Politie grijpt opnieuw in bij demonstratie Museumplein, 17 aanhoudingen

De driehoek in Amsterdam heeft weer een noodbevel afgekondigd vanwege de aanwezigheid van honderden demonstranten op het Museumplein. Even na 15:00 uur greep de Mobiele Eenheid (ME) in. Er zijn meerdere mensen aangehouden. Zo meldt AT5.

Het is op dit moment niet langer toegestaan om op het Museumplein te blijven, zo meldt de gemeente. Er zouden zo'n 500 mensen aanwezig zijn. De driehoek heeft besloten de demonstratie te ontbinden. Agenten hebben de demonstranten verzocht te vertrekken.

Nadat de aanwezigen niet vertrokken, greep de ME in. Een deel van de demonstranten besloot vervolgens op de grond te gaan zitten. Anderen werden van het plein verdreven in de richting van het Concertgebouw.

Corona
De demonstranten spreken zich uit tegen de huidige coronamaatregelen. Ze scanderen onder andere 'liefde, vrijheid, geen dictatuur'.

Eerdere demonstraties op het Museumplein liepen flink uit de hand. De politie moest toen onder andere een waterkanon inzetten. 

Update 19.20 uur: Er zijn in totaal zeventien personen aangehouden: twee voor het verstoren van de openbare orde, drie voor belediging, vier voor openlijke geweldpleging en acht voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. 

Een deel van de demonstranten verplaatste zich na het Museumplein te hebben verlaten naar het Leidseplein. Toen daar een spontane demonstratie ontstond, is ook die demonstratie door de driehoek ontbonden. De demonstranten voldeden aan de daaropvolgende oproepen van de politie om te vertrekken en er zijn dus geen aanhoudingen verricht. 

Eerdere berichtgeving: