FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 januari 2021

Dakar: Weer dagzege voor Sotnikov

Dmitry Sotnikov heeft zijn derde dagzege geboekt in de Dakar Rally. In de etappe van Wadi Ad-Dawasir naar Riyad kwam de Rus in de slotfase sterk opzetten met zijn Kamaz vrachtwagen en snoepte zo de dagzege van teamgenoot Andrey Karginov af.

Karginov kende in het begin van de rally problemen, maar in de vierde etappe ging het eindelijk goed. Een sterke eindsprint zorgde voor een dagzege van Sotnikov, tien tellen voor Karginov en veertien tellen op Aliaksei Vishneuski (MAZ). Diens teamgenoot Siarhei Viazovich kan een goed eindklassement vergeten nadat problemen met de aandrijving uren vertraging opleverden. Beste Nederlander was Martin van den Brink op plek tien met tien minuten achterstand.

In het klassement heeft Sotnikov nu 26 minuten voorsprong op nummer twee Martin Macik. Vlak hierachter bezet Anton Shibalov de derde stek. Van den Brink deed goede zaken en klom naar plek zeven op ruim een uur van de leider.

Random Pics van de Dag #200

Deeltje 200 alweer, en daarom een extra gevulde daily. Op naar de volgende 100! Bedankt voor de leuke comments. Keep 'em coming.

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Dakar: Al-Attiyah pakt derde zege op rij

Nasser Al-Attiyah heeft voor de derde dag op rij een etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatarees was met zijn Toyota in de proef van Wadi Ad-Dawasir naar Riyad elf seconden sneller dan de Mini van Stephane Peterhansel. Henk Lategan werd derde op ruim een minuut.

Al-Attiyah streed met zijn Toyota-teamgenoot Lategan om de dagzege, waarbij laatstgenoemde in de slotfase tijd verloor. In de laatste kilometers kwam Peterhansel juist sterk opzetten, waardoor het verschil tussen de dagwinnaar en de Fransman slechts elf seconden bedroeg. Carlos Sainz verloor daar juist wat tijd en gaf drie minuten toe. Erik van Loon kende een uitstekende dag met plek twaalf op ruim twaalf minuten.

In het klassement heeft Peterhansel nog vier minuten voorsprong op Al-Attiyah. Sainz is op ruim 36 minuten de nummer drie. De gebroeders Coronel zijn op plek 33 met ruim drie uren achterstand de beste Nederlanders.

Manchester City overklast United en staat in finale League Cup

Manchester City staat in de finale van de League Cup. De ploeg won in de halve finales op bezoek bij stadsgenoot Manchester United. Het werd 0-2. 

In een vermakelijke eerste helft ging de bal drie keer in het net, maar zonder dat het een doelpunt opleverde. Het begon al vroeg bij een eigen doelpunt van John Stones, die de bal ongelukkig achter Steffen werkte nadat de doelman redde op een schot van Marcus Rashford. Er was kort daarvoor echter al sprake van buitenspel. Om dezelfde reden ging aan de andere kant een goal van Ilkay Gündogan niet door. Als derde rondde Phil Foden af na een dieptepass, maar bleek buitenspel te staan. Tussendoor dwong Bruno Fernandes Steffen tot een redding en raakte Kevin De Bruyne de binnenkant van de paal.

City had de thee in de rust beter verwerkt en liep United in het eerste kwartier van de tweede helft onder de voet. Daaruit volgde al na vijf minuten de openingstreffer. Stones, die eerder nog de schlemiel leek te worden door een eigen goal, was nu de gevierde man nadat hij een vrije trap van Foden verlengde en de bal in het doel zag belanden: 0-1. 

United hield vooral hoop op de gelijkmaker, waren waren woensdagavond niet bij machten. Met nog zeven minuten op de klok zorgde Fernandinho voor de beslissing. De ervaren middenvelder nam een afgeslagen bal op de pantoffel en zorgde met een laag schot in de linkerhoek voor 0-2, tot grote vreugde van Guardiola. Van de Beek mocht bij United nog invallen voor Fred, maar aan de score veranderde niets meer. Zo plaatste City zich voor de finale van 25 april op Wembley, waar Tottenham de tegenstander is.

