FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 februari 2021

Random Pics van de Dag #245

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zwitserse skicrossers winnen eerste gemengde teamwedstrijd ooit in World Cup

De beste skicrossers ter wereld hebben in het Georgische Bakuriani voor het eerst in de historie een World Cup-wedstrijd in de gemengde teamwedstrijd afgewerkt. Daarin streden duo's van één man en één vrouw samen: eerst gingen de mannen naar beneden, vervolgens startten de vrouwen met de tijdverschillen van de mannen.

Vier teams plaatsten zich voor de finale: Jonas Lenherr/Fanny Smith namens Zwitserland, David Mobärg/Sandra Näslund voor Zweden en de twee Canadese duo's Christopher Delbosco/Courtney Hoffos (Canada-2) en Reece Howden/Tiana Gairns (Canada-3).

Mobärg nam de leiding, Howden kwam er in de slotfase voorbij en won. Mobärg, Lenherr en Delbosco volgden, maar de verschillen voor de vrouwen waren uiterst klein.

Hoffos ging bij de start flink in de fout, Näslund pakte de eerste plek. Smith pakte de leiding over en sloeg een fors gat, wat de beslissing bleek: Zwitserland won, Hoffos knokte zich terug en hielp Canada-2 aan plek twee, voor Zweden.

Man en vrouw gebeten door agressieve hond in woning Breda

Een man en vrouw zijn zondagmiddag gewond geraakt in een woning in Breda toen ze werden gebeten door een agressieve hond. Het dier is niet veel later ingeslapen. Zo meldt BN de Stem.

Aanpassing informatie om 22.30 uur:

Het voorval vond vanmiddag plaats in een flat in Breda. Het lukte de man en vrouw nog om de agressieve hond op te sluiten in een gang. Daardoor waren ze echter niet meer in staat om de woning te verlaten en moesten ze via een raam met behulp van een hoogwerker van de brandweer naar beneden gebracht worden. 

Beiden zijn door de hond gebeten. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht met ernstige verwondingen , de man was in staat om daar zelf naartoe te rijden. 

Het was blijkbaar niet de eerste keer dat de hond zijn baasjes heeft aangevallen. Een tijd geleden heeft de viervoeter zijn eigenaresse al eens gebeten. Ook toen werd de politie ingeschakeld en moest een ambulance ter plaatse komen. Met die kennis in het achterhoofd zijn agenten zondagmiddag alvast met schild en vangstok naar binnen gegaan om te kijken hoe de hond erbij zat.

Uit observatie bleek dat het dier zo agressief was dat de opgeroepen dierenarts moest besluiten om het dier ter plaatse in te laten slapen. De dierenarts heeft de dode hond meegenomen naar haar praktijk.

Duitse schansspringers verdedigen wereldtitel in gemengde landenwedstrijd

Het wereldkampioenschap schansspringen in Oberstdorf heeft de volgende ontknoping alweer achter de rug. Zondag werd gesprongen voor het eremetaal in de gemengde landenwedstrijd op de kleine schans: twee vrouwen en twee mannen per team.

Met Katharina Althaus, Markus Eisenbichler, Anna Ruprecht en Karl Geiger kende Duitsland de beste eerste ronde van iedereen, ietwat verrassend. Het Noorwegen van Silje Opseth, Robert Johansson, Maren Lundby en Halvor Egner Granerud volgde er kort achter, Oostenrijk stond met Marita Kramer, Michael Hayböck, Daniela Iraschko-Stolz en Stefan Kraft ook stevig op een voorlopige podiumplek. Alleen van Slovenië en Japan kon mogelijk nog een uitdaging komen, maar die moesten zich in de finale wel verbeteren.

Na de sprongen van Althaus, Opseth en Kramer was de volgorde bovenin nog ongewijzigd, dat was ook het geval na de tweede optredens van respectievelijk Eisenbichler, Johansson en Hayböck. Rupprecht zag Lundby en Iraschko-Stolz naderen en dus moest het in de slotgroep beslist worden. Kraft verzekerde Oostenrijk van in elk geval het brons, Granerud sprong het Noorse zilver binnen. Geiger moest het afmaken voor Duitsland en deed dat, hoewel het nog wel een beetje spannnd werd. Goud voor Duitsland, voor Noorwegen en Oostenrijk.

Tadic over aanvaring met Dumfries: "Dat gebeurt gewoon in een wedstrijd"

Ajax heeft vanmiddag in het Philips Stadion gelijk gespeeld tegen PSV. En dat was een gelukje, want de Amsterdammers speelden zeldzaam slecht. "Voetballend gezien was het zeer matig", vond ook coach Erik ten Hag voor de camera van sportzender ESPN. "Maar een compliment voor de ploeg, ze rechten weer de rug en spelen gelijk."

Ten Hag: "Voetbaltechnisch was het een matige wedstrijd, behalve het eerste kwartier. We begonnen goed en kregen kansen. Daarna gingen we mee in het opportunisme en het matige spel. Ons spel aan de bal was onvoldoende."

In minuut 39 scoorde PSV. "Dan kom je achter. Na rust hebben we de ruggen gerecht en een goede kans ook gekregen. Met wat wissels probeer je het spel naar je toe te trekken. Het veld was ook heel matig. Uiteindelijk toch de 1-1. Dat zegt ook iets over het karakter van deze ploeg", zo lezen we op de site van AT5.

Opstootje
Bij de persconferentie schoof ook Tadic aan. Hij scoorde via een penalty de 1-1. Daarna kreeg hij het aan de stok met Dumfries. 'Ik denk dat het normaal is in het spel dat je met een warm hart een gevecht hebt. Ik was niet degene die begon.'

Hij vervolgt: "Zij kwamen met zijn drieën op mij af. Ze maakten een gat in het veld toen ik mijn penalty moest nemen. Ze noemden me een pussy, ik was geen leider, zei hij. Toen ik de penalty had gescoord, was het een natuurlijke reactie om wat terug te zeggen. Dit gebeurt gewoon in een voetbalwedstrijd."

Door de 1-1 blijft het verschil tusssen Ajax en PSV zes punten, de Amsterdammers hebben nog wel een wedstrijd tegoed tegen FC Utrecht.

Tadic over aanvaring met Dumfries: "Dat gebeurt gewoon in een wedstrijd" (Bron: YouTube/AT5)

Om 21.10 verkiezingsdebat op RTL4 ( VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks)

Wat willen VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks bereiken op het gebied van klimaat, economie, diversiteit en uiteraard de corona-aanpak? In het RTL Verkiezingsdebat van vanavond gaan de partijleiders van de zes grootste partijen hier vanavond over in discussie. Gebarentolken zorgen ervoor dat het debat voor iedereen te volgen is.

