Voorwaarts op online strijdtoneel

12 defensiemedewerkers die normaal gesproken werken als onder meer verbindelaar, stafofficier en reservist vormen sinds kort met een coach het Esports Defensie Team. Hiermee begeeft de krijgsmacht zich voortaan in de wereld van online gamen.

Gamen en werven
“ICT is al tijden een moeilijk te vullen vakgebied, maar in de gamewereld zit een belangrijk deel van onze doelgroep; jongeren met affiniteit met ICT”, vertelt Luc Haen, projectleider van het Esports Defensie Team en werkzaam als Hoofd Online Media bij de afdeling arbeidsmarktcommunicatie. “Met dit project willen we Defensie onder de aandacht brengen bij deze gamers en kunnen ze op een laagdrempelige manier in contact komen met onze militairen.”

Want de gamescene is de zolderkamer van de wereldvreemde nerd allang ontgroeid. Honderden miljoenen mensen, jong, oud, man en vrouw, gamen online en misschien nog wel meer mensen kijken online naar esporters.

Spelen in uniform
Contact met de gamers en dus potentieel nieuwe medewerkers komt tot stand door online zichtbaar te zijn. Daarom zijn de trainingen van het team op dinsdag en donderdagavond om 20:00 online te volgen via videosite Twitch (twitch.tv/esportsdefensie). De defensie-esporters spelen dan in hun uniform en zijn benaderbaar voor vragen. Mochten ze zelf te druk zijn met gamen, dan zijn er soms nog recruiters aanwezig om vragen te beantwoorden.

‘Schietspelletje’
Het spel dat de esporters van Defensie beoefenen is ‘Counterstrike: Global Offensive’ (CS:GO). Een schietspel waarbij een wedstrijd bestaat uit 30 rondes van 1.55 minuut. Het team dat als eerste 16 keer wint, is de winnaar. Je speelt 5 tegen 5 en om de beurt is een team ‘terrorist’ of ‘counter terrorist’.

Schietspelletje’ is overigens een term die geen recht doet aan de huidige games. Die zien er levensecht uit en draaien allang niet meer om rücksichtsloos knallen. Het is een tactische teamsport.

De coach
Korporaal Jeffrey Vroegop, die eerder als gesponsord topgamer half Europa rondreisde, is de coach van het Defensie Esports Team. “Als terrorist moet je ergens een bom plaatsen en die 40 seconden verdedigen tot detonatie. De agenten moeten dat verhinderen.” Vanwege letsel dat hij in 2009 opliep in Afghanistan kan hij niet meer uren achter een computerscherm zitten. “Daarom doe ik dit als coach”, vertelt hij.

Zijn taak? Het team optimaal laten presteren. Wat dat betreft ziet hij parallellen met het werken bij Defensie. “Je hebt allemaal hetzelfde doel. Net zoals tijdens een uitzending of een oefening. Je gaat voor elkaar door het vuur en als er iemand wegvalt, vangt de rest dat op. Maar er zijn meer overeenkomsten, ook qua communicatie, tactisch inzicht en het werken onder druk.”

Uren maken
Wil je een beetje meekomen op niveau, dan is uren maken essentieel, vertelt Jeffrey. “Denk aan 20/30 uur per week. Bij de pro’s gaat dat richting de 40 tot 50 uur. Natuurlijk moet je ook talent hebben, maar mensen beseffen niet hoeveel moeite erin zit. Bij de topteams lopen zelfs voedingscoaches, fysio’s en psychologen rond. Het is ook niet voor niets dat esports in heel veel landen als officiële sport is erkend. Nederland loopt wat dat betreft een beetje achter.”

Krijgsmachtdeel herkenbaar
Tot Jeffrey’s verbazing kun je aan iemands speelstijl ook een beetje aflezen van welk krijgsmachtdeel hij afkomstig is. “We hebben bijvoorbeeld een luchtmobieler, die ook is getraind in Optreden Verstedelijkt Gebied. Dat zie je aan de manier waarop hij zijn rook- en handgranaten inzet. Maar ook aan hoe iemand een hoek vrijmaakt van vijanden. Of neem de opsporingsambtenaar van de marechaussee. Dat is een hele rustige, weloverwogen vent. Echt een agent. Grappig om dat terug te zien in het spel.”

Flinke reservebank
Trainen doen de leden van het esportsteam va defensie in hun vrije tijd. Defensie beheert de social media-kanalen en regelt randvoorwaarden zoals de organisatie van een toernooi.

Er zijn 12 ‘selectiespelers’, maar omdat militairen nogal eens op oefening of missie zijn, is er een flinke reservebank noodzakelijk. Daarnaast is er het Academy Team. Daar kan iedere defensiemedewerker zich voor aanmelden via werkenbijdefensie.nl/esports. Zij spelen trainingspotjes tegen de selectie. En uiteraard is de hoop dat er zo nieuw talent komt boven drijven. Dat laatste gebeurde ook tijdens het toernooi van afgelopen weekend. In het winnende team, niet dat van Defensie, zat een speler die zich net heeft aangemeld voor de VeVa-opleiding. Als hij eenmaal militair is, is hij van harte welkom bij het Esports Defensie Team.