Stoch wint Vierschansentournee voor derde keer

Schansspringer Kamil Stoch heeft voor de derde keer in zijn carrière de prestigieuze Vierschansentournee gewonnen. In het Oostenrijkse Bischofshofen werd woensdag de vierde en laatste wedstrijd gesprongen en daar gaf de Pool, ook al winnaar in 2017 en 2018, de leiding niet meer uit handen.

In de eerste ronde haalde tourneeleider Stoch direct snoeihard uit: hij liet veruit de beste sprong zien en vergrootte zijn voorsprong in het klassement nog maar eens. Karl Geiger sprong naar de tweede plek en wipte in het klassement zo over zowel David Kubacki als Halvor Egner Granerud heen, die de eerste ronde afsloten als twaalfde en negende. Marius Lindvik deed op plek drie nog mee om de dagzege.

Titelverdediger Kubacki kon in de tweede ronde geen stuntvlucht neerzetten en viel zelfs drie plekken terug, Granerud leverde vier plekken in en kwam een half punt tekort om in het klassement voorbij Kubacki te gaan. Lindvik, die door een tandprobleem de vorige twee wedstrijden moest missen, liet een geweldige sprong zien en verzekerde zich in elk geval van een podiumplek in de slotwedstrijd.

Geiger kwam achter Lindvik terecht, maar sprong wel goed genoeg om zijn tweede plek in het tourneeklassement veilig te stellen, nadat hij de dag als nummer vier begon. Stoch had alleen nog een normale sprong nodig en die kwam er niet...hij liet namelijk een fantastische sprong zien en won de wedstrijd én de Vierschansentournee met grote overmacht.

Stoch deelt het aantal zeges met de Noor Bjørn Wirkola en de Duitser Helmut Recknagel, actief in de jaren vijftig en zestig. Jens Weissflog won er tussen 1984 en 1996 vier, de Fin Janne Ahonen was tussen 1999 en 2008 vijf keer de beste.

Dakar: Barreda pakt tweede dagzege

Joan Barreda heeft in de Dakar Rally bij de motoren zijn tweede dagzege geboekt. De Spanjaard was met de Honda in de etappe van Wadi Ad-Dawasir naar Riyad zes minuten sneller dan nummers twee en drie Daniel Sanders en Luciano Benavides. In het klassement was er met Xavier de Soultrait een nieuwe leider.

Barreda moest na zijn tijdverlies van gisteren later starten en dat leverde de Spanjaard in de etappe een groot voordeel op. In het klassement klom de Honda-coureur naar plek twee, slechts vijftien seconden achter de Soultrait. Kevin Benavides is op ruim vijf minuten de nummer drie.

Paul Spierings kwam als beste Nederlander op een uur achterstand binnen. Hij kende een zware etappe, omdat hij eerste hulp verleende aan Santosh Chunchunguppe Shivashankar. De Indiase coureur is met de helicopter naar het ziekenhuis gebracht en is inmiddels weer bij kennis.

UE Cornellŗ zorgt voor enorme bekerstunt door Atlťtico Madrid uit te schakelen

UE Cornellà heeft voor een stunt gezorgd in de Copa del Rey. De Catalaanse club uit de derde klasse in Spanje won verassend met 1-0 van Atlético Madrid en zo de koploper van de Spaanse competitie uit het bekertoernooi.

Atlético-trainer Diego Simeone had een aantal spelers rust gegeven voor het duel tegen UE Cornellà en daarvan profiteerde de Catalaanse optimaal van. Na zeven minuten kwam UE Cornellà op voorsprong na een doelpunt van Adrián Jiménez uit een vrije trap.

Atlético Madrid probeerde het daarna nog wel om de achterstand goed te maken en zou daarin niet slagen. In de tweede kwam de trotse koploper in La Liga ook nog eens met tien man te staan nadat Ricard Sanchez met twee keer geel naar de kant moest. UE Cornellà hield het knap vol en voltooide de enorme stunt in de Copa del Rey.

Handballers verliezen ruim van SloveniŽ

De Nederlandse handballers hebben het tweede duel in de EK-kwalificatiereeks verloren tegen Slovenië. Na de zege op Turkije begin november waren de Slovenen in Almere duidelijk te sterk voor Nederland: 23-34.