Het programma

  • 21.10 uur: voorbeschouwing door Eva Jinek op RTL 4, en op RTL Z met gebarentolk.
  • 21.10 uur: backstageverslag door Antoin Peeters op rtlnieuws.nl en in de RTL Nieuws-app, inclusief beantwoording van kijkersvragen, duiding door politiek verslaggever Marieke van de Zilver en uiteraard het debat zelf.
  • 21.25 uur: debat onder leiding van Frits Wester en Jetske Schrijver op RTL 4, rtlnieuws.nl en in de RTL Nieuws-app, en op RTL Z met gebarentolk.
  • 23.15 uur: nabeschouwing door Eva Jinek op RTL 4, en op RTL Z met gebarentolk.
  • 23.45 uur: RTL Nieuws op RTL 4.

Nieuw dit jaar is dat een aantal kiezers politici rechtstreeks zal bevragen op een onderwerp dat hen persoonlijk raakt.

Vanaf 21.10 uur is het verkiezingsdebat ook op deze pagina te bekijken.

Dumfries: "Je moet niet over mijn moeder praten"

Na de topper tussen PSV en Ajax was het nog even onrustig op het veld. Ajax-speler Dusan Tadic en PSV-aanvoerder Denzel Dumfries zochten elkaar op na eerdere 'ontmoetingen' tijdens de wedstrijd. Volgens de aanvoerder werd zijn moeder beledigd door Tadic.

"Ik kan veel hebben, maar je moet niet over mijn moeder praten. Ik weet wat hij heeft gezegd. Schelden is prima, maar dat mag niet. Van mijn moeder blijf je af", zo legde Dumfries uit voor de camera van ESPN.

De aanvoerder van PSV vond dat zijn team meer verdiende dan een gelijkspel. "We hebben gestreden en gevochten", aldus Dumfries, zo lezen we op PSV.nl.

"Dit is frustrerend. Je denkt dat je de 2-0 maakt, maar die wordt afgekeurd", zo verhaalde de verdediger over de afgekeurde goal van PSV. "Beide ploegen dachten dat het wel gespeeld was. Het doet pijn dat het in de laatste minuut weer fout gaat. Ik denk dat we gestreden en gevochten hebben. Voor ons valt het niet de goede kant op. Dat is superzonde."

Politie grijpt opnieuw in bij demonstratie Museumplein, 17 aanhoudingen

De driehoek in Amsterdam heeft weer een noodbevel afgekondigd vanwege de aanwezigheid van honderden demonstranten op het Museumplein. Even na 15:00 uur greep de Mobiele Eenheid (ME) in. Er zijn meerdere mensen aangehouden. Zo meldt AT5.

Het is op dit moment niet langer toegestaan om op het Museumplein te blijven, zo meldt de gemeente. Er zouden zo'n 500 mensen aanwezig zijn. De driehoek heeft besloten de demonstratie te ontbinden. Agenten hebben de demonstranten verzocht te vertrekken.

Nadat de aanwezigen niet vertrokken, greep de ME in. Een deel van de demonstranten besloot vervolgens op de grond te gaan zitten. Anderen werden van het plein verdreven in de richting van het Concertgebouw.

Corona
De demonstranten spreken zich uit tegen de huidige coronamaatregelen. Ze scanderen onder andere 'liefde, vrijheid, geen dictatuur'.

Eerdere demonstraties op het Museumplein liepen flink uit de hand. De politie moest toen onder andere een waterkanon inzetten. 

Update 19.20 uur: Er zijn in totaal zeventien personen aangehouden: twee voor het verstoren van de openbare orde, drie voor belediging, vier voor openlijke geweldpleging en acht voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. 

Een deel van de demonstranten verplaatste zich na het Museumplein te hebben verlaten naar het Leidseplein. Toen daar een spontane demonstratie ontstond, is ook die demonstratie door de driehoek ontbonden. De demonstranten voldeden aan de daaropvolgende oproepen van de politie om te vertrekken en er zijn dus geen aanhoudingen verricht. 

Eerdere berichtgeving:

Noren oppermachtig naar wereldtitel noordse combinatie-estafette

In het Duitse Oberstdorf is zondag de wereldtitel vergeven in de landenwedstrijd op de noordse combinatie. Daar werd vooraf geen enorm spannende strijd verwacht en dat bleek achteraf een niet geheel onjuiste inschatting.

Lukas Klapfer, Johannes Lamparter, Mario Seidl en Lukas Greiderer wonnen namens Oostenrijk het schansspringen, het Duitse kwartet met Fabian Riessle, Terence Weber, Vinzenz Geiger en Eric Frenzel mocht 25 seconden later beginnen met langlaufen.

Met Hideaki Nagai, Yoshito en Akito Watabe en Ryota Yamamoto (+0:30) deed ook Japan nog prima mee, vijf seconden voor de Noren Espen Bjørnstad, Jarl Magnus Riiber, Jørgen Gråbak en Jens Lurås Oftebro. De Finnen vertrokken nog eens 55 seconden later en leken niet meer voor de medailles te kunnen gaan, tenzij Eero Hirvonen en Ilkka Herola wonderen verrichtten.

Weber, Watabe en Bjørnstad vonden elkaar zoals verwacht al snel, halverwege zaten ze een kleine minuut achter Lamparter. De Oostenrijker hield en wisselde op Klapfer, 25 seconden voor Bjørnstad en Akito Watabe, die wisselden op Gråbak en Nagai, en veertig seconden voor Weber, die het stokje door kon geven aan Riessle - de eerste van drie echt rappe Duitsers.

Gråbak ging in rap tempo richting Klapfer, halverwege was het gat nog acht seconden. Riessle had Nagai ondertussen al bijgehaald en maakte tien tellen goed op de leider. In de laatste anderhalve kilometer wist Gråbak de Oostenrijker te breken: hij tikte Oftebro op gang, Klapfer stuurde Seidl dertien tellen later op weg. Riessle stuurde Frenzel na 33 seconden weg en Nagai tikte Yoshito Watabe nog zeven seconden later aan - daarmee was de Japanse medaillekans, gezien de langlaufkwaliteiten van de heren op het parcours, in principe wel voorbij.

Frenzel haalde Seidl snel bij en liet de vechtende Oostenrijker achter, maar het gat naar Oftebro werd niet kleiner. Oftebro stuurde World Cup-leider Jarl Magnus Riiber op pad, Frenzel volgde 25 seconden later en gaf over aan Geiger, die voor de schier onmogelijke opgave stond om Riiber bij te halen. Seidl tikte Greiderer nog eens twintig seconden later aan, voor Oostenrijk leek er weinig meer te halen: zilver was te ver voor zich uit, van plek vier kwam geen bedreiging.

Riiber kwam zoals verwacht geen moment in gevaar en Noorwegen kon het goud vieren. Greiderer kwam beetje bij beetje dichter bij Geiger in de buurt, maar het was niet genoeg en dus ging het zilver naar het thuisland, voor Oostenrijk - exact hetzelfde podium als twee jaar geleden.

Uitslag AZ - Feyenoord

AZ heeft zondag in de Eredivisie uitstekende zaken gedaan in de strijd om de tweede plaats. De Alkmaarders kwamen in de eerste helft twee keer achter, maar de Alkmaarders knokten zich terug in de wedstrijd en wonnen uiteindelijk met 4-2, mede door een hattrick van Myron Boadu.

