Van Gerwen hard onderuit op EK darts, Van Duijvenbode stunt tegen Smith

Michael van Gerwen is vrijdag in de tweede ronde van het EK darts verrassend uitgeschakeld. De Brabander ging met tien tegen vier onderuit tegen Ian White. Dirk van Duijvenbode bereikte wel de kwartfinales in Oberhausen door te stunten tegen Michael Smith: 10-8.

Van Gerwen begon dramatisch aan zijn partij tegen White en kwam met 0-5 achter. De dubbels van White bleven na de pauze hangen, waar Van Gerwen van profiteerde. Hij kwam terug tot 4-7, maar pakte vervolgens geen leg meer. Het was de eerste keer dat Van Gerwen op een tv-toernooi verloor van White. De drievoudig wereldkampioen kwam tot een gemiddelde van 101,95 en de mondiale nummer twaalf stelde daar 103,64 tegenover.

In de kwartfinales neemt White het op tegen de Devon Petersen. De Zuid-Afrikaan stuurde in de tweede ronde Marijn Kleermaker van 10-8 naar huis. De debutant uit Harderwijk zorgde donderdag nog voor een stunt tegen titelverdediger Rob Cross (6-3).

Eerder op de avond rekende Van Duijvenbode af met Smith, de nummer vier van de wereld. De Zuid-Hollander kwam met 3-0 voor, maar verloor vervolgens zes legs op rij. Hij knokte zich terug en maakte de eerste break achterstand snel ongedaan. In de zestiende leg herstelde Van Duijvenbode het evenwicht, waarna hij ook de volgende twee legs won. De nummer 53 van de wereldranglijst besliste de partij met een mooie 110-finish.

In de kwartfinales neemt de Nederlander het op tegen de Engelsman Jonny Clayton, die de Portugees José de Sousa klopte (10-6).

Uitslagen tweede ronde - EK Darts
William O'Connor 10-3 Jamie Hughes
Devon Petersen 10-8 Martijn Kleermaker
Jonny Clayton 10-6 Jose De Sousa
James Wade 10-8 Nathan Aspinall

Dirk van Duijvenbode 10-8 Michael Smith
Peter Wright 10-6 Gerwyn Price
Ian White 10-4 Michael van Gerwen
Steve West 10-9 Mensur Suljovic

Kwartfinales - zaterdagavond vanaf 20.00 uur
William O'Connor v James Wade
Jonny Clayton v Dirk van Duijvenbode
Peter Wright v Steve West
Devon Petersen v Ian White

Sunday November 1 (2000 CET)
Semi-Finals & Final