Oranje begon nog goed tegen Slovenië, brons op het WK in 2017 en de nummer vier van het vorige EK, en kwamen met 10-6 voor en bij rust was het nog 15-14 in Nederlands voordeel. Na rust had Nederland moeite met de Sloveense verdediging en kwam het moeilijk tot scoren, terwijl Slovenië steeds meer ruimte kreeg van de Nederlandse dekking. Slovenië liep dan ook snel weg bij Oranje en wonnen uiteindelijk met 23-34 van Nederland.

Nederland staat nu op twee punten na twee wedstrijden na de gewonnen wedstrijd tegen Turkije. Komende zondag wacht een nieuw duel in de EK-kwalificatiereeks, dan speelt Oranje opnieuw tegen Slovenië.

Trump-aanhangers bestormen Capitool en stromen naar binnen

Trump-aanhangers hebben het Capitool in Washington bestormd waar zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zetelt. Vele aanhangers van de president zijn het gebouw binnengedrongen waar op dit moment de bekrachtiging van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar plaatsvindt.

En uiteraard is er een livestream:

Baudet onthutst over vertrek Hiddema: "Onze deur blijft voor hem altijd op een kier"

Thierry Baudet is geraakt door het vertrek van zijn voormalige kompaan Theo Hiddema. In een schrijven op de site van Forum voor Democratie vertelt de partijleider dat hij onthutst is door de reden van vertrek van Hiddema en de wijze waarop dat gebeurde. Ook kijkt Baudet met weemoed terug op de tijd dat de twee samen in de Tweede Kamer zaten.

"Ik voel niets dan respect en liefde voor hem als persoon. Vol warmte denk ik terug aan alle avonturen die we samen hebben beleefd: de campagnes, de zalen en gesprekken, de Kamerdebatten. Maar ook de avondjes bij hem thuis, soms met koffie en kroketten; meestal met wijn en wilde plannen. De autoritjes naar verre oorden. Het samen ontdekken van het bestaan in de Haagse gangen", zo verhaalt Baudet.

Hiddema gaf in een brief aan dat hij de partij heeft verlaten vanwege het coronastandpunt van Forum. In de brief aan Baudet maakt zijn voormalig partijgenoot van zijn hart geen moordkuil. "Jouw nu beoogde campagne vanuit een welhaast religieuze gedrevenheid tegen het Corona-beleid vind ik politiek irrelevant", aldus de voormalige parlementariër. Ook over oud-ambtsgenoot Wybren van Haga is hij weinig positief. "Ik ga niet een Van Haga met applaus bejegenen die beweert dat Rutte dmv dit virus het land in een dwangstaat wil veranderen. Zoiets vind ik populisme."

Baudet kan zich absoluut niet vinden in de verklaring van Hiddema. "Zowel de reden die Theo opgeeft voor zijn besluit, als de wijze waarop hij dat naar buiten bracht, hebben me onthutst. Ons Corona-standpunt is al maanden hetzelfde. We wijzen voortdurend op de feiten: enerzijds het - gelukkig - veel minder schadelijk blijken van het virus, anderzijds de extreme economische, sociale, democratische en rechtsstatelijke schade van de maatregelen (die in veel gevallen bovendien volkomen contraproductief zijn). Ook Theo zelf sprak in de Kamer snoeiharde woorden tegen de ‘1.5-meter-samenleving’ en de Spoedwet. Dus van inhoudelijk verschil van inzicht is bij mijn beste weten echt geen sprake."

"Dat we dit plotse besluit daarbij op deze wijze - met een nachtelijk appje en een vrijwel direct daarop volgend bericht in de media - moesten vernemen, was voor mij net zo lastig te volgen. Zijn opmerking over onze top-50, vol mensen die zich jarenlang voor onze partij hebben ingespannen, en die Theo zelf in veel gevallen ook als naaste collega’s kent, kan ik evenmin plaatsen", zo vult de FVD-leider aan.

Toch sluit Baudet de deur voor Hiddema niet definitief. "Theo zal altijd verbonden blijven met de beginjaren van FVD. In onze gelederen zal hij altijd een warm thuis vinden. Ik ben dankbaar voor alles wat we samen hebben beleefd, voor al zijn wijsheid en humor. Onze deur blijft voor hem altijd op een kier - misschien wel net als de deur van zijn hart."