De uitploeg kwam na acht minuten op voorsprong uit een mooie voorzet van Steven Berghuis. De Feyenoord-aanvoerder legde de bal perfect neer voor Marcos Senesi, die de 0-1 op het scorebord zette.

Lang konden de Rotterdammers niet genieten van de voorsprong. Boadu schoot na 22 minuten AZ op gelijke hoogte uit een bal van Calvin Stengs. Een verkeerde terugspeelbal van Bruno Martins Indi zorgde er drie minuten later voor dat Feyenoord opnieuw op voorsprong kwam. Luis Sinisterra kon de bal makkelijk binnentikken.

Voor rust kwam AZ toch weer op gelijke hoogte, opnieuw via Boadu. De spits van AZ scoorde na een uitstekende assist van Owen Wijndal en daarmee ging AZ met een positief gevoel de rust in.

Na rust haalde Feyenoord het niveau niet meer zoals in de eerste helft en was AZ dan ook de betere en kwam terecht op 3-2, al kreeg het daarbij wel de hulp van Justin Bijlow. De Feyenoord-keeper probeerde Leroy Fer aan te spelen, maar de bal kwam in de voeten van Fredrik Midtsjø terecht die Boadu alleen voor de keeper zette. Daarop maakte de spits zijn derde doelpunt van de middag.

Invaller Dani de Wit liet nog een grote kans liggen op de 4-2, waarna Teun Koopmeiners de wedstrijd besliste vanaf de strafschopstip. De strafschop werd gegeven na een tackle van Fer op Wijndal.

Door de zege komt AZ nu op twee punten van PSV. Feyenoord staat voorlopig op de vijfde plaats.

AZ

4 - 2

Feyenoord

 22' Boadu
 42' Boadu
 64' Boadu
 75' Koopmeinders(pen)
   8' Senesi
 24' Sinisterra
 
 Gele kaart: Sugawara, (AZ), Linssen,Botteghin, Fer,Berghuis, (Feyenoord)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Sugawara (Svensson/58)
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Stengs (Aboukhlal/90)
T.Koopmeiners
Gudmundsson
Boadu
Karlsson (De Wit/58)
  Bijlow
Nieuwkoop
Botteghin
Senesi
Malacia
Fer
Toornstra
Kökcü
Berghuis (Bozenik/85)
Linssen (Jörgensen/65)
Sinisterra (Haps/65)

Uitslag FC Groningen - Fortuna Sittard

FC Groningen heeft zijn positie in de subtop versterkt door Fortuna Sittard in de Euroborg met 1-0 te verslaan. Invaller Paulos Abraham maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Fortuna Sittard. Lisandro Semedo kreeg al na drie minuten de kans om de score voor de Limburgers te openen, alleen schoot de snelle aanvaller ver langs.

Bij Fortuna Sittard maakte Piet Velthuizen zijn rentree in de eredivisie, al was dat geen gelukkige rentree. De 34-jarige keeper ging bij een hoge bal niet vrijuit en bokste de bal in eigen goal, maar hij had geluk dat het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel van Jørgen Strand Larsen. Na twintig minuten was de rentree van Velthuizen alweer voorbij nadat de ervaren keeper er met hamstringklachten vanaf ging.

In het restant van de rommelige eerste helft werden geen grote kansen meer gecreëerd. In het begin van de tweede helft kwam Groningen op 1-0 dankzij Paulos Abraham. De 18-jarige invaller scoorde na een vloeiende aanval en een mooie pass van Tomas Suslov.

In de slotfase probeerde Fortuna het nog wel, maar mede door Sergio Padt bleef Groningen overeind en verstevigde daarmee hun positie in de subtop.

FC Groningen

1 - 0

Fortuna Sittard

 50' Abraham    
 
 Gele kaart: El Hankouri, Schreck,Dammers, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: o
Arbiter: v.d.Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dankerlui
Te Wierik
Itakura
v.Hintum
Schreck (Dammers/73)
Suslov (Lundqvist/73)
D.v.Kaam (Slor/ 90 6)
Da Cruz
Larsen (Abraham/46)
El Hankouri (Joosten/89)
  Velthuizen (Koselev/ 23)
Tirpan
Angha
Janssen (Verlinden/ 86)
Cox
Tekie
Flemming
Rienstra
Semedo (Hansson/74)
Polter
Seuntjens

Pedersen sprint naar zege in Kuurne-Brussel-Kuurne, Van der Poel kleurt koers met vroege aanval

Mads Pedersen heeft de 73e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De Deen van Trek-Segafredo was van een uitgedund peloton duidelijk de snelste. Mathieu van der Poel maakte het mooie weer in de Belgische semiklassieker. De Nederlands kampioen trok op tachtig kilometer van de streep in de aanval en werd pas op anderhalve kilometer bijgehaald, waarna hij nog naar de twaalfde plaats sprintte.

Normaal zou Van der Poel niet aan de start staan van Kuurne-Brussel-Kuurne, maar doordat een teamlid in de UAE Tour een positieve coronatest had, kon de Nederlands kampioen alsnog starten in de Belgische semiklassieker. Op 85 kilometer opende de alleskunner op de fiets de koers. Op de Kanarieberg zette hij zijn aanval in en kreeg alleen de Ecuadoriaan Jhonathan Narvaez mee.

Het tweetal ging op zoek naar de vroege kopgroep van zes en zouden ook de aansluiting vinden. Van der Poel zorgde ervoor dat de kopgroep uitgedund werd en er uiteindelijk een kopgroep van vijf overbleef, met Van der Poel, Narvaez, Patrick Gamper, Jonas Hvideberg en Artyom Zakharov.

Na de Oude Kwaremont viel het peloton uit elkaar in verschillende groepen en was de jacht geopend op de groep van Van der Poel. Ondanks dat in eerste achtervolgende groep sterke renners zaten, met onder meer Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Dylan Teuns bleef de voorsprong hangen rond de halve minuut.

In het laatste deel van de wedstrijd wist een tweede achtervolgende groep de aansluiting te vinden met de eerste achtervolgende groep en mede daardoor wist het kleine peloton op anderhalve kilometer de aansluiting te vinden met Van der Poel. De Nederlander probeerde het nog wel in de massasprint, alleen raakte hij lichtjes ingesloten en zat er niet meer dan een twaalfde plaats in. Mads Pedersen, die geen trap te veel had gedaan in de achtervolging op de groep van Van der Poel, won met overmacht de sprint. De voormalig wereldkampioen won met meerdere fietslengtes voorsprong op Anthony Turgis en Tom Piddcock.

Uitslag PSV - Ajax

Ajax is op bezoek bij PSV ontsnapt aan een nederlaag. Door een benutte penalty in de blessuretijd werd het een 1-1 gelijkspel.

