Vrouwenmarsen tegen Loekasjenko, honderden arrestaties in Wit-Rusland

In Wit-Rusland hebben protestmarsen door vrouwen tegen president Loekasjenko al geleid tot ruim 250 arrestaties in de hoofdstad Minsk. De politie had al eerder aangegeven geen toestemming te geven voor deze aangekondigde protestmarsen.

Ook in andere steden werden vredelievende protestmarsen gelopen. Veel deelnemers aan de zogenaamde "Mars van de Vrouwelijke Solidariteit" droegen de wit-rode vlaggen van de oppositie of openden wit-rode paraplu's, de kleuren van de vroegere vlag van Wit-Rusland. Ze eisen nieuwe verkiezingen, de vrijlating van politieke gevangenen en de strafrechterlijke vervolging van het politiegeweld in Wit-Rusland.

Het staatshoofd Loekasjenko, die al 26 jaar aan het hoofd staat in Wit-Rusland , wordt sinds begin augustus met protesten geconfronteerd. De oppositie beschuldigt hem van fraude bij de presidentsverkiezingen van 9 augustus en eist zijn ontslag. De EU erkent deze verkiezingen niet. Daarentegen ontvangt Loekasjenko volop steun van Moskou. Sinds ongeveer een week draagt hij de politie op om geweld te gebruiken tegen de demonstranten.