FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 april 2021

Na 182 jaar wint een vrouw de Grand National

Op de paardenrenbaan van het Britse Aintree is zaterdag geschiedenis geschreven. De Grand National, een van de meest prestigieuze paardenraces op aarde, is voor het eerst in de 182-jarige geschiedenis gewonnen door een vrouwelijke jockey.

De Grand National werd in 1839 voor het eerst gehouden en werd alleen tijdens de Wereldoorlogen en vorig jaar geschrapt. Lange tijd ging Jett aan de leiding en jockey Sam Waley-Cohen leek aan het einde toch een beetje op weg te gaan naar de zege.

Dat was echter niet het geval: Jett werd teruggehaald en Minella Times, bereden door Rachael Blackmore, nam de leiding, sloeg een gat en pakte de overwinning. Blackmore werd de eerste vrouwelijke jockey ooit die de race op haar naam wist te schrijven, Minella Times werd op voorhand al gezien als een van de (vele) kanshebbers.

Zeven jongeren naar het ziekenhuis na slechte trip door drugs

Vanuit een woning aan de Evertsenstraat in Nijmegen zijn vannacht zeven jongeren naar het ziekenhuis gebracht na de inname van vermoedelijk synthetische harddrugs enkele uren daarvoor. Rond middernacht werd 112 gebeld omdat meerdere aanwezigen onwel werden en vermoedelijk een ‘slechte trip’ ondervonden.

Ter plaatse bleek bij alle zeven jongeren van 19-24 jaar oud de situatie zo serieus dat ze naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving zijn gebracht. De politie is een onderzoek gestart en heeft daarin overleg met onder andere het Trimbos Instituut.

Pil
De zeven jongeren hebben de vermoedelijke drugs waarschijnlijk in de vorm van een pil ingenomen. Deze pil wordt nog onderzocht. Om wat voor soort pil het precies gaat is dan ook nog niet bekend. Wel is het belangrijk te benadrukken dat de drugsmarkt in Nederland actief wordt gemonitord door het Trimbos Instituut en dat eventuele riskante drugs en drugs die een acuut gevaar vormen, terug te vinden zijn in de Red Alert App.

Levensgevaarlijk
De politie heeft tijdens het onderzoek nauw contact met burgemeester Bruls van Nijmegen. Hij wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Burgemeester Bruls: “Ik ben geschrokken van deze gebeurtenis en leef mee met de jongeren. Hopelijk knappen zij snel weer op. Maar laat dit tegelijkertijd een waarschuwing zijn voor iedereen: als het om harddrugs gaat, bestaat er niet zoiets als onschuldig gebruik. Het is levensgevaarlijk.”

Uitslag AZ - Sparta

AZ heeft zaterdagavond geen fout gemaakt in zijn strijd om de tweede plek. Uitgerekend Jordy Clasie opende de score voor de Alkmaarders in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Het werd 2-0.

AZ staat voor in ieder geval een dag tweede in de Eredivisie. Sparta staat elfde.

AZ

2 - 0

Sparta Rotterdam

 13' Clasie
 66' De Wit
   
 
 Gele kaart: , Pinto, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Letschert
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Gudmundsson (De Wit/61)
Clasie (Reijnders/82)
Stengs
Boadu
Karlsson
  Okoye
Abels
Beugelsdijk
Heylen
Pinto (Meijers/76)
Fortes
Harroui
Smeets (Engels/56)
L.Duarte (Burger/76)
Mijnans (Kharchouch/56)
Thy (Gravenberch/76)

Uitslag Fortuna Sittard - FC Emmen

FC Emmen blijft maar winnen in de eredivisie. Bij Fortuna Sittard wonnen Drentenaren met 1-3 en staat nog maar één punt achter op de veilige vijftiende plaats. FC Emmen is nu al zeven speelrondes ongeslagen in de eredivisie.

Op bezoek bij Fortuna kwam Emmen vroeg in de tweede helft op voorsprong door een strafschop van Sergio Peña, die werd gegeven na een overtreding van Roel Janssen, waarbij de verdediger van Fortuna Sittard met een rode kaart van het veld werd afgestuurd.

Ondanks dat de thuisploeg bijna de hele tweede helft met één man minder moest spelen leek de thuisploeg toch één punt over te houden aan het duel met FC Emmen nadat Dimitrios Emmanouilidis vlak voor tijd de gelijkmaker maakte. Toch gingen de drie punten mee naar Emmen. Glenn Bijl zette FC Emmen uit een strafschop opnieuw op voorsprong, waarna Paul Glandon na twee afgekeurde goals alsnog deze wedstrijd wist te scoren.