Ajax begon het duel als de betere ploeg. Rensch was dicht bij een goal maar zijn inzet werd door Teze via de paal naast gewerkt. Langzaam maar zeker kwam de thuisploeg meer in de wedstrijd en dit resulteerde onder meer in een mogelijkheid voor Dumfries toen hij na een fout van Blind op keeper Stekelenburg af kon gaan, hij kreeg de bal echter niet langs de doelman. Uiteindelijk werd het overwicht van PSV toch beloond toen Zahavi uit een vrije trap de openingstreffer scoorde.

De eerste kans na rust was voor de bezoekers, Haller kopte net naast. Ajax ging op jacht naar de gelijkmaker maar het was PSV dat het meest dreigend was. Een inzet van Boscagli werd gekeerd door Stekelenburg. Vertessen leek de beslissende 2-0 te maken maar zijn goal werd afgekeurd wegens hands. 

PSV leek de overwinning over de streep te gaan trekken maar in de blessuretijd ging het toch mis. Ajax kreeg een penalty na hands van Dumfries en die werd door Tadic benut.

PSV

1 - 1

AFC Ajax

 39' Zahavi    90+2' Tadic (pen)
 
 Gele kaart: Boscagli, Zahavi, Malen, Dumfries, Teze, (PSV), Álvarez, (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Teze
Viergever
Max
Thomas (Vertessen/75)
Rosario (Gutiérrez/72)
Boscagli
Götze
Zahavi
Malen
  Stekelenburg
Rensch (Schuurs/46)
J.Timber
Martínez
Blind
Álvarez (Kudus/ 56)
Klaassen
Gravenberch (Brobbey/80)
Antony (Neres/56)
Haller
Tadic

Skiester Brignone wint eindelijk, zware val Lie

Alpineskiester Federica Brignone heeft eindelijk haar eerste overwinning van de winter te pakken. De Italiaanse winnares van de algemene World Cup van vorig seizoen was in eigen land de beste op de super-G in Val di Fassa.

Brignone ging als vijfde naar beneden en verbeterde de tijd van haar landgenote Francesca Marsaglia met 0,83 seconden. De in supervorm verkerende Lara Gut-Behrami opende vervolgens de aanval, maar de kersvers wereldkampioene kwam 0,59 seconden tekort.

Corinna Suter was de volgende die mogelijk in de buurt leek te komen, maar ook de tweede Zwitserse haalde het niet: 0,72 seconden te langzaam. Dat bleek het podium te zijn, alleen Elena Curtoni nestelde zich nog in de buurt: vijfde op 0,78 seconden.

De race werd verder overschaduwd door twee hevige valpartijen. De Noorse Kajsa Vickhoff Lie ging hard onderuit en knalde daarna ook nog eens hard de netten in. Op beelden was al een uiterst onnatuurlijke positie van haar onderbeen te zien en het vermoeden bestaat dat ze haar scheen- en kuitbeen heeft gebroken én een zware knieblessure op heeft gelopen.

Niet veel later ging de Oostenrijkse Rosina Schneeberger onderuit, ook zij lijkt een ernstige beenbreuk opgelopen te hebben.

Wereldkampioen Faivre wint reuzenslalom in Bansko overtuigend

In het Bulgaarse Bansko is zondag de tweede World Cup-reuzenslalom van het weekeinde afgewerkt door de alpineskiërs. De piste lag er net als een dag eerder weer prima bij, wat voor een mooie wedstrijd zorgde.

Net als een dag eerder was Mathieu Faivre weer de snelste in de eerste run, dit keer was de kersvers wereldkampioen 0,42 seconden sneller dan de Zwitser Loïc Meillard en 0,79 seconden sneller dan landgenoot Alexis Pinturault. Zan Kranjec uit Slovenië volgde op 0,86 seconden en vanaf Thibaut Favrot - de derde Fransman - waren de gaten al meer dan 1,19 seconden.

In run twee leverde Favrot op 0,33 seconden een plekje in bij Marco Odermatt, Kranjec verloor drie posities. Pinturault kwam zes honderdsten achter Odermatt terecht en ook Meillard kwam er niet aan: hij verloor vijf plekken. Alleen Faivre stond nog boven en de wereldkampioen liet zijn klasse zien: hij won met 0,75 seconden, voor Odermatt en Pinturault.

Klaver wil onderzoek naar beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Graus

Jesse Klaver wil dat het bestuur van de Tweede Kamer onderzoek doet naar de beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van PVV-Kamerlid Dion Graus. In het programma Buitenhof zei de Groen Links leider dat hij het voor '100 procent eens' is met zijn vertrekkende fractiegenoot Cathalijne Buitenweg, die afgelopen donderdag als eerste voor zo'n onderzoek pleitte.

Twee weken geleden publiceerde NRC dat Graus zijn toenmalige partner (ook fractiemedeweker bij de PVV) gedurende meerdere jaren aanzette tot seks met zijn particuliere beveiligers. Die gedwongen seks zou ook hebben plaatsgevonden in het gebouw van de Tweede Kamer. Het NRC schreef het stuk op basis van een dossier, over deze zaak van Graus en zijn inmiddels ex-vrouw, dat wordt onderzocht door de Rijksrecherche.

Graus staat als dertiende op de kandidatenlijst van de PVV, waarmee er een reële kans is dat hij herkozen wordt voor de Tweede Kamer. PVV-leider Wilders blijft achter Graus staan. Gisteren gaf hij in De Telegraaf aan dat hij Graus 'niet voor de bus gaat gooien omdat een krant een paar weken voor de verkiezingen een stuk naar buiten gooit'.

Volgens Wilders heeft hij aan Graus gevraagd wat er allemaal van de berichtgeving in de NRC klopt, en heeft Graus geantwoord dat hij het niet gedaan heeft. En gelukkig is Nederland een land waarin je mag concluderen dat iemand onschuldig is als er geen bewijs en veroordeling is, volgens Wilders.

Wilders zei verder dat hij naar aanleiding van het NRC artikel geen contact  met de ex-vrouw van Graus heeft gezocht, maar dat zij hem wel een email heeft gestuurd waarin staat dat ze niets met de berichtgeving van NRC te maken heeft.

Politici hebben niet op het artikel in NRC willen reageren, tot Buitenweg donderdag op Facebook het stilzwijgen over deze kwestie doorbrak. Buitenweg zei dat met doodzwijgen geen goed signaal werd afgegeven aan mensen die zich als slachtoffer hierin herkennen. 'We kunnen seksueel geweld alleen effectief bestrijden als we heel duidelijk maken dat het onaanvaardbaar is.'

Klaver sloot zich vanmiddag aan bij Buitenweg. 'Welke signaal geven wij aan de rest van Nederland als wij niet opkomen voor het slachtoffer? Ik vind dat er een verantwoordelijkheid ligt bij de Tweede Kamer om te onderzoeken of het slachtoffer voldoende is gehoord, en of er voldoende onderzoek naar is gedaan.'

