COVID-19: Kabinet wil noodtoestand invoeren voor avondklok

Het aantal besmettingen met COVID-19 is in sommige delen van het land zo hoog dat het kabinet overweegt een noodbevoegdheid te activeren om zo een avondklok in te kunnen stellen. Het zou gaan om een bevoegdheid uit de uit de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag.

Deze wet geeft de overheid noodbevoegdheden die bestaande wetgeving en burgerrechten kunnen inperken. De wet is opgesteld om gebruikt te kunnen worden in rampscenario's als oorlogen en dijkdoorbraken, of in dit geval dus een virusuitbraak.

Artikel 8 in die noodwet maakt het mogelijk om een avondklok in te stellen middels een koninklijk besluit waarmee er buiten het parlement om een besluit kan worden gemaakt.

Het kabinet heeft het besluit nog niet officieel aangekondigd , naar alle waarschijnlijkheid zal de avondklok worden gebruikt in regio's met een zeer hoge besmettingsgraad. Momenteel zijn dit de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid (Dordrecht), Midden- en West-Brabant en Twente (de zwarte gebieden op onderstaande kaart).

Besmettingsgraad Veiligheidsregio's (RTL Nieuws)
Besmettingsgraad Veiligheidsregio's (RTL Nieuws)