Jared Leto terug als The Joker

Wie het laatst lacht... nee, dat is flauw. Maar wat niemand verwachtte gebeurt toch: Jared Leto keert nog een keer terug als The Joker in Zack Snyders Justice League.

Leto speelde de rol voor het eerst in 2016 in David Ayers Suicide Squad. De rol werd gemengd ontvangen; zijn interpretatie van het personage verschilde sterk van hoe andere acteurs de rol hebben gespeeld, wat niet bij iedereen even goed viel. Niet al zijn scènes belandden uiteindelijk in de film, waardoor Leto's vertolking nooit volledig is waargenomen door het grote publiek. Lang was het onzeker of hij de rol nog zou kunnen voortzetten; plannen voor een "Harley & Joker"-film met Margot Robbie werden op de lange baan geschoven, DC maakte een losstaande Joker-film met Joaquin Phoenix in de hoofdrol en in Birds of Prey, waarin Harley Quinn niet langer in een relatie is met Joker, werd zijn personage gespeeld door een stand-in.

Leto heeft zich echter volgens The Hollywood Reporter bij de nieuwe opnames van Justice League gevoegd, het project waarin Zack Snyder de film uit 2017 alsnog uitbrengt zoals hij dat toen had willen doen. Hiervoor zijn de afgelopen weken nieuwe opnames geweest met diverse acteurs die al eerder in de film zaten, maar Joker is, voor deze film, een nieuw personage.

Het roept vragen op over zijn toekomst in het DC Extended Universe: zal hij hierna in volgende films opduiken? In The Suicide Squad, James Gunns vervolg op David Ayers film, speelt hij naar verluidt geen rol. Er is wel al enige tijd sprake van een 'Ayer Cut'; hoewel niet zo populair als Snyders Justice League-cut, wordt (vooral door Ayer zelf) beweerd dat er van Suicide Squad een 'veel betere' alternatieve versie bestaat. Mocht deze ooit het licht zien, dan zien we misschien uiteindelijk nóg meer van Leto's Joker.

Zack Snyders Justice League verschijnt volgend jaar op streamingdienst HBO Max en mogelijk in bioscopen in regio's waar HBO Max niet beschikbaar is.

Jared Leto als The Joker
Jared Leto als The Joker