Aantal patiŽnten met Britse coronavariant gestegen van elf naar vijftig

Het aantal mensen waarbij de nieuwe coronavariant VOC 202012/01 (Britse coronavariant) is vastgesteld, is gestegen van elf naar ongeveer vijftig personen.

In de reguliere laboratoriumsteekproeven, de zogenaamde kiemsurveillance, zijn in Nederland, naast de eerder gerapporteerde vier nog twee besmettingen met deze coronavariant aangetoond, in de regio Amsterdam en in de regio Leeuwarden.
 
De twee personen waarbij de VOC 202012/01 coronavariant is vastgesteld hadden geen link met het Verenigd Koninkrijk. Bij bron- en contactonderzoek bij eerder gevonden besmettingen zijn nog twee personen naar voren gekomen die besmet waren met deze coronavariant.

De nieuwe coronavariant werd verspreid over het land bij nog eens zes mensen aangetoond die kortgeleden in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest. Ook werd de variant zesmaal aangetroffen in een cluster van besmettingen in de regio Amsterdam en bij ongeveer 30 personen in de regio Rotterdam-Rijnmond, grotendeels gelinkt aan een uitbraak op een basisschool in deze regio.

De variant lijkt zich daarmee vooral te verspreiden in de regio’s Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond.

Variant besmettelijker, ziekteverloop gelijk
De variant lijkt besmettelijker te zijn, maar tot nu toe is er geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders of ernstiger is dan met de variant die op dit moment het meeste in Nederland gevonden wordt. Als er een besmetting met de Britse coronavariant is aangetroffen, start de GGD bron-en-contactonderzoek op.

Onderzoek door GGD Rotterdam en Erasmus MC Erasmus University Medical Center
Na een uitbraak op een basisschool waar een besmetting met de Britse coronavariant eind december werd vastgesteld hebben het Erasmus MC en GGD Rotterdam-Rijnmond een grootschalig uitbraakonderzoek opgestart. De eerste resultaten en andere informatie over dit onderzoek zijn op de website van GGD Rotterdam-Rijnmond te vinden.

Over Kiemsurveillance
Er wordt in Nederland continu steekproefsgewijs nagegaan welke varianten van het coronavirus circuleren, en of het virus verandert. Dat de Britse coronavariant ook in Nederland voorkomt werd vastgesteld in een nationaal surveillanceprogramma waarin met 21 laboratoria in Nederland samengewerkt wordt.

De laboratoria sturen regelmatig een steekproef aan monsters naar het RIVM of Erasmus MC, waar de genetische informatie van het virus wordt vastgesteld. Zo wordt in kaart gebracht welke variant waar in het land voorkomt en of er nieuwe varianten zijn.

Dit wordt sequentie-analyse genoemd. Op dit moment worden in Nederlands zo wekelijks ongeveer 350-500 monsters onderzocht. Als er aanleiding is, zijn er mogelijkheden om dit onderzoek uit te breiden.

Maatregelen
Ook bij de Britse variant van het coronavirus is het belangrijk om je goed aan de basis hygiënemaatregelen te houden, je zo snel mogelijk te laten testen bij (milde) klachten, en de isolatie- en quarantainemaatregelen strikt op te volgen.

Nu al ruzie bij lijst Henk Krol

De nieuwe partij van Henk Krol is nog maar net opgericht en er is nu al intern onenigheid. Net als eerder bij 50PLUS en de Partij voor de Toekomst is het niet lang rustig geweest rond de partij waar Krol de scepter zwaait. Kevin Ritstier deed op Twitter uit de doeken dat hij geroyeerd is en van de kieslijst is afgevoerd om volgens hem onduidelijke redenen. Ritstier stond tot voorkort op plaats 8 van de kandidatenlijst.

Van Nistelrooy volgend seizoen trainer van Jong PSV

Ruud van Nistelrooy wordt de nieuwe trainer van Jong PSV. De 44-jarige ex-international volgt Peter Uneken op, die vertrekt om op eigen benen te staan. Van Nistelrooy is nu de trainer van PSV U18.

PSV maakte eerder deze week al bekend dat Uneken zou vertrekken bij het beloftenteam in de Eerste Divisie. Van Nistelrooy schuift zo door naar Jong PSV. Hij heeft sinds 2018 PSV Onder-19 (nu Onder-18) onder zijn hoede.