Fortuna Sittard

1 - 3

FC Emmen

 85' Emmanouilidis    53' Pena
 89' Bijl (pen)
 90+5' Gladon
 
 Gele kaart: Angha, v.d.Buijs, (Fortuna Sittard),
 Rode kaart: Janssen (50) (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Rota (v.d.Buijs/59)
Angha
Janssen
Cox
Tekie (Hansson/70)
Flemming
Rienstra
Semedo (Moutoussamy/58)
Polter (Emmanouilidis/ 58)
Seuntjens
  Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan
K.Frei
Vlak
Pena (De Vos/70)
Ben Moussa (Veendorp/90)
Adzic (Laursen/75)
Gladon

Amerikaans Congres beraadslaagt over compensatie afstammelingen van slaven

Er wordt al decennia lang gesteggeld  over mogelijke compensatiebetalingen voor afstammelingen van slaven. Nu wil het Amerikaanse Congres een wet hiervoor afhandelen. De discussie wordt gevoed door het proces tegen agent Derk Chauvin inzake de tijdens een arrestatie om het leven gekomen Afro-Amerikaan George Floyd.

Het Amerikaanse Congres zal komende woensdag een wetsvoorstel behandelen om de herstelbetalingen aan de nakomelingen van tot slaaf gemaakte mensen te herzien. Zoals de voorzitter van de Judiciary Committee in het Huis van Afgevaardigden, Jerrold Nadler, aankondigde, zouden de beraadslagingen moeten gaan over de mogelijke oprichting van een panel van experts om claims voor schadevergoeding van Afro-Amerikanen te onderzoeken vanwege de slavernij van hun voorouders.

Het doel van de 'historische' overwegingen van de rechterlijke commissie in de komende week is om de 'nationale discussie over het brutale misbruik van Afro-Amerikanen tijdens slavernij, rassensegregatie en aanhoudende structurele racisme te bevorderen', zei Nadler. Afro-Amerikanen in de VS hebben nog steeds een slechtere toegang tot veel gebieden van het leven, zoals onderwijs en gezondheid, voegde Nadler eraan toe. Dit is ook een erfenis van slavernij en door de overheid in stand gehouden discriminatie van Afro-Amerikanen.

De aankondiging werd gedaan tijdens de strafzaak voor de gewelddadige dood van George Floyd tijdens een brutale politieoperatie in Minneapolis in mei vorig jaar. De hoofdbeklaagde in het proces is de blanke agent Derek Chauvin, die ervan wordt beschuldigd Floyd te hebben vermoord door enkele minuten lang zijn knie tegen de achterkant van zijn nek te drukken, ondanks dat Floyd herhaaldelijk klaagde dat hij niet kon ademen.

De VS zijn al tientallen jaren bezig met het debat over mogelijke compensatie voor de nakomelingen van tot slaaf gemaakte Afro-Amerikanen. Het wetsontwerp voor de oprichting van een commissie van deskundigen werd al 30 jaar geleden voor het eerst geïntroduceerd. De American Civil Liberties Union (ACLU) verwelkomde de aankondiging van de Judicial Committee om het wetsvoorstel te onderzoeken. Dit toont aan dat parlementsleden "eindelijk luisteren naar de wil van die miljoenen" die compensatie eisen voor de mensen die het hardst door racisme en onderdrukking zijn getroffen.

"The Rock" als de volgende Amerikaanse president?

Hij zou niet de eerste acteur zijn in het Witte Huis: in een opiniepeiling zou bijna de helft van de ondervraagde Amerikanen graag zien dat Dwayne "The Rock" Johnson de volgende Amerikaanse president wordt. De 48-jarige Johnson, ziet er de humor wel van in, maar laat weten dat hij op zich wel interesse heeft in het Witte Huis. 

Zou Dwayne "The Rock" Johnson Amerika's machtigste man kunnen worden? Volgens een peiling die afgelopen dinsdag door Piplsay is gepubliceerd, zou 46 procent van de ondervraagde Amerikanen vinden dat de acteur en ex-worstelaar geschikt is voor de functie. De 48-jarige betwijfelt zelf of hij de juiste kandidaat voor president zou zijn.

"Ik weet niet zeker of de oprichters van de Verenigde Staten een 1,93 meter lange, kale, getatoeëerde, tequila-drinkende, pick-up-rijdende en riemtas dragende man met Afro-Canadese en Samoaanse roots in hun club hadden gewild," grapte hij op Twitter. In eerdere interviews was Johnson echter minder sceptisch. "Ik zou een presidentschap overwegen als de mensen dat zouden willen. Echt, dat meen ik en ik ben op geen enkele manier licht in het hoofd met mijn antwoord", zei hij afgelopen februari nog tegen USA Today.

Bij de laatste verkiezingen voor de Amerikaanse president steunde "The Rock" de Democraat en uiteindelijke winnaar Joe Biden en zijn vice-presidentskandidaat Kamala Harris. Eerder zei Johnson dat hij nooit een kandidaat publiekelijk had gesteund.

