Taakstraffen voor demonstranten verboden demonstratie Den Haag

De demonstratie was verboden, die dag op het Malieveld. Na zware ongeregeldheden een week eerder besloot de burgemeester van Den Haag dat het op 28 juni 2020 rustig moest blijven in de stad. Toch kwamen mensen naar het Malieveld toe. Sommigen werden aangehouden, drie van hen stonden vandaag terecht.

Een 35-jarige man uit Liessel werd die zondag opgepakt omdat hij weigerde te vertrekken toen de politie dat opdroeg. Hij was daar om te filmen wat de politie allemaal deed, verklaarde hij later. Een slim excuus om zich niet aan de regels te hoeven houden, zo vond hij zelf kennelijk, "want ik demonstreer ook niet".

Hij kon echter precies weten wat er zou gaan gebeuren. Een week eerder, bij de uit de hand gelopen demonstratie, was hij ook al aangehouden omdat hij niet weg wilde gaan. De officier van justitie eiste dit keer 20 uur taakstraf tegen hem. De politierechter legde dat ook op.

Schelden en spugen
De twee andere verdachten hadden zich tegen agenten gekeerd. Een 40-jarige uit Den Haag werd aan het eind van de middag opgepakt omdat hij agenten uitschold voor kankergekken, toen ze probeerden een andere man te arresteren. Tegen zijn eigen aanhouding verzette de 40-jarige Hagenaar zich vervolgens fel, zo fel zelfs dat een van de agenten pepperspray inzette. Op het bureau bleef hij zo verbaal agressief dat er geen normaal verhoor te voeren viel.

Een 35-jarige man uit Kockengen riep, terwijl hij werd afgevoerd omdat hij zelf niet wilde vertrekken, dat de agenten "kanker fascisten" en gelijksoortige "NSB'ers" waren. Hij stak daarbij zijn middelvinger naar hen op. En ook deze verdachte bedaarde niet. Op het politiebureau bleef hij schelden: "Fuck de samenleving! Fuck de politie!" Op het moment dat zijn celdeur werd gesloten tufte hij nog net een klodder spuug in het gezicht van de dienstdoende politieman.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de 40-jarige Hagenaar een taakstraf van 40 uur en tegen de 35-jarige man uit Kockengen een taakstraf van 80 uur. De Hagenaar kreeg die 40 uur ook opgelegd, aan de man uit Kockengen legde de politierechter een taakstraf van 60 uur op.