Van Nistelrooy was eerder al assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal, waar hij tussen 2014 en 2016 Guus Hiddink en Danny Blind bijstond. Het is de bedoeling dat de voormalig spits komende zomer tijdens het EK de assistent is van bondscoach Frank de Boer.

Extreemlinks claimt brandstichting wagenpark Duitse defensie

De Duitse politie is er inmiddels van overtuigd dat de brandstichting van elf SUV's van de Duitse Bundeswehr in Leipzig tijdens de jaarwisseling is gepleegd door extreemlinkse anarchisten.

Op de anarchistische website Indymedia werd de aanslag opgeëist. Deze site is vaker in opspraak gekomen na gewelddadige protesten en sommige fora zijn naar aanleiding van links extremistisch geweld tijdens de G20 in 2017 gesloten.

Het onderzoek naar de brandstichting is inmiddels overgedragen aan de Duitse anti-terrorismebestrijding.

Leipzig is, net als Portland in de Verenigde Staten, een welbekend bolwerk van Antifa, met zijn bijbehorende extremisme en geweld. De stad heeft zelfs een speciale taskforce die zich alleen maar bezig houdt met Antifa. Deze taskforce, Soko Linx, is in 2019 opgericht nadat de stad gegijzeld werd door vandalisme, brandstichting en geweld. Dat jaar werden ruim driehonderd aanslagen gepleegd door linkse anarchisten.

Eind 2019 was de nood zelfs zo hoog dat Soko Linx zich genoodzaakt zag om een prijs van honderdduizend euro op het hoofd van de gewelddadige tak van de anarchisten te zetten.

In november 2020 begon Soko Linx een onderzoek naar een poging tot doodslag toen ongeveer twintig leden van Antifa tijdens een anti-lockdowndemonstratie twee demonstranten uitkozen om kapot te trappen. De twee stonden bij een eettentje wat te eten toen ze het slachtoffer werden van de aanval, waarbij één demonstrant herhaaldelijk tegen het hoofd werd getrapt.

De brandstichting is trouwens niet de eerste keer dat de Duitse defensie slachtoffer werd van de anarchisten. In 2016 gebeurde eenzelfde 'incident', waarbij vijf wagens werden vernield.

COVID-19: Lockdown waarschijnlijk minstens twee weken langer

De lockdown die op 14 december 2020 was aangekondigd in een poging de verdere verspreiding van het COVID-19 coronavirus af te remmen gaat mogelijk met minstens twee weken verlengd worden. Dit melden Haagse bronnen aan het NOS.

Het kabinet wacht eerst nog het advies van het Outbreak Management Team af voordat er een beslissing wordt genomen, dit zal waarschijnlijk volgende week zijn. De kans is dus groot dat de maatregelen die 19 januari aflopen zullen worden verlengd of mogelijk zelfs aangescherpt. Dit houdt dus in dat de scholen dichtblijven en de horeca en niet-essentiële winkels voorlopig de deuren niet mogen openen.

Gisteren wilde premier Rutte er nog niet teveel over kwijt over een mogelijke verlenging maar gaf hij wel aan 'niet erg hoopvol' te zijn over een versoepeling van de regels na 19 januari. Volgens het RIVM blijven tevens de overtuigende effecten van de lockdown voorlopig nog uit.

Meerdere landen in Europa hebben de afgelopen dagen al aangekondigd de daar nu geldende lockdown te verlengen. Zo is die in Duitsland tot eind januari verlengd en in het Verenigd Koninkrijk zelfs tot half februari.

Veteranenorganisaties bundelen krachten

De zes grootste veteranenorganisaties van het land gaan vanaf vandaag samen verder onder de naam Nederlands Veteraneninstituut. De instellingen zetten zich al jaren in voor veteranen, dienstslachtoffers en hun relaties. Door de samenvoeging wil het instituut nog beter inspelen op hun behoefte aan erkenning, waardering en zorg.