Protest tegen anti-Aziatisch racisme op het Museumplein: "Het zit diep geworteld"

Onder de noemer #StopAsianHate hebben zo'n tweehonderd mensen vanmiddag gedemonstreerd op het Museumplein te Amsterdam. Ze protesteren tegen anti-Aziatisch racisme en discriminatie. "Het zit diep geworteld in de Nederlandse samenleving", aldus een van de organisatoren. Zo meldt AT5.

De demonstranten droegen borden met teksten als "I don't eat dogs, but hotdogs" en "Racisme is geen grapje" met een illustratie van iemand die met zijn vingers spleetogen maakt.

"Er wordt anno 2021 nog steeds ‘Hanky Panky Shanghai’ gezongen op basisscholen en er worden nog spleetoog-gebaren gemaakt op TV. Aziatische vrouwen worden nog steeds geseksualiseerd in de media en seksistisch bejegend op straat. Genoeg is genoeg", schrijft een van de organisatoren bij het evenement op Facebook.

#StopAsianHate
#StopAsianHate is een internationale roep om haat tegen Aziaten te stoppen. De directe aanleiding voor de protesten is de aanslag in Atlanta vorige maand waarbij acht mensen, onder wie zes Aziatische vrouwen, in drie massagesalons werden vermoord.

Maar ook in Amsterdam is er sprake van anti-Aziatisch racisme en geweld. Zo schreef Vice deze week over de 24-jarige Kelly die bij metrostation Van der Madeweg werd aangevallen. Bij de start van de coronacrisis kreeg het Meldpunt Discriminatie vierhonderd meldingen binnen van Aziaten die zich gediscrimineerd voelden.

Afgelopen oktober maakte AT5 onderstaande reportage om het probleem aan te kaarten:

Uitslag Heracles Almelo - Willem II

Heracles Almelo heeft op eigen veld een eenvoudige overwinning geboekt. Willem II werd met 4-0 verslagen.

In de zesde minuut kwam de thuisploeg op 1-0 nadat Bakis de 1-0 binnenkopte. De Tilburgers kwamen wat beter in de wedstrijd. Ze zorgden soms voor wat dreiging maar vlak voor rust was het Heracles dat op 2-0 kwam. Na werk van Lunding was het Bakis die afrondde en zijn tweede van de avond maakte.

Binnen een minuut in de tweede helft was het 3-0. Na een voorzet van Vloet kopte Pröpper de bal binnen. De bezoekers konden zich niet meer oprichten en het was Vloet die tien minuten voor tijd de eindstand bepaalde op 4-0.

Heracles Almelo

4 - 0

Willem II

 6' Bakis
 38' 38
 46' Pröpper
 77' Vloet
   
 
 Gele kaart: , Owusu, (Willem II)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 00
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Pröpper
Knoester
Quagliata
Schoofs (Ibrahimoglu/86)
Vloet
De la Torre (Kiomourtzoglou/79)
Lunding (Bijleveld/ 71)
Bakis (Sierra/71)
Burgzorg (Kutucu/79)
  Muric
Owusu
v.Beek
Holmén (v.d.Avert/60)
Köhn (Saglam/59)
Saddiki (Zuijderwijk/69)
Trésor (Nunnely/46)
Llonch (Selahi/59)
Köhlert
Wriedt
Pavlidis

Roglič wint Ronde van het Baskenland

Primoz Roglič heeft de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De ritzege was voor David Gaudu.  Roglič verloor eergisteren nog de leiderstrui aan Brandon McNulty. 

De etappe van vandaag ging over 112 kilometer met als finishplaats Arrate. Halverwege de rit was er een kopgroep met daarin Tolhoek en Oomen als de ploeggenoten van Roglič.

Roglič sprong in een afdaling opeens weg uit de groep met favorieten en kreeg een paar renners mee. Tolhoek en Oomen lieten zich terugzakken tot dat ze bij hun kopman waren.

Roglič had op 40 kilometer van de streep alleen nog Gaudu en Carthy mee en de kopgroep was inmiddels al bijgehaald. Carthy moest lossen op de slotklim waarna Gaudu de dagzege pakte en Roglič de eindzege. 

Chaotisch einde Formule E-race Rome, Vergne wint

In de straten van Rome is zaterdag de eerste van twee Formule E-races aldaar verreden. Op het smalle stratencircuit bleek inhalen met wat moeite best te doen, hoewel de boel uiteindelijk ontaardde in een chaotisch einde.

De poleposition was in handen van Stoffel Vandoorne, die André Lotterer naast en Oliver Rowland en Lucas di Grassi achter zich had. Jean-Eric Vergne en Robin Frijns vertrokken vanaf de derde rij, Nyck de Vries stond daar één positie achter. Die startrijen waren overigens relatief: men vertrok vanachter de safety car.

