Hi-tech doelvliegtuig klaar voor luchtdoop

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft bekend gemaakt dat het 'Fifth Generation Aerial Target' nog deze maand zijn eerste vlucht zal maken.

Bij '5GAT' gaat het om een hi-tech onbemand doelvliegtuig dat speciaal is ontwikkeld voor het trainen van vliegers en bemanningen van luchtafweereenheden.

Bijzonder is dat bij 5GAT technieken en systemen worden gebruikt die je ook kunt terugvinden bij gewone gevechtsvliegtuigen van de 5de, dus nieuwste, generatie zoals de F-35 of diens grotere broertje de F-22. Het toestel beschikt bijvoorbeeld ook over stealth-eigenschappen waardoor het niet zichtbaar is op radar. Met de bouw van dit hi-tech doelvliegtuig bereiden de Amerikanen hun eenheden voor op een situatie waarbij China en Rusland ook 5de generatie toestellen inzetten. Bekend is dat de Chinezen en Russen al een tijd bezig zijn met de ontwikkeling daarvan.

Afgezien van het feit dat het bijzonder is dat de Amerikanen een dergelijk hi-tech vliegend doel bouwen, is ook opmerkelijk dat bij het toestel onderdelen worden gebruikt van buiten dienst gestelde, ofwel 'gepensioneerde' straaljagers zoals de T-38 Talon (o.a. motoren) en de F/A-18 Hornet. Op deze manier drukt leverancier Sierra Technical Services de kosten die nu beperkt blijven tot ongeveer 10 miljoen dollar per toestel.

(foto: Amerikaanse strijdkrachten)
(foto: Amerikaanse strijdkrachten)