Eén toegangspoort
De organisaties brengen met de eenwording alle kennis, kracht en kunde samen. Het gaat om:

-Stichting Veteraneninstituut
-Stichting de Basis
-de afdeling Zorgcoördinatie van het ABP/APG
-het programmabureau van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen
-de coördinatie Nuldelijnsondersteuning van het Veteranenplatform
-de stichting Nederlandse Veteranendag

Minister van Defensie Ank Bijleveld: “Met de samenvoeging voorkomen we overlap en ontstaat meer ruimte voor innovatie. En met 1 toegangspoort voor vragen en dienstverlening (het Veteranenloket) op veteranengebied, is het Nederlands Veteraneninstituut sneller in staat om op nieuwe ontwikkelingen te reageren. Zo kunnen we in Nederland nog beter voor onze veteranen zorgen.”

Gezamelijke motivatie
Brigadegeneraal Paul Hoefsloot is per 1 januari aangetreden als directeur-bestuurder van het Nederlands Veteraneninstituut. “Er is de afgelopen tijd veel werk verzet om de samenvoeging te realiseren”, zegt hij. “Het is nu aan ons om de nieuwe organisatie samen vorm te geven. De motivatie is er zeker en we beseffen voor wie we het allemaal doen.”

Voormalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries is voorzitter van de Raad van Toezicht. De Vries: “De waardering en de zorg voor onze veteranen zijn van groot belang. Gelukkig zijn we dat in Nederland steeds meer gaan zien. Het nieuwe Nederlands Veteraneninstituut gaat dat nog meer versterken en het is mooi dat ik daaraan mag bijdragen.''

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

MaleisiŽ gebruikt ananasbladen als droneframe

De techniek staat niet stil en daarvoor hoeven we niet enkel naar het Westen te kijken. In Maleisië maken wetenschappers drones van ananassen.

In Maleisië is er een grote ananasindustrie van vooral ingeblikte ananasen. Het resultaat is tonnen afval in ananasbladen. Een ananasblad is nogal sterk spul en dat hebben Maleisische wetenschappers ook bedacht. Ze hebben een manier ontwikkeld om het afval van de ananas om te zetten in materiaal waar ze frames van drones mee kunnen maken.

Volgens de wetenschappers is dit niet alleen een manier om dit afval nuttig te gebruiken, maar zijn frames van biologisch materiaal ook nog eens goedkoper en, relatief aan het gewicht, sterker dan hun synthetische tegenhangers.

Kinderprogramma over extreem lange penis

Op de Deense NPO is sinds kort een kinderprogramma op de buis over een man die allerlei rare avonturen beleeft door zijn gigantische paarsgepunte lans.

We kijken, nu we groot en sterk zijn, nog wel eens met opgetrokken wenkbrauwen terug op sommige kinderprogramma's die achteraf bezien toch wel erg suggestieve grapjes hadden.

In Denemarken hebben ze het net wat minder subtiel aangepast. In de show genaamd John Dillermand, vrij vertaald John penisman, gaat onze hoofdpersoon op pad met zijn spermaspeer. Deze kan hij inzetten als helikopter, erop stuiteren en er zelfs de barbecue mee aansteken.

Uiteraard zorgt dit voor nogal wat gemengde reacties in het mooie Denemarken. Ouders zijn woedend omdat het ontzettend ongepast zou zijn en vrezen voor de tere kinderziel van hun lieve kijkbuiskinderen. De Deense publieke omroep heeft echter laten weten er niet over te peinzen het programma van de buis te halen. Kijk en oordeel zelf

COVID-19: 7142 nieuwe besmettingen en 175 doden, totaal 841.163 en 11.999

Let op: de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de feestdagen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7142 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 841.163 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 262 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 2131 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 39 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 704 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 175 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 11.999 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Witte gepriviligeerde mannen als laatste prikken!

Ik kwam, op mijn zwerftochten op het net, de volgende Uber-deugende kwast tegen. Zijn stelling is dat 'witte mannen maar achteraan moeten sluiten bij het prikfeest dat plaatsvindt'. Pieter Derks, zoals dit purgeermiddel genaamd is, vindt dat witman al veel te veel profijt heeft in de 'witte maatschappij' en dat er daarom, op deze naar eugentische methoden riekende voorstellen, maar een eind aan moet worden gemaakt. Vraag is wat de FOK!-gemeenschap daarvan nu eigenlijk vindt?