De start zelf verliep normaal, maar al na een paar bochten kwam Lotterer met een ronduit debiele 'inhaalpoging' op Vandoorne. Het resultaat was dat de Belg dik tien plekken verloor, Lotterer kwam er met zes posities verlies en wat schade opmerkelijk goed vanaf. Rowland pakte zo de leiding, maar al snel kon hij die inleveren: hij kreeg een drivethroughpenalty wegens het verbruiken van teveel energie.

De leiding kwam zo bij Di Grassi te liggen, voor Vergne, Frijns en De Vries. Het pakken van de Attack Mode kostte Vergne halverwege wat posities, maar die pakte hij op dezelfde manier weer terug. Op het moment dat Di Grassi zijn eerste Attack Mode pakte gingen Vergne en Frijns er voorbij, De Vries zat vlak achter de Braziliaan.

Frijns' Attack Mode was eerder voorbij en Di Grassi profiteerde gelijk door 'm er tussendoor te prikken, waar De Vries ook achteraan kwam. Met behulp van de Attack Modes werd geruime tijd bocht na bocht ingehaald en teruggeslagen, met acht minuten te gaan leek Vergne als winnaar uit die vrij hevige strijd te komen. Hij had de leiding, Di Grassi en De Vries volgden.

De podiumplek van De Vries kwam al snel in de problemen: Bird ging er vrij simpel voorbij en diens teamgenoot Mitch Evans, die zijn Attack Mode perfect verdeeld leek te hebben, kwam er ook rap langs. Di Grassi's inhaalactie op De Vries werd ondertussen door de wedstrijdleiding onderzocht, maar de Braziliaan ging wel voorbij Vergne naar de leiding.

Voor De Vries werd het nog lastiger, want teamgenoot Vandoorne kwam er voorbij. Dat duurde dan weer niet lang: Di Grassi viel stil, Vandoorne moest uitwijken en begon de controle over zijn auto te verliezen, waarna De Vries hem definitief de rondte in tikte - einde verhaal voor beide Mercedessen. De safety car kwam de baan op en zou ook doorrijden tot de finish, zo kreeg men snel te horen.

Vergne pakte zo de overwinning, voor Bird en Evans. De teruggevallen Frijns kwam ineens toch nog op de vierde plek terecht, voor Sebastien Buemi.

Marxistische BLM-oprichter koopt miljoenenvilla in blanke buurt LA

De 37-jarige Patrisse Cullors heeft een huis van bijna anderhalf miljoen dollar gekocht vlakbij Malibu in Los Angeles. De mede-oprichter van de Black Lives Matter-beweging gaat wonen in een voornamelijk blanke, rijke wijk Topanga Canyon.


Patrisse Cullors (Foto: Sarah Morris/Getty Images)

Eerder werd bekend dat de organisatie, die streeft naar 'zwarte gelijkheid', meer dan 90 miljoen dollar vergaard had aan donaties, maar hoe het geld verdeeld werd bleef een mysterie. Ze werd door andere zwarte mensenrechtenorganisaties beschuldigd van zichzelf verrijken. Daarom spanden zij een rechtzaak aan tegen de Black Lives Matter Global Foundation.

Cullors noemde zichzelf eerder een 'getraind Marxist', maar die uitspraak lijkt inmiddels ook door de gootsteen te kunnen. Ze komt uit een kansenwijk en groeide arm op. Het is niet duidelijk of zij een salaris krijgt van de BLM-beweging, maar duidelijk is is dat ze goed boert. In 2020 tekende ze een tv-deal met Warner Bros.

Critici konden hun ongeloof niet verbergen. "Ze kan zich de komende periode in ieder geval flink aan blanken en blanke agenten gaan irriteren", aldus sportjournalist Jason Whitlock.

Online journalist en auteur Andy Ngo: "Cullors identificeert zich als een communist en pleit voor de afschaffing van het kapitalisme."

Cullors startte samen met twee ander zwarten de BLM-beweging na de moord op Trayvon Martin en de vrijspraak van de schutter George Zimmerman. Inmiddels is de beweging vooral bekend van activistische demonstraties die vaak geënt zijn op het intimideren van blanken en kapitalisme. Regelmatig eindigen de 'vreedzame' demonstraties in plunderingen.

Eerste rit in Ronde van Turkije afgelast

De eerste etappe van de Ronde van Turkije gaat morgen niet door. De rit is afgelast door hevige sneeuwval.

De rittenkoers gaat nu maandag van start met een etappe naar Konya. Overigens is het nog niet helemaal zeker dat die etappe wel doorgaat omdat er ook in dat gebied hevige sneeuwval is.

De Ronde van Turkije is de rentree voor Fabio Jakobsen. De Nederlander raakte zwaar gewond in de Ronde van Polen ruim acht maanden geleden.

