Democraten stevenen af op winst in Georgia

Op 3 november waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hierbij zijn ook verkiezingen gehouden voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Bij de verkiezingen voor senatoren namens Georgia haalde geen van de kandidaten de benodigde grens van 50% van de stemmen. Afgelopen nacht werden daarom run-off verkiezingen gehouden tussen de twee kandidaten die in beide races de meeste stemmen kregen. Met vrijwel alle stemmen geteld lijken de democraten Jon Ossoff en Raphael Warnock de nieuwe senatoren namens Georgia te worden. Zij staan, met zo'n 97% van de stemmen geteld, voor op de zittende republikeinse senatoren David Perdue en Kelly Loeffler.

Als de voorsprong stand houdt zal de verhouding tussen republikeinen en democraten in de senaat precies vijftig om vijftig worden. Als bij een stemming in de senaat beide partijen vijftig stemmen halen, dan heeft de vice-president de doorslaggevende stem. Dit zal vanaf 20 januari de democraat Kamala Harris zijn, waardoor de democraten in praktijk de meerderheid in de senaat houden. Na de eerdere overwinningen bij de presidentsverkiezing en in het Huis van Afgevaardigden zal dit de democratische partij de controle geven over alledrie de takken van de uitvoerende en wetgevende macht in de Verenigde Staten. Ook komt er een eind aan zes jaar waarin Mitch McConnell leider was van de meerderheidsfractie in de senaat en bepaalde welke wetgeving ter stemming werd gebracht in de senaat. Zijn rol zal worden overgenomen door de democraat Chuck Schumer.

De marges in beide races zijn relatief klein, met name bij de race tussen Ossoff en Perdue. De nog te tellen stemmen zijn in overwegend democratische gebieden, waardoor de verwachting is dat de marges nog zullen oplopen. Georgia kent geen automatische hertelling, maar deze kan worden aangevraagd. Brad Raffensperger, de republikeinse secretary of state voor Georgia heeft tot 22 januari om de verkiezingsuitslag officieel te verklaren.

Mochten de democraten inderdaad winnen, dan zal Jon Ossoff met 33 jaar het jongste lid van de senaat worden sinds Joe Biden in 1973. Raphael Warnock, pastoor van een baptistengemeente, zal de eerste afro-Amerikaanse senator worden namens de staat Georgia.