Koning (niet meer) op vakantie

Koning Willem-Alexander en zijn vrouw Koningin Máxima zijn op vakantie in een week waarin Nederland in een (soort van) lockdown zit. Op flightradar was het regeringstoestel te zien op weg naar Athene, de hoofdstad van Griekenland. Bronnen bevestigen dat het inderdaad om de Koning en Koningin gaat die onderweg zijn naar hun vakantievilla. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) kan dit echter niet bevestigen of ontkennen.

De mogelijke vakantie ligt erg gevoelig, vlak na de persconferentie waarin een gedeeltelijke lockdown werd aangekondigd, die inmiddels is ingegaan. Volgens de RVD houden de Koning en Koningin zich aan de geldende regels. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is de vraag; eerder werden de Koning en Koningin gespot terwijl zij te weinig afstand hielden. 

De vice-premier, Hugo de Jonge, zei niets te weten over een vakantie. Andere politici stellen zich kritischer op. Zo wil Ronald van Raak van de SP opheldering, omdat de Koning hiermee laat zien dat de sfeer in Nederland niet goed is. Ook Joost Sneller van D66 vindt het onbegrijpelijk en ook niet verstandig, dit door de eerder gepubliceerde foto's.

Update 21:15
De Koning en Koningin hebben hun vakantie afgebroken. "We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", laat het koningspaar weten. Ondanks dat er code geel geldt in Griekenland, mag men er wel naar op vakantie. De combinatie van de oproep vooral thuis te blijven heeft het koningspaar besloten weer huiswaarts te keren. Premier Rutte was wel op de hoogte van de vakantie.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!