Duizend demonstranten lopen ‘mars van menselijke verbinding’ in Baarn, ook Willem Engel loopt mee

Zo'n 1250 demonstranten hebben vanmiddag een ‘mars van menselijke verbinding’ gelopen door Baarn. Om 12 uur vertrok de groep bij Kasteel Groeneveld in Baarn, de mars duurde zo'n twee uur. Zo meldt het AD.

De optocht liep op hun gemak door Baarn, onder het genot van muziek en wat gescandeerde leuzen. Ook werd een aantal spandoeken getoond. De groep stoorde zich niet aan de coronaregels en men  knuffelde er lustig op los. De mars verliep gemoedelijk en men werkte mee om de weg vrij te maken zodra de politie of de begeleiders bij de mars dat vroegen. 

In de loop van de middag kwamen agenten van de Mobiele Eenheid en leden van de Koninklijke Marechaussee  de politie assisteren bij onder meer de afzetting van kruispunten. In de mars liepen 'veteranen' mee om alles netjes te laten verlopen. Ook wandelden er mensen in witte jassen mee en mensen in militaire jassen met baret.

Viruswaarheid-voorman Willem Engel  draagt de demonstranten een warm hart toe: "Mensen in liefde en vrijheid houd je niet tegen." Engel wil overmorgen aangifte gaan doen tegen de burgemeesters van Hilversum en Apeldoorn, omdat zij deze demonstratiemars hebben verboden.

Deze wandelende demonstratie was aanvankelijk gepland in Hilversum, maar dat verbood de burgemeester van Hilversum. De voorzieningenrechter nam gisterenavond de beslissing dat hij het recht op bescherming van de gezondheid in dit geval prevaleert op het recht op demonstratie. Daarop besloot de organisatie naar Apeldoorn gaan, maar daar kondigde de gemeente direct een noodverordening af. 

Rustig verloop
De gemeente Baarn heeft de demonstratie laten gaan, maar heeft wel een oogje in het zeil gehouden, aldus woordvoerder Bonne Linthorst. "Er is geen vergunning voor deze demonstratie aangevraagd en was niet aangekondigd. We houden van minuut tot minuut de situatie in de gaten." Meer bij het AD.


Iran neemt nieuwe uraniumcentrifuges in gebruik

Iran is ondanks internationale waarschuwingen begonnen met de ingebruikname van nieuwe centrifuges voor het verrijken van uranium.

President Ruhani huldigde de 164 centrifuges in van de ondergrondse faciliteit in Natans tijdens een ceremonie die op de staatstelevisie werd uitgezonden. Door de nieuwe centrifuges in gebruik te nemen schendt Iran opnieuw het internationale nucleaire verdrag. Conform het nucleaire verdrag mogen alleen oudere modellen centrifuges worden gebruikt, omdat de nieuwe, krachtigere typen centrifuges het proces van uraniumverrijking aanzienlijk versnellen.

In Wenen vinden momenteel internationale gesprekken plaats om de nucleaire afspraak met Iran te redden. Minister van Buitenlandse Zaken Maas zei op Twitter dat de eerste week constructief was. Intensieve onderhandelingen zijn echter nog maar net begonnen.

Vechtsporter Yousri Belgaroui strijdt tegen lachgas

Kickbokser en recent ook MMA-vechter Yousri Belgaroui (28) uit Amsterdam-Noord wil jongeren behoeden voor de gevolgen van het gebruik van lachgas, zo is te lezen op de site van AT5.


Praat mee over lachgas (Bron: YouTube)

Als je teveel lachgas gebruikt kan het slecht met je aflopen. Je kunt er zelfs verlamd van raken. Om dat bespreekbaar te maken, werken de GGD en Jellinek samen met Isaac Bullock en Glory-kickbokser en MMA-vechter Yousri Belgaroui. Yousri ging op onderzoek uit naar het gebruik van lachgas en roept jongeren op zijn social media op om open te zijn en het gesprek met elkaar aan te gaan.

Yousri gebruikte het zelf ook flink toen hij jonger was. “Er zijn heel veel jongeren, waaronder ik voor ik hier aan mee deed, die niet echt door had wat de schade hiervan is. Ik heb zoveel jongeren en kinderen gezien die letterlijk verlamd zijn geraakt”

Op een post op Instagram van Yousri over dit onderwerp kwamen duizenden reacties van jongeren. Soms ook met hulpvragen die hij bijvoorbeeld dan kan doorverwijzen worden naar Jellinek. Mensen van de afkickkliniek monitoren ook de reacties en geven advies of geven antwoord op de vragen.

Van kickboksen naar MMA
Naast zijn rol om jongeren te waarschuwen voor lachgas is Yousri natuurlijk ook kickbokser. Na 33 partijen als professioneel kickbokser heeft hij besloten de ring in te gaan bij Mixed Martial Arts. “Ik ging het gewoon doen omdat het zo populair is geworden, ik kreeg de mogelijkheid om mee te trainen. Ik raakte eigenlijk gelijk verliefd."