Of hij daarmee pleit voor onderzoek door het presidium onder leiding van Kamervoorzitter Arib? Klaver zei: 'Het presidium moet hier echt goed naar kijken. Wat is hier gebeurd? Op welke wijze is het hier misgegaan? En het allerbelangrijkste is dat we laten merken dat je niet alleen staat als je je mond opendoet.'

Volgens Klaver moet deze kwestie 'serieus worden opgepakt, zodat recht kan worden gedaan aan het slachtoffer'.

Zie ook: ‘Ex-vrouw Graus geeft politie info over aanzetten tot seks’

Noorse langlaufers oppermachtig naar wereldtitel, Zweedse dames pakken ook goud

Op het wereldkampioenschap langlaufen in Oberstdorf was het zondag tijd voor de eerste niet-individuele wedstrijd van het toernooi: de teamsprint in vrije stijl, waarin de twee leden van elk team om en om in totaal drie ronden per atleet afwerken.

Vrouwen
Met Maja Dahlqvist en kersvers wereldkampioene Jonna Sundling was Zweden zonder meer de topfavoriet, met Tiril Udnes Weng en Maiken Caspersen Falla was uiteraard ook Noorwegen gevaarlijk en Anamarija Lampic en Eva Urevc gingen voor een Zwitserse medaille. Yulia Stupak/Natalia Nepryaeva (Rusland), Rosie Brennan/Sadie Bjornsen (VS) en Laurien van der Graaff/Nadine Fähndrich (Zwitserland) hadden ook kansen, het was een sterk bezette finale.

De eerste ronde voor de eerste en tweede loopsters van de teams leverde weinig verschillen op, ondanks wat struikelpartijen in het middenveld. Zweden hield het tempo in elk geval hoog, Rusland en Noorwegen zaten er prima bij. Sundling gooide het tempo in haar tweede ronde nog eens omhoog en wisselde voor de laatste keer op Dahlqvist; Slovenië, Rusland, de VS, Noorwegen en Zwitserland zaten er op het tandvlees nog bij.

Stupak haald Dahlqvist bij, Nepryaeva en Sundling gingen zo als eersten de slotronde in. Urevc moest afhaken bij Brennan, Weng en Van der Graaff, wiens teamgenoten om het brons leken te strijden. Fähndrich sloot zowaar aan bij Sudling en Nepryaeva, die er vervolgens af moest. In een geweldige sprint om goud bleek Sundling de beste: goud voor Zweden, zilver voor Zwitserland en het brons ging toch naar Slovenië, want Lampic knokte zich in de slotmeters nog langs Nepryaeva.

Mannen
Ook hier een sterk veld, met vier favoriete landen: Noorwegen met Erik Valnes en Johannes Høsflot Klæbo, Italië met Francesco de Fabiani en Federico Pellegrino, de Fransen Lucas Chanavat en Richard Jouve en Alexander Bolshunov met Gleb Retivykh namens Rusland. De eerste ronde leverde niet veel actie op, maar in zijn tweede ronde gaf Bolshunov er een snok op. De Rus sloeg zo een klein gaatje naar Noorwegen, Italië en Frankrijk, maar de race was nog lang.

Retivykh werd bijgehaald, maar Bolshunov trok opnieuw een flink gat naar Valnes, die de Fin Ristomatti Hakola achter zich aan had. Met Joni Mäki in zien kielzog dichtte Klæbo het gat naar Retivykh en dus leken die drie mannen om de medailles te strijden. Klæbo ging er op het laatste klimmetje met enorme overmacht vandoor en sprintte naar het goud, Mäki klopte Retivykh en hielp Finland aan een verrassende zilveren medaille, voor de Russen.

Fikt het potentieel brandgevaar het imago af van de elektrische auto?

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai wil 's werelds beste e-autofabrikant worden, maar heeft nu vanwege een potentieel ontbrandingsgevaar de batterij van 82.000 elektrische auto's moeten vervangen. Wat ging er mis, wat betekent dat voor Hyundai-klanten - en hoe gevaarlijk zijn elektrische auto's eigenlijk?

Het membraan is klein en flinterdun. Het scheidt de accucellen van elkaar en zorgt voor de juiste stroomgeleiding in een auto-accu, die uit honderden accucellen en membranen bestaat - mits het membraan juist is geplaatst. Zo niet, dan zoekt de stroom naar een andere uitweg, meestal de verkeerde. De batterijcellen raken oververhit; eerst één, dan meerdere, en tenslotte ontbrandt het honderden kilo's zware batterijblok in de auto.

Dat zou kunnen gebeuren in de batterijen van 82.000 elektrische voertuigen van het Zuid-Koreaanse autobedrijf Hyundai, dat ook eigenaar is van het merk Kia. Hyundai is vorige week een terugroepactie van deze elektrische voertuigen gestart. Naast 76.000 SUV's van het Kona EV-model zijn er ook enkele duizenden Ioniq Elektro en enkele honderden elektrische stadsbussen met deze accu's uitgerust. Let wel: niet omdat de voertuigen allemaal in de brand zullen vliegen, maar omdat er een potentieel risico tot zelfontbranding is. Volgens het bedrijf zijn er sinds de introductie van het betreffende Kona-model wereldwijd 14 batterijbranden gemeld. De terugroepactie is Hyundai niet opgelegd door de Zuid-Koreaanse overheid, maar is een actie van de fabrikant zelf.

Het is onduidelijk of, zoals vermoed, verschuivende membranen tussen de accucellen de oorzaak zijn van de verhoogde risico tot ontbranding en welk bedrijf hier dan verantwoordelijk voor is - Hyundai of de Zuid-Koreaanse batterijfabrikant LG Chem - dit wordt onderzocht door de autofabrikant en zijn leverancier. In een verklaring gaf de batterijfabrikant LG Chem de schuld van de problemen aan Hyundai: de autofabrikant heeft de aanwijzingen voor het opladen van de batterijen niet correct geïmplementeerd. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Transport verwees echter naar duidelijke technische mankementen in de LG-batterijen.

Eén ding is zeker: de terugroepactie kost het autobedrijf waarschijnlijk meer dan 700 miljoen euro en is een gênante aangelegenheid voor Zuid-Korea. Omdat zowel Hyundai als LG Chem al jaren streven naar een toppositie in elektromobiliteit en hiervoor een lange weg hebben afgelegd: volgens de e-car-index van het adviesbureau AlixPartners is Hyundai/Kia de vierde grootste aanbieder van e-cars in Europa. LG Chem is de op twee na grootste batterijfabrikant ter wereld en liet onlangs de sterkste omzetgroei zien van alle marktleiders. De Koreanen denken met pijn in het hart terug aan een soortgelijk drama in 2017; toen vlogen veel smartphones van Samsung in de brand door defecte batterijen van Samsungs dochteronderneming SDI.

