9e Airbus A330 MRTT voor vliegtuigpool NAVO

De NAVO heeft een extra Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) besteld voor de Europese vliegtuigpool van het bondgenootschap. In totaal zijn er straks 9 van deze toestellen, waarmee onder meer jachtvliegtuigen in de lucht zijn bij te tanken. De NAVO en vliegtuigbouwer Airbus ondertekenden gisteren het contract.

Het extra toestel volgt uit het Luxemburgse besluit haar aantal vlieguren binnen de vloot uit te breiden. De 6 aangesloten landen kunnen hierdoor nog beter gebruik maken van air-to-air refuelling, strategisch luchttransport en capaciteit voor medische evacuaties.

Het plan voor de pool is in 2016 bedacht door Luxemburg en Nederland. Ook België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië sloten zich aan. De landen zorgen gezamenlijk voor het verwerven en onderhouden van de vloot.

Vliegbasis Eindhoven wordt de thuishaven van 5 A330-MRTT’s, waarvan er dit jaar inmiddels 2 zijn afgeleverd. 3 toestellen gaan naar een forward operating base in het Duitse Keulen. Het is nog niet duidelijk waar het 9e vliegtuig wordt gestationeerd.

De Airbus A330 MRTT (Afbeelding: Defensie.nl)
De Airbus A330 MRTT (Afbeelding: Defensie.nl)