MMA is een vechtsport waarbij verschillende technieken gecombineerd mogen worden. De ene vechter kan gespecialiseerd zijn in het worstelen en de ander neemt de specialiteiten van het kickboksen mee. Het bijzondere is dat je bij deze sport ook mag aanvallen als je tegenstander op de grond ligt. Het gevecht stopt pas als de tijd voorbij is of de scheidsrechter er een eind aan maakt.

Ambitie
“Mijn einddoel is de UFC (de grootste MMA-organisatie ter wereld) en daar kampioen worden. Nu moet ik ervoor zorgen dat ik als vechter wereldwijd bekend wordt.” Naast MMA heeft Yousri ook nog een contract bij Glory dus wie weet zien we hem ook nog snel vechten in een kickbokspartij.

Wil je meer weten over het gebruik van lachgas. Hier kun je meer informatie vinden.

Rode hakken op de Dam voor meer aandacht voor geweld tegen vrouwen

Op de Dam liggen 35 paar rode hakken om aandacht te vragen voor femicide in Nederland. "Femicide is geweld tegen vrouwen", legt organisator Yesim Candan uit. "Er wordt hier te weinig over gesproken in Nederland." Zo meldt AT5.

De demonstratie is geïnspireerd op het kunstwerk van Vahit Tuna in Turkije. Zij hing 440 paar schoenen aan de muur van twee gebouwen. Evenveel als het aantal vrouwen dat in 2018 in Turkije om het leven kwam door toedoen van hun man.

Organisators van de 'kunstdemonstratie' zijn zangeres en opiniemaker Stella Bergsma en journalist Yesim Candan. De rode hakken zijn gemaakt door scholieren van het Vossius Gymnasium en kunstenaar Mick Johan.

De aanleiding voor de demonstratie vandaag zijn 70 vrouwen die alleen al dit jaar om het leven zijn gebracht in Turkije. "Sinds januari dit jaar zijn er al 70 vrouwen vermoord in Turkije", zegt Candan. "We willen hier aandacht aan besteden, omdat het een wereldwijd probleem is."

Toestemming van de burgemeester
Het protest is met toestemming van de burgemeester. "Dat was wel onderhandelen, ze wilde in eerste instantie dat de demonstratie plaatsvond op het Museumplein." Maar uiteindelijk lukte het Candan toch om toestemming te krijgen. "De Dam staat symbool voor vrijheid, dat is belangrijk."

COVID-19: 7725 nieuwe besmettingen en 23 doden, totaal 1.342.447 en 16.754

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7725 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.342.447 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 304 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1704 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 53 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 787 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 23 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.754 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: jarenlang in de hitlijst

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben al de nodige hitlijstfeitjes voorbij laten komen maar vandaag hebben we wel een hele bijzondere, want wist je dat Mr. Brightside van The Killers inmiddels 262 weken in Britse Official Singles Chart Top 100 staat? De plaat behaalde zijn hoogte positie in 2004 met de tiende plek en duikt sindsdien dus geregeld op in de top 100. De laatste jaren scoort de plaat opmerkelijk veel streams en downloads waardoor de plaat dus inmiddels al 262 weken in de hitlijst heeft doorgebracht. Geen enkel liedje komt in de buurt van dit record.

Plofkrakers verleggen aandacht naar juweliers

Waren het voorheen de geldautomaten die niet veilig waren voor criminelen, nu was het in een maand al twee keer een pui van een Amsterdamse juwelier die er aan moest geloven.

Dit Paasweekend moest een juwelier aan het Buikslotermeerplein het ontgelden, vorige maand veranderde een zaak aan de Jan Evertsenstraat in een ravage. Ook in Utrecht probeerde overvallers al op deze manier buit te maken.

Nieuwe ontwikkeling
"Het is wel opmerkelijk dat dat nu gaande is", zegt VU-criminoloog Jasper van der Kemp. "Je ziet ook wel wat ander type bedrijven waar dit soort plofkraken in beeld komen, dus het zou weleens een nieuwe ontwikkeling kunnen zijn."

"Ik was er al bang voor", verzucht Paul Welzenbach van Nusselein Juweliers. "Toen Geldmaat aankondigde dat ze alle automaten gingen veranderen en beter beveiligen, dacht ik: O god, als dat maar niet betekent dat ze hun heil elders gaan zoeken."

Levensgevaarlijk
Volgens de juwelier en de criminoloog is dat vooral levensgevaarlijk, want de explosies worden steeds groter en ongecontroleerder, maar volgens Welzenbach blazen de criminelen niet alleen het interieur van een winkel op, maar daarmee ook de waar waarop ze het hebben voorzien. Als er al iets van waarde ligt, omdat de dure sieraden 's nachts in de kluis verdwijnen.

