ook toegang tot afgetapte telefoongesprekken.
Er waren wel afspraken dat dit alleen met toestemming van KPN mocht gebeuren, maar daar hielden de Chinezen zich niet aan. Dat blijkt uit een geheim intern rapport door Cap Gemini voor KPN, dat in handen is van de Volkskrant. Huawei was in staat om zowel binnen KPN als vanuit China alle KPN-mobiele nummers zonder toestemming of enig toezicht af te luisteren.
Tevens had Huawei toegang tot de database met afgetapte telefoonnummers. Dat is een overtreding op de Telecommunicatiewet. De conclusies in het interne rapport waren zo explosief dat men vreesde voor het voortbestaan van KPN Mobiele telefonie als het rapport zou uitlekken. "Het voortbestaan van KPN Mobiel is ernstig in gevaar omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platleggen”, staat in het rapport.
Het was voor technici mogelijk om voor kwaliteitsdoeleinden kort mee te luisteren met alle gesprekken. Een heel gesprek meeluisteren mochten ze niet, maar de mogelijkheid daartoe was er wel volgens het rapport. Daardoor zou Huawei ook toegang hebben tot heel gevoelige informatie.Feit is dat alle ministers van het kabinet-Balkenende IV, waaronder Jan-Peter Balkenende zelf, in 2010 via KPN belden. Verschillende oud-ministers zeggen tegen de Volkskrant dat ze nooit over het risico op meeluisteren door China zijn geïnformeerd.
KPN heeft gereageerd op de publicatie in de Volkskrant:
"Geen enkele leverancier van KPN heeft 'ongeautoriseerde, ongecontroleerde en ongelimiteerde' toegang tot de netwerken en systemen, of is in staat om KPN-klanten af te luisteren of tapinformatie in te zien."
"In alle jaren hebben we nooit geconstateerd dat er door Huawei klantgegevens zijn ontvreemd uit onze netwerken of klantsystemen, of dat er is afgeluisterd. Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten hierover zeker geïnformeerd en maatregelen genomen richting de leverancier."
Huawei kon alle gesprekken van mobiele KPN-klanten afluisteren, inclusief die van toenmalig premier Jan Peter Balkenende. Dat blijkt uit een geheim rapport https://t.co/yvSIBZ6E9o
— de Volkskrant (@volkskrant) April 17, 2021
'Huawei kon alle mobiele gesprekken bij KPN afluisteren, ook van de premier' https://t.co/6oq1tDZeDa pic.twitter.com/PX4cYbJ9hP
— RTL Z (@RTLZ) April 17, 2021