WK darts: Price wereldkampioen na 11 gemiste matchdarts tegen Anderson

Darter Gerwyn Price heeft zich voor het eerst in zijn carrière gekroond tot wereldkampioen. In het Alexandra Palace in Londen was de 35-jarige Welshman te sterk voor tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson: 7-4.

Anderson begon prima en pakte de eerste twee legs, maar vervolgens liet hij flink wat kansen liggen en daar profiteerde Price van door de openingsset te pakken. Met onder meer een 128-finish rechtte Anderson wel rap de rug en pakte hij de tweede set, waardoor het weer gelijk stond.

In set drie gooide Price stevig door en een 170-finish van Anderson kon niet voorkomen dat hij met het beste setgemiddelde van het WK op 2-1 kwam. Hij bleef lekker finishen en door onder meer 84 en 120 uit te gooien kwam de schreeuwende Welshman op een 3-1 voorsprong.

Price bleef magistraal finishen: 83 ging uit, 97 ging er ook strak in en voor Anderson het wist stond het al 4-1 voor Price. Dat werd gevolgd door een werkelijk magistrale zesde set, met legs in elf, twaalf en tien darts - in de laatste van die legs ging de negendarter op dubbel-12 mis, het was het hoogste setgemiddelde ooit op het WK met 136,6 punten.

Nog eens een elfdarter hielp Price op weg, maar Anderson won de set zowaar via een vijfde leg. Een dergelijke leg bracht Price wel op een 6-2 voorsprong en in die negende set speelde hij zich ook naar een 2-0 voorsprong - het leek gedaan. Ineens ging het echter trillen bij Price, die de ene na de andere matchdart liet liggen.

Anderson bleef wonderbaarlijk in leven en won set negen, gevolgd door twee gewonnen legs. Vervolgens kwam Price dan weer terug en in de beslissende leg maakte hij het na in totaal maar liefst elf gemiste matchdarts dan toch met 7-3 af.

Gary Anderson - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Gary Anderson - Gerwyn Price (Bron: PDC)