Wat de terugroepactie in Zuid-Korea betekent voor de elektrische auto's van de fabrikant in Europa, is onduidelijk. Het is mogelijk dat Hyundai een terugroepactie in Europa zal laten uitvoeren nadat het technische onderzoek is afgerond  of omdat, mocht de Federal Motor Transport Authority zich ermee gaan bemoeien, het bedrijf zal worden gedwongen dit te doen. De terugroepactie zou voor Hyundai de volgende zijn na de eerdere terugroepactie van eind vorig jaar: de fabrikant riep toen ongeveer 6.000 e-auto's terug vanwege batterijproblemen. Dit probleem kan in veel gevallen worden verholpen met een software-update. Alleen als de update niet afdoende is om het probleem te verhelpen, volgens Hyundai bij circa twee procent van de voertuigen, moet de hele accu van de eleltrische auto worden vervangen.

Eerder hebben Ford en BMW hadden al diverse modellen elektrische auto's teruggeroepen. Bij BMW bestond het risico op oververhitting van de accu's door vervuiling bij de productie van de batterijen bij de leverancier. Ford nam ook aan dat vervuiling de reden was voor verkeerde geleiding van de elektriciteit in de accu. In beide gevallen kwamen de cellen uit Zuid-Korea - van Samsung SDI. De fabrikant die verantwoordelijk was voor de ontbrandende batterijen van de Samsung-smartphones.

Meer dan een op de tien verkochte nieuwe auto's is momenteel een elektrische auto. Er zouden dit jaar een miljoenen e-auto's op de wegen in Europa moeten rijden - is elk van hen een potentieel brandgevaarlijk apparaat? Experts zeggen nee. 'E-auto's branden niet heftiger en niet vaker dan benzine- of dieselauto's ', zegt Karl-Heinz Knorr, vice-voorzitter van de Duitse brandweervereniging.

Het bijzondere aan elektrische autobranden is dat de accu niet alleen kan ontbranden door invloeden van buitenaf, zoals beschadiging door een ongeval, maar ook vanuit de accu zelf. Veel mensen vinden dit, terecht, bijzonder zorgwekkend. Er zijn gevallen bekend waarbij  e-auto's die al geblust zijn, opnieuw tot ontbranding komen achter de takelwagen of in de werkplaats. 99,9 procent van de elektrische auto's rijdt op lithium-ionbatterijen. Meerdere cellen worden samengevoegd om een batterij te vormen, die op zijn beurt is ingekapseld in een dikke stalen mantel. 'Maar als deze beschadigd raakt, bijvoorbeeld bij een ernstig ongeval, kan de batterij ontbranden', zegt Audi-veiligheidsingenieur Sascha Staudenmaier.

De lithium-ioncel bestaat uit vier hoofdcomponenten: anode, kathode, separator en elektrolyt. Meestal wordt de brand veroorzaakt door het elektrolyt. Dat zorgt ervoor dat de geladen lithiumdeeltjes van de positieve naar de negatieve pool en weer terug kunnen "zwemmen", waardoor elektriciteit wordt bespaard bij het opladen en loslaten tijdens het rijden. In de huidige Li-ion-technologie is de elektrolyt altijd vloeibaar en gemaakt van brandbaar materiaal. Fabrikanten proberen het risico door het gebruik van vlamvertragers te minimaliseren. Bij een ongeval kan elektrolyt lekken als de accu ernstig wordt beschadigd. En bij mechanisch beschadigde cellen kan de pluspool, die normaal gesproken wordt gescheiden door de separator, in contact komen met de minpool en zo kortsluiting veroorzaken.

'Kortsluitingen zijn de meest voorkomende oorzaak van branden zonder externe invloeden in de lithiumbatterij', volgens batterijexpert Winter. 'Branden kunnen op drie manieren ontstaan', legt hij uit. 'Door mechanische effecten, zoals bij een crash; elektrisch, dat wil zeggen door overmatig overladen, en thermisch, door te veel warmte.' Moderne e-auto's hebben een aantal beschermingsmechanismen om alle drie de oorzaken zo goed mogelijk te elimineren.

Brandende e-auto's, die uit zichzelf tot ontbranding kwamen, dus niet bij een ongeval, maar bij het opladen of zelfs 's nachts parkeren, trekken veel media-aandacht. 'Er zijn ook spontane branden', zegt Winter. Deze zijn bijna altijd terug te voeren op fabricagefouten door de fabrikant. Een onjuist vervaardigde batterijcel kan bijvoorbeeld scheef zijn gesneden of onjuist zijn geplaatst. Dan kunnen positief en negatief geladen delen van de cel met elkaar in contact komen. 'Kleine metalen verontreinigingen die tijdens de fabricage in de cel terechtkomen, hebben hetzelfde effect', zegt Winter.

'Meestal blijkt na een ogenschijnlijk spontane zelfontbranding uit het onderzoek dat de batterij ooit eerder mechanisch is beschadigd', zegt batterijonderzoeker Winter. Van de 21 brandincidenten die sinds 2013 zijn onderzocht door Amerikaanse brandweer en officieren van justitie, waren er elf het directe gevolg van een verkeersongeval. Bij zes anderen bleek dat de accu eerder was beschadigd, meestal zonder dat de eigenaar het had gemerkt - of bereid was dit toe te geven.

Ongeacht het type aandrijving neemt het aantal autobranden sinds de jaren zeventig af. Per miljard gereden kilometers zijn er 65 diesel- en benzineautobranden. En e-auto's? De statistieken zijn nog magertjes. Maar de trend is duidelijk. Ze  staan minder vaak in brand dan de "traditionele auto's". Martin Winter van de Universiteit van Münster heeft berekend dat er drie Tesla-verbrandingen per miljard kilometer zijn. Dus ongeveer 22 keer minder vaak dan andere auto's. Een studie uit de VS uit 2018 telde 21 brandende Tesla's van de ongeveer 350.000 verkochte modellen tegen die tijd. Ook 20 keer minder branden per verkochte auto dan met verbrandingsmotoren. Maar: 'Elektrische auto's zijn nog vrij nieuw op de markt, en daardoor, terecht, bijzonder kritisch bekeken', zo oordelen Zweedse onderzoekers in een studie naar het risico van brand in elektrische auto's.

Schalke 04 ontslaat Gross en is alweer toe aan vijfde trainer

Schalke 04 is toe aan de vijfde hoofdtrainer van dit seizoen. De hekkensluiter van de Bundesliga heeft trainer Christian Gross is ontslagen. Ook technisch directeur Jochen Schneider is de laan uitgestuurd.

Schalke ging zaterdag hard onderuit tegen VfB Stuttgart (5-1) en zette daarmee een volgende, stap richting de 2. Bundesliga. In aanloop naar deze vernedering was het al bijzonder onrustig bij de hekkensluiter. Beweerd werd dat de spelersgroep het ontslag van Gross had geëist. Klaas-Jan Huntelaar was volgens BILD een van de leiders van wat de krant een revolutie noemde.