Welzenbach: "Hoe dom ben je dan om dit soort dingen te doen. Dat moet je niet doen, kansloos!"

Premier League Darts: twee negendarters, Clayton op kop

De Premier League Darts kent vanwege de COVID-19-situatie een ander seizoen dan normaal. Er staan zestien speelavonden en een avond playoffs gepland, maar die worden allemaal afgewerkt in Milton Keynes en in reeksen van meerdere avonden achter elkaar. De eerste week zit er inmiddels op, iedereen heeft nu vijf wedstrijden gespeeld.

Het meest opvallende is dat er al twee negendarters te noteren vielen. Op de derde avond was het raak voor Jonny Clayton, die in een fenomenaal goed duel afrekende met José de Sousa: 7-3, waarbij Clayton gemiddeld 105 gooide - én een negendarter wierp - en De Sousa zelfs op ruim 108 uit wist te komen. De Portugees gooide een dag later tegen Nathan Aspinall - na een stukje fout rekenen - zelf een negendarter, maar bleef wel steken op een 6-6 gelijkspel.

De eerste whitewash staat ook al op de borden: Dimitri van den Bergh rekende op avond drie met 7-0 af met Glen Durrant, die er tot nu toe bijzonder weinig van bakt. Hij kwam in vijf wedstrijden geen enkele keer boven de 90 punten gemiddeld uit en staat als enige op vijf verliespartijen. De Sousa staat er niet ver voor: hij won vrijdag van Van den Bergh en speelde gelijk tegen Aspinall en Rob Cross.

Clayton is na de openingsweek de leider. De Welshman boekte zeges op Durrant, De Sousa en Gary Anderson, speelde gelijk tegen Peter Wright en verloor van Rob Cross. Van den Bergh, Aspinall, Michael van Gerwen en Wright volgen met twee zeges en twee gelijke spelen; Cross, James Wade en Anderson staan op twee zeges, één gelijkspel en twee nederlagen, De Sousa en Durrant bungelen er achteraan.

Op 19 april begint de tweede week, dan worden er vier avonden achter elkaar gespeeld.

Golf: Rose leidt Masters, Kim mept putter kapot

Op de Augusta National Golf Club zijn The Masters halverwege. Vrijdag werd de tweede van vier ronden afgewerkt, waarin Justin Rose zijn leidende positie verdedigde.

Op dag één nam Rose met een indrukwekkende ronde van 65 slagen ruimschoots de leiding. De Engelsman had vier slagen voorsprong op de Amerikaan Brian Harman en de Japanner Hideki Matsuyama, hoewel Tommy Fleetwood ook een deel van de show stal: op de zestiende hole sloeg hij de 32e hole-in-one in de Masters-geschiedenis.

Rose begon niet best aan dag twee en stond halverwege de ronde op drie slagen boven par voor de dag, zijn voorsprong was verdwenen. Toch herstelde hij zich en met drie birdies op de terugweg richting clubhuis kwam hij op een ronde uit van 72 slagen: par en precies genoeg om één slag voorsprong te houden.

Op plek twee staan Harman en diens landgenoot Will Zalatoris. De Masters-debutant sloot de ronde af met drie birdies en staat zo met Harman één slag voor Jordan Spieth en de Australiër Marc Leishman.

De ogen waren vrijdag ook gericht op Kim Si-woo. De Zuid-Koreaan strijd mee om de eindwinst, maar sloopte zijn putter op de vijftiende hole nadat hij deze uit frustratie op de grond stompte. Hij wist zijn ronde opvallend netjes af te maken met een veel grotere club en staat gedeeld zesde, drie slagen achter Rose.

EK roeien: Goede eerste dag voor Nederlandse roeiploeg

Op de eerste dag van de EK roeien in het Italiaanse Varese heeft de Nederlandse roei-equipe een goede eerste dag gekend. De vrouwenboten in de dubbeltwee en in de vier-zonder wisten zich direct te plaatsen voor de finales nadat ze hun series hadden gewonnen.

Lisa Scheenaard en Roos de Jong werden in hun dubbeltwee eerste in hun serie en plaatse zich direct voor de finales. Ook de vier-zonder van Elisabeth Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester wisten hun serie te winnen en staan in de finale.

Ook in de dubbeltwee van Marieke Keijser en Ilse Paulis wisten hun series te winnen, maar die moeten nog wel een halve finale roeien. Ook Skiffeuse Sophie Souwer plaatste zich voor de halve finales nadat ze in haar serie tweede werd.

De twee-zonder, de lichte skiff en de dubbelvier werden naar de herkansingen verwezen. De acht was al zeker van een finaleplaats. In de race om de banen voor de eindstrijd te bepalen, eindigde de boot als tweede.

