EK roeien: Goede eerste dag voor Nederlandse roeiploeg

Op de eerste dag van de EK roeien in het Italiaanse Varese heeft de Nederlandse roei-equipe een goede eerste dag gekend. De vrouwenboten in de dubbeltwee en in de vier-zonder wisten zich direct te plaatsen voor de finales nadat ze hun series hadden gewonnen.

Lisa Scheenaard en Roos de Jong werden in hun dubbeltwee eerste in hun serie en plaatse zich direct voor de finales. Ook de vier-zonder van Elisabeth Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester wisten hun serie te winnen en staan in de finale.

Ook in de dubbeltwee van Marieke Keijser en Ilse Paulis wisten hun series te winnen, maar die moeten nog wel een halve finale roeien. Ook Skiffeuse Sophie Souwer plaatste zich voor de halve finales nadat ze in haar serie tweede werd.

De twee-zonder, de lichte skiff en de dubbelvier werden naar de herkansingen verwezen. De acht was al zeker van een finaleplaats. In de race om de banen voor de eindstrijd te bepalen, eindigde de boot als tweede.

Ook de mannen kende een goede eerste dag van het EK roeien in Varese. De dubbeltwee (Melvin Twellaar en Stef Broenink), de vier-zonder (Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema) en de dubbelvier (Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Tone Wieten en Koen Metsemakers) werden eerste in hun serie en plaatste zich voor de halve finales. Ook twee-zonder (Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek) wisten zich voor de halve finales te plaatsen nadat ze in hun serie derde werden.

De lichte dubbeltwee redde het niet in de serie nadat ze vierde werden en die hebben nog een herkansing om zich te plaatsen voor de halve finales. De lichte dubbelvier en de acht waren al zeker van de finale. Ze kwamen nog wel in actie om te bepalen in welke baan ze starten in die eindstrijd. Beide boten kwamen als derde over de finish.