NASCAR-coureur Harvick domineert op Monster Mile

We keren nog even terug naar het weekeinde voor de NASCAR Cup Series op de speedway in Dover, de Monster Mile. Daar werd zaterdag een eerste race gereden, zondag completeerde men de double header aldaar.

Met een wat bijzondere eerste rij - Matt DiBenedetto en Ryan Newman - en een door Ty Dillon en Aric Almirola opgevulde tweede rij werd het groen gezwaaid, tot het na een paar ronden al fout ging: Chase Elliott, Ricky Stenhouse Jr en Garrett Smithly waren betrokken bij semi-gerelateerde crashes en voor Elliott was de race al klaar.

Met Matt DiBenedetto voorop konden we weer door, maar Almirola en ook Ryan Blaney kwamen snel langszij. Wat troep op de baan zorgde voor een nieuwe caution, waarna Blaney William Byron achter zich aan kreeg, gevolgