Verenigde Staten stationeren 500 extra soldaten in Duitsland

De Verenigde Staten hebben hun plannen gewijzigd om soldaten uit Duitsland terug te trekken. Minister van Defensie Lloyd Austin zei in Berlijn dat er zelfs 500 extra soldaten in de Bondsrepubliek zouden moeten worden gestationeerd. De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer sprak over een bemoedigend signaal.

Austin legde een verklaring af in Berlijn tijdens een gezamenlijke persconferentie met Kramp-Karrenbauer (CDU). Hij is de eerste minister van de nieuwe Amerikaanse regering die een bezoek brengt aan Duitsland.

Austin zei dat de plannen om Amerikaanse troepen uit West-Duitsland terug te trekken niet langer zouden worden nagestreefd, het was een plan van de voormalige president Trump. Austin heeft nu gezegd dat vanaf dit najaar 500 soldaten extra in de Bondsrepubliek Duitsland zullen worden gestationeerd. Hij prees de inspanningen van NAVO-partner Duitsland om de defensie-uitgaven te verhogen, Trump vond de Duitse uitgaven voor defensie veel te laag en had hier eerder kritiek op geuit. Kramp-Karrenbauer noemde de uitzending van nog meer Amerikaanse soldaten een bemoedigend signaal.

De voormalige Amerikaanse president Trump wilde oorspronkelijk 12.000 soldaten terugtrekken uit Duitsland. Zijn opvolger Biden had deze plannen al aan het begin van zijn ambtsperiode tijdelijk stopgezet.