Belgische klimmers grijpen naast EK-goud op de boulders

Op het Europees kampioenschap sportklimmen in Moskou zijn na de medailles in het speedklimmen ook die in het boulderen vergeven. Nederlandse deelname was er niet, maar er stonden wel twee Belgische vertegenwoordigers bij de beste zes.

Vrouwen
De strijd om de titel bij de vrouwen ging tussen de Russische Viktoriia Meshkova en de Belgische Chloe Caulier, die geweldig begon door de eerste drie boulders te 'flashen': de top bereiken in één poging. Meshkova bleef echter sterk bij en op de laatste boulder had Caulier het iets moeilijker.

De twee behaalden allebei de top, maar het goud ging naar Meshkova: beiden kwamen uit op vier tops in zes pogingen, maar de Russische had uiteindelijk één poging minder nodig om aan vier 'zones' te komen, het halverwegepunt op elke boulder waar een eerste score te verdienen is en wat gebruikt wordt om bij een gelijke stand toch verschil te maken.

Het brons was voor de Servische Stasa Gejo, die met twee tops en vier zones één zone meer had dan de Duitse Lucia Dorffel.

Mannen
De Sloveense favoriet Jernej Kruder, de Belg Nicolas Collin en de Russen Nikolai Iarilovets en Sergei Luzhetskii flashten de eerste boulder, maar alleen de Israëliër Ram Levin haald de top op de tweede, waardoor hij halverwege samen met de vier anderen op één top en twee zones stond.

Op de derde boulder haalde alleen Kruder de top en hij nam zo de leiding over, voor Levin en Luzhetskii - Iarilovets en Collin haalden de zone er zelfs niet. Voor Kruder aan de beurt was haalde niemand de top op de vierde en laatste boulder, waardoor de Sloveen - die de wedstrijd afsloot - verzekerd was van het goud.

Kruder kreeg het op de zware laatste boulder ook niet voor elkaar, maar met twee tops en drie zones pakte hij wel het goud. Zilver was er met één top en vier zones voor Luzhetskii, die één zone meer behaalde dan Iarilovets.

De boulderfinales