Ook de mannen kende een goede eerste dag van het EK roeien in Varese. De dubbeltwee (Melvin Twellaar en Stef Broenink), de vier-zonder (Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema) en de dubbelvier (Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Tone Wieten en Koen Metsemakers) werden eerste in hun serie en plaatste zich voor de halve finales. Ook twee-zonder (Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek) wisten zich voor de halve finales te plaatsen nadat ze in hun serie derde werden.

De lichte dubbeltwee redde het niet in de serie nadat ze vierde werden en die hebben nog een herkansing om zich te plaatsen voor de halve finales. De lichte dubbelvier en de acht waren al zeker van de finale. Ze kwamen nog wel in actie om te bepalen in welke baan ze starten in die eindstrijd. Beide boten kwamen als derde over de finish.

MLB: Musgrove gooit eerste no-hitter van het seizoen

In de MLB is dit seizoen voor de eerste keer een no-hitter gegooid. Joe Musgrove van de San Diego Padres gooide vrijdagnacht in de gewonnen wedstrijd tegen de Texax Rangers: 3-0. Daarmee bezorgde de 28-jarige pitcher de eerste no-hitter in de geschiedenis van de San Diego Padres.

Joe Musgrove die opgroeide in San Diego en van kleins af aan fan is van de Padres speelt dit jaar voor zijn favoriete team. In zijn tweede wedstrijd voor de San Diego Padres bewees de 28-jarige pitcher direct zijn waarde. Musgrove kreeg geen enkele honkslag tegen, alleen in de vierde inning van de wedstrijd verloor hij de 'perfect game' nadat hij met een wilde worp Joey Gallo raakte. In totaal gooide Musgrove tien strike-outs.

De Padres die in 1969 aan de National League werden toegevoegd hadden in de 8.205 wedstrijden nog geen no-hitter gegooid en was daarmee het enige team dat nog geen no-hitter achter hun naam hadden staan.

DENK wil ontheffing avondklok voor vrijwilligers Amsterdamse moskee tijdens Ramadan

Als het aan DENK ligt, kunnen moskeeën in Amsterdam straks voor hun vrijwilligers een ontheffing aanvragen voor de avondklok. Hierdoor kunnen de vrijwilligers over straat na de avondklok en zo in de moskee online diensten verzorgen.

In de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek is dat al mogelijk. De ontheffing geldt niet voor bezoekers, zij moeten de diensten vanuit huis volgen.

DENK-raadslid Sheher Khan wil dat het stadsbestuur ook voor ontheffingen voor moskeevrijwilligers zorgt en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld. "Is het college bekend met dit besluit? Deelt het college het standpunt dat een dergelijke ontheffing kan bijdragen aan een betere organisatie en facilitering van de gebedsdiensten?", vraagt Khan.

De Ramadan zou maandag al van start kunnen gaan. Khan vraagt of het stadsbestuur bereid is om de ontheffing mogelijk te maken en zo ja, of het stadsbestuur dat zo spoedig mogelijk onder de aandacht van de moskeeën in de stad te brengen.

FOK! Wat een weer: bewolkt, een natte dag is aanstaande

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Er is tamelijk veel bewolking en lokaal regent het af en toe. De wind is zwak tot matig en komt uit een noord tot noordoostelijke richting.

Overdag is het overwegend bewolkt, alleen in het noorden is de bewolking aanvankelijk nog dun en kan de zon soms doorbreken. In de ochtend regent het al in het zuiden van het land en deze regen breidt zich langzaam verder noordwaarts uit. In het noorden blijft het tot de avond nog droog. De maximumtemperatuur ligt in het noorden rond 8°C, in de aanhoudende regen in het zuiden wordt het niet warmer dan een graad of 5. De oost- tot noordoostenwind wordt matig, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. In het noorden en westen kan er ook natte sneeuw voorkomen. Daar ligt de minimumtemperatuur iets boven het vriespunt, in Limburg wordt het niet kouder dan ongeveer 8°C. De wind is overwegend noordoostelijk en matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard. In Limburg wordt de wind tijdelijk zwak veranderlijk.

Zondag begint de dag met bewolking en op veel plaatsen regent het dan nog. In de middag wordt het op steeds meer plaatsen droog en mogelijk klaart het wat op in het westen van het land. De middagtemperatuur ligt rond 6°C en de noordelijke wind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer eerst nog krachtig. (Bron: KNMI)

Station Winterswijk waar er soms bewolking was, soms zon was en waar het droog was vandaag. (Foto: _UserName_)
Station Winterswijk waar er soms bewolking was, soms zon was en waar het droog was vandaag. (Foto: _UserName_)

 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #338
preview
Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin
review
De Slag om de Schelde
preview
RiMS Racing
special
Random Pics van de Dag #337
preview
WRC 10
©FOK.nl e.a.