COVID-19: EMA geeft groen licht voor het Moderna vaccin

Het European Medicines Agency (EMA) geeft groen licht voor het gebruik van het COVID-19-vaccin van Moderna. De definitieve beslissing tot toelating op de Europese markt moet nu worden genomen door de Europese Commissie, deze goedkeuring wordt als zeker beschouwd. Het zou de tweede goedkeuring zijn voor een COVID-19-vaccin in de EU.

Een zeer grote klinisch onderzoek heeft aangetoond dat het COVID-19-vaccine Moderna effectief is bij het voorkomen van COVID-19 bij mensen vanaf 18 jaar.

Bij dit onderzoek waren ongeveer 30.000 mensen betrokken. De helft kreeg het vaccin en de andere helft kreeg een placebo (nepvaccin). Mensen wisten niet of ze het vaccin of de placebo hadden gekregen.
De werkzaamheid werd berekend bij ongeveer 28.000 mensen van 18 tot 94 jaar die geen tekenen van een eerdere infectie hadden.

Het onderzoek toonde een afname van 94,1% in het aantal symptomatische COVID-19-gevallen bij de mensen die het vaccin kregen (11 van de 14.134 gevaccineerde mensen kregen COVID-19 met symptomen) vergeleken met mensen die de placebo kregen (185 van de 14.073 mensen die de placebo kregen, kregen COVID-19 met symptomen). Dit betekent dat het vaccin in de proef een werkzaamheid van 94,1% vertoonde.

De studie toonde ook een werkzaamheid van 90,9% aan bij deelnemers met een risico op  een ernstig ziekteverloop COVID-19, inclusief degenen met chronische longziekte, hartziekte, obesitas, leverziekte, diabetes of HIV-infectie. 

Het COVID-19-vaccin Moderna wordt toegediend als twee injecties in de arm met een tussenpoos van 28 dagen. De meest voorkomende bijwerkingen van het COVID-19-vaccin Moderna waren normaliter licht of matig van aard en namen binnen enkele dagen na vaccinatie af. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn en zwelling op de injectieplaats, vermoeidheid, koude rillingen, koorts, gezwollen of gevoelige lymfeklieren onder de arm, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en braken. De veiligheid en werkzaamheid van het vaccin zullen onder strenge controle blijven staan, aangezien het in de hele EU wordt gebruikt, via het EU-geneesmiddelenbewakingssysteem en aanvullende onderzoeken door het bedrijf zelf en door de Europese autoriteiten.

Democraten stevenen af op winst in Georgia

Op 3 november waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hierbij zijn ook verkiezingen gehouden voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Bij de verkiezingen voor senatoren namens Georgia haalde geen van de kandidaten de benodigde grens van 50% van de stemmen. Afgelopen nacht werden daarom run-off verkiezingen gehouden tussen de twee kandidaten die in beide races de meeste stemmen kregen. Met vrijwel alle stemmen geteld lijken de democraten Jon Ossoff en Raphael Warnock de nieuwe senatoren namens Georgia te worden. Zij staan, met zo'n 97% van de stemmen geteld, voor op de zittende republikeinse senatoren David Perdue en Kelly Loeffler.

Als de voorsprong stand houdt zal de verhouding tussen republikeinen en democraten in de senaat precies vijftig om vijftig worden. Als bij een stemming in de senaat beide partijen vijftig stemmen halen, dan heeft de vice-president de doorslaggevende stem. Dit zal vanaf 20 januari de democraat Kamala Harris zijn, waardoor de democraten in praktijk de meerderheid in de senaat houden. Na de eerdere overwinningen bij de presidentsverkiezing en in het Huis van Afgevaardigden zal dit de democratische partij de controle geven over alledrie de takken van de uitvoerende en wetgevende macht in de Verenigde Staten. Ook komt er een eind aan zes jaar waarin Mitch McConnell leider was van de meerderheidsfractie in de senaat en bepaalde welke wetgeving ter stemming werd gebracht in de senaat. Zijn rol zal worden overgenomen door de democraat Chuck Schumer.

De marges in beide races zijn relatief klein, met name bij de race tussen Ossoff en Perdue. De nog te tellen stemmen zijn in overwegend democratische gebieden, waardoor de verwachting is dat de marges nog zullen oplopen. Georgia kent geen automatische hertelling, maar deze kan worden aangevraagd. Brad Raffensperger, de republikeinse secretary of state voor Georgia heeft tot 22 januari om de verkiezingsuitslag officieel te verklaren.

