Nederland beschermt komende maanden luchtruim Benelux

Nederland is de komende maanden verantwoordelijk voor de bescherming van het luchtruim van de Benelux. Op Vliegbasis Volkel staan vanaf vandaag tot en met 24 september en van 19 november tot en met 14 januari 2021 F-16’s gereed. Voor Vliegbasis Leeuwarden geldt dat van 25 september tot en met 18 november.

Voor de zogenoemde QRA (quick reaction alert) leveren Nederland en België per toerbeurt jachtvliegtuigcapaciteit. Permanent staan er 2 F-16’s klaar met een korte waarschuwingstijd. Zij komen in actie bij onder meer een schending van het luchtruim van Nederland, België of Luxemburg. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de Belgische bases Kleine-Brogel en Florennes.

Binnen enkele minuten
De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een toestel te onderscheppen. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat er geen contact met een toestel is te krijgen of omdat het zonder toestemming het luchtruim invliegt.

De onderscheppingstaak wordt voor Nederland gecoördineerd vanuit het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Deze eenheid monitort 24 uur per dag het Nederlandse luchtruim met militaire radars.

In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre in Glons. Luchtgevechtsleiders werken binnen Europa nauw samen op het moment dat een ongeïdentificeerd vliegtuig naar een naburig land dreigt te vliegen. Zo kan tijdig worden ingespeeld op een mogelijke dreiging.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!