Gross werd na afloop van de nederlaag tegen Stuttgart uiteraard gevraagd naar de vermeende opstand. De Zwitser zei van niets te weten. Een dag later kon hij alsnog zijn spullen pakken, die slechts twee maanden voor de groep stond bij Schalke. De club begon het seizoen met David Wagner aan het roer, maar hij werd in september op straat gezet. Manuel Baum nam het over, maar hield het nog geen drie maanden vol. Huub Stevens werd interim-trainer en gaf na twee duels het stokje over aan Gross.

"Na de teleurstellende resultaten tegen Borussia Dortmund en VfB Stuttgart was dit onvermijdelijk. We moeten er niet omheen draaien: de sportieve situatie is duidelijk: daarom moeten we ook alvast kijken naar volgend seizoen', aldus Jens Buchta, de voorzitter van de raad van toezicht van de hekkensluiter van de Bundesliga. 'Tegelijkertijd hebben de spelers de plicht om in het resterende deel van de competitie alles te geven. Dat zijn ze aan de club en de fans verplicht.'

Het is nog niet bekend wie de nieuwe coach wordt van Schalke, dat met negen punten stijf onderaan staat in de Bundesliga. De achterstand op nummer zestien Arminia Bielefeld bedraagt liefst negen punten. Schalke heeft nog elf wedstrijden de tijd om dat verschil ongedaan te maken. Vrijdag wacht het duel met de nummer zeventien; FSV Mainz 05. 

Spiegels Tesla's massaal gestolen: 'Bij mij al voor de vijfde keer'

Dieven hebben het massaal op de spiegels van Tesla's gemunt. Vooral in Amsterdam-Zuid en -West zijn ze actief. De politie raadt eigenaren aan om hun camerasysteem aan te zetten. Tesla-eigenaar Menno Keuper uit West is het spuugzat. 'Het is al de vijfde keer.'

Vorig weekend alleen al kreeg de politie twintig melding van Tesla-eigenaren dat hun spiegels waren gestolen in West en Zuid. "Dat het op z'n grote schaal gebeurt, is voor ons echt nieuw", zegt politiewoordvoerder Anneke de Vries.

In West zijn de gedupeerden inmiddels een Teslabuurtpreventie-app gestart om beelden van de daders te delen. "Tesla's hangen vol met camera's. Als dan iemand in de buurt komt dan begint die auto te filmen aan alle kanten", zegt Menno Keuper.

Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie roept Tesla-gebruikers op om altijd het camerasysteem aan te zetten omdat de beelden zeer bevorderlijk kunnen zijn voor het onderzoek. "Het levert prachtige beelden op", aldus Menno Keuper.

COVID-19: 4729 nieuwe besmettingen en 21 doden, totaal 1.088.690 en 15.563

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4729 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.088.690 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 160in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1322 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 21 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 526 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 21 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.563 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Uitslag Sparta - Willem II

Willem II heeft in zijn strijd tegen degradatie drie belangrijke punten gepakt bij Sparta Rotterdam. Een dramatische invalbeurt van Sparta-verdediger Jeffrey Fortes was zondag beslissend. Het werd 0-2. 

Fortes begon op de bank en kwam na een uur in de ploeg voor Dirk Abels. Hij zat niet niet dicht genoeg op Ché Nunnely, die uit een voorzet van Mike Trésor de openingstreffer binnenkopte. Even later had Fortes ook een negatieve hoofdrol bij de 0-2. De verdediger werkte Vangelis Pavlidis naar de grond en veroorzaakte daarmee een penalty. Met behulp van de VAR werd er naast de strafschop ook een rode kaart toegekend. 

Sparta is van een negende plaats begin dit kalenderjaar afgezakt naar plek dertien. De voorsprong op Willem II, dat ADO Den Haag is gepasseerd op de ranglijst en nu zestiende staat, bedraagt nog maar zes punten.

Sparta Rotterdam

0 - 2

Willem II

     68' Nunnely
 78' Trésor
 
 Gele kaart: D.Duarte, (Sparta Rotterdam),
 Rode kaart: Fortes (75) (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels (Fortes/62)
Vriends
Heylen
Pinto (Meijers/30)
Mijnans (Smeets/46)
Harroui
Thy
Auassar
D.Duarte (Kharchouch/73)
Gravenberch (Engels/62)
  Muric
Owusu
v.Beek
Holmén
Köhn
Spieringhs
Trésor
Llonch
Nunnely (Köhlert/90)
Wriedt
Pavlidis

PSV en Schmidt zijn klaar met Ihattaren

Mohamed Ihattaren ontbreekt zondag bij PSV omdat hij zich 'niet als een prof' heeft opgesteld. Dat heeft trainer Roger Schmidt voorafgaand aan Ajax-thuis gezegd.

"Mohamed Ihattaren maakt geen deel uit van de selectie van PSV. Die beslissing heeft de club eerder dit weekend genomen. De voltallige staf, spelersgroep en directie heeft er de afgelopen periode alles aan gedaan om Ihattaren te ondersteunen en van waarde te laten zijn voor PSV. Die mogelijkheid heeft hij niet aangegrepen. PSV heeft daarom besloten dat de 19-jarige middenvelder dit weekend geen deel uitmaakt van de A-selectie", was de verklaring van PSV op Instagram.

Deze week kwam naar buiten dat er weer een clash heeft plaatsgevonden tussen de trainer Roger Schmidt en de aanvallende middenvelder. De sportieve focus op zijn loopbaan en op het team vormt de achterliggende oorzaak. Volgens Schmidt is die niet voldoende. 

Tegenover het clubkanaal heeft Schmidt tekst en uitleg gegeven. "Ihattaren heeft zich donderdag niet gedragen zoals je dat van een prof mag verwachten. Weinig inzet, weinig teamdiscipline. Daarom hebben we deze beslissing genomen." 


Gouverneur New York opnieuw beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag

Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, is door een tweede vrouw beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag. In de New York Times vertelt de 25-jarige Charlotte Bennett zaterdag over de misdragingen, nadat afgelopen woensdag Lindsey Boylan al naar buiten trad als slachtoffer van Cuomo. Zo meldt het AD.

Beide vrouwen hebben voor Cuomo gewerkt. Bennett vertelt in de media dat ze afgelopen herfst allerlei seksueel getinte en persoonlijke vragen kreeg van hem. Zo vroeg hij haar of ze dacht dat leeftijd belangrijk is in relaties, en had hij gezegd dat hij geen problemen zou hebben met een partner van in de 20. Deze uitspraken interpreteerde ze als duidelijke toenadering tot een seksuele relatie.

Cuomo antwoorde hierop in de media dat hij van mening is als een mentor te hebben gehandeld en ‘nooit avances had gemaakt naar Ms. Bennett, noch had ik ooit de intentie om te handelen op een manier die ongepast was’. Hij heeft om een onafhankelijk onderzoek van de kwestie gevraagd en vroeg aan de New Yorkers  om de bevindingen af te wachten ‘alvorens een oordeel te vellen’.