Mochten de democraten inderdaad winnen, dan zal Jon Ossoff met 33 jaar het jongste lid van de senaat worden sinds Joe Biden in 1973. Raphael Warnock, pastoor van een baptistengemeente, zal de eerste afro-Amerikaanse senator worden namens de staat Georgia.

COVID-19: We zijn gestart met prikken!

Nederland is vandaag dan eindelijk begonnen met de vaccinaties tegen COVID-19. 

In Veghel zijn vanmorgen de eerste zorgmedewerkers ingeënt met het coronavaccin van Pfizer. De eerste prik werd uitgedeeld aan de 39-jarige verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri. Direct na Elkadiri werden drie van haar collega’s ingeënt.

Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen, komen deze mensen als eerste in aanmerking voor vaccinatie:

Vaccinatie medewerkers verpleeghuizen
Woensdag 6 januari is gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Daarnaast worden ook zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning uitgenodigd om een afspraak te maken voor vaccinatie.

Vaccinatie medewerkers directe COVID-zorg
De zorgelijke situatie in de acute zorg is mede ingegeven door het ziekteverzuim van zorgmedewerkers, vaak corona-gerelateerd. Recent is daarom besloten dat circa 30.000 medewerkers uit de directe COVID-zorg onderdeel worden van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie. Het gaat daarbij om een selecte groep verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, de COVID-afdeling en ambulancemedewerkers. Vaccinatie van deze groep gebeurt in de ziekenhuizen.

Vandaag wordt ook gestart met vaccinatie van de eerste groepen in een GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen. Vanaf vrijdag 8 januari kan dat ook in Rotterdam en Houten, en maandag 11 januari volgen ook Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins.

BraziliŽ in de ban van reuzenvagina

Een 'kunstwerk' waar de artiest Juliana Notari op een heuvel een reuzenvagina heeft nagemaakt maakt nogal wat emoties los in Brazilië. Het kunstwerk, genaamd 'Diva', is volgens de kunstenares niet alleen een reuzenvagina maar ook letterlijk een kloof in het landschap.

Op deze manier drukt ze enerzijds de problematisering van gender voor de vrouw en anderzijds de relatie tussen natuur en cultuur in onze Westerse fallocentrische samenleving. Het kunstwerk heeft meer dan 100.000 reacties, want zoals altijd zijn mensen triggered. Van 'hoe moet ik dit aan mijn dochters uitleggen' tot 'wie denken jullie linksen voor de gek te houden? Afgezien van de useful idiots aan de linkerkant natuurlijk'.

Zelfs de ideologische vader van de Braziliaanse extreem rechtse president heeft gereageerd. Hij stelt een reuzenpenis voor als tegenwicht. Of de kunstenares een even grote gapende gleuf heeft is bij de redactie niet bekend.

FOK! Wat een weer: bewolkt met regen of natte sneeuw

Vanochtend is het op de meeste plaatsen droog maar wel overwegend bewolkt. In het noordelijk kustgebied kan een bui van zee binnendrijven. In het zuidoosten valt er af en toe (mot)regen of natte sneeuw. Vanmiddag wordt de bewolking van het noordoosten uit dikker en tegen het einde van de middag kan er in het noordoosten wat lichte regen of natte sneeuw vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 3°C. De wind is aanvankelijk noord tot noordoost en matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de loop van de dag draait de wind naar noord tot noordwest.

Vanavond en in de nacht naar donderdag breidt de neerslag zich geleidelijk over de rest van het land uit. In de oostelijke helft kan dan op steeds meer plaatsen (natte) sneeuw vallen en in het oosten en zuidoosten zou het plaatselijk even wit kunnen worden. De kans daarop is het grootst in de Limburgse heuvels. De minima liggen rond 2°C, in (natte) sneeuw net boven het vriespunt. De west- tot noordwestenwind is meest zwak tot matig.

Donderdag overdag verandert er weinig, al gaat de neerslag in de loop van de middag op de meeste plaatsen weer over in regen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 1°C in het oosten tot 5°C langs de westkust. De noordwestenwind is zwak tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied vrij krachtig. (Bron: KNMI)

flinke bui aan het strand in Bergen aan zee (Foto: DJMO)
Flinke bui aan het strand in Bergen aan zee (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.