Bennett's verhaal volgt op de gedetailleerde aanklacht Lindsey Boylan, een voormalige ambtenaar voor economische ontwikkeling van de staat, welke woensdag  het nieuws haalde. Boylan beschuldigde Cuomo ervan dat hij haar van 2016 tot 2018 in verschillende situaties had lastiggevallen, met als toppunt een ongevraagde kus op haar lippen in zijn kantoor.

Cuomo heeft vorig jaar nog een Emmy Founders Award ontvangen voor zijn ongebreidelde inzet tijdens de COVID-19-crisis. Hij overtuigde de jury vanwege zijn ‘effectieve communicatie en leiderschap’ tijdens zijn dagelijkse briefings op televisie. 

Het nutteloze feitje van de dag: niet ziek worden in Madurodam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Madurodam is van de bekendste attracties van Nederland maar wist je dat er in het mini stadje veel is maar geen ziekenhuis? Het park staat vol met gebouwen uit historische binnensteden, moderne woonwijken, havengebieden, een luchthaven, kanalen, wegen, een voetbalstadion, landerijen en natuurgebieden maar er is geen ziekenhuis of begraafplaats te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: niet ziek worden in Madurodam (WikiCommons/Cqui)
Het nutteloze feitje van de dag: niet ziek worden in Madurodam (WikiCommons/Cqui)

Man (55) bedreigt mensen met hakbijl in Breda

Politiemensen hielden zaterdag 27 februari een 55-jarige Bredanaar aan omdat hij mensen had bedreigd met een hakbijl. De man zit vast en de politie heeft de zaak in onderzoek.

De politie ontving zaterdag 27 februari iets voor 21:30 uur een melding dat mensen werden bedreigd door een man met hakbijl in de buurt Kesteren in Breda. De belaagden zagen een kans om de hakbijl van de man af te pakken. Hierop vluchtte de man een woning in. Agenten ter plaatse hielden de man middels een schildprocedure aan voor bedreiging. De 55-jarige Bredanaar zit vast en de hakbijl is in beslag genomen. De mensen die door verdachte werden bedreigd, hebben aangifte gedaan. Het onderzoek loopt.

Schildprocedure
Bij de schildprocedure schermen politieagenten zich door middel van schilden af van een verdachte. Ze kunnen deze vervolgens op een veilige manier klem zetten en aanhouden. Door de inzet van de schilden kan de verdachte zich niet goed bewegen en ook niet uithalen met bijvoorbeeld een mes. De schildprocedure wordt toegepast als de kans groot is dat bij een reguliere aanhouding politiemensen gewond raken.

UFC: Rozenstruik laat ware gezicht zien

De Surinaamse MMA-zwaargewicht Jairzinho Rozenstruik stond zaterdagnacht weer eens flink in de schijnwerpers. Zijn gevecht tegen de Fransman Cyril Gane stond als hoofdpartij gepland van MMA-gala UFC Vegas 20.

De carrière van Rozenstruik is een bijzondere: al zijn gevechten in de UFC eindigden met een knockout, met slechts één verliespartij: een kansloze tegen reus Francis Ngannou. Overtuigend vecht hij nooit, maar met zwart kruit in zijn vuisten wil je gewoon niet onverwacht geraakt worden door die handen.

Tegenstander Gane is nog relatief onervaren, maar is al zeven gevechten ongeslagen en is bijna ongemerkt gestegen naar positie zeven in de ranglijst bij de zwaargewichten. Beide vechters hebben het in zich om uiteindelijk een gooi te doen naar de zwaargewichttitel, al is die weg voor beiden nog lang.


Gane vs Rozenstruik (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Vijf ronden van vijf minuten zou het gevecht maximaal duren en dat deed het helaas ook. Dit gevecht een deceptie noemen is niet genoeg, als je het al een gevecht wil noemen. Rozenstruik wist leuk heen en weer te bewegen, maar veel kwam er niet uit. Gane voelde zich als een vis in het water en al ware het een sparringrondje tikte hij de Surinamer weg.


Gane vs Rozenstruik (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Bij elk begin van een volgende ronde kwam de spanning terug, om na tien á twintig seconden weer in te zakken in hetzelfde spelletje. Rozenstruik durfde niet aan te vallen en Gane sprokkelde onbevreesd puntje voor puntje binnen.

Misschien hoopte Rozenstruik op een einde als in zijn gevecht tegen MMA-legende Alistair Overeem. Na vijf ronden gedomineerd te zijn, knalde Bigi Boi in de laatste tien seconden Overeem bewusteloos. Maar zelfs dat einde zat er dit keer niet in. Gane won verdiend en Rozenstruik mag zijn gevechtsstrategie gaan overdenken, over het algemeen houdt UFC-directeur Dana White niet van dit soort vechters. Wie wel?

Rozenstruik was na afloop zelfkritisch. "Dit was mijn slechtse optreden ooit", zo liet hij via Twitter weten. Gane vond het allemaal wel prima en was bezorgder om de kijkertjes thuis. "Het was niet echt een lekkere show voor de fans", zei Gane. "Ik had eigenlijk wel wat meer van hem verwacht."

Volledige uitslag UFC Vegas 20:
Ciryl Gane verslaat Jairzinho Rozenstruik na jurybesluit (50-45 x3)
Magomed Ankalaev verslaat Nikita Krylov na jurybesluit (29-28 x3)
Montana De La Rosa vs. Mayra Bueno Silva eindigt in een gelijkspel (28-27 Silva, 28-28 x2)
Pedro Munhoz verslaat Jimmie Rivera na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Alex Caceres verslaat Kevin Croom na jurybesluit (30-26 x2, 30-27)
Thiago Moisés verslaat Alexander Hernandez na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Alexis Davis verslaat Sabina Mazo na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Ronnie Lawrence verslaat Vince Cachero na TKO (stoten, ronde 3)
Dustin Jacoby verslaat Maxim Grishin na jurybesluit (29-28 x3) 

FOK! Wat een weer: kans op mist

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Met uitzondering van het zuidoosten komt op veel plaatsen mist voor die hier en daar verkeersbelemmerend is met een zicht van minder dan 200 meter. In de loop van de ochtend trekt de mist op naar lage bewolking die met name in de noordelijke helft hardnekkig zal zijn. Vooral in het zuiden is er vandaag ook zon. Daar wordt het vanmiddag 10°C, onder de bewolking circa. 6°C. De wind is zwak tot matig en komt uit een noordoostelijke richting.

Vanavond en komende nacht breidt de bewolking boven het noorden zich verder naar het zuiden uit. Bovendien is het nevelig en lokaal mistig. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C. De wind is zwak tot matig uit oost tot noordoost.

Maandagochtend is het overal grijs met aanvankelijk lokaal mist. In de middag breekt de zon van het oosten uit door, hoewel het uiterste noorden waarschijnlijk bewolkt blijft. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6°C op de Wadden tot 10°C in het zuiden. De oostelijke wind wordt overal matig. (Bron: KNMI)

  

Zie de zon schijnt door de bomen (Foto: DJMO)
Zie de zon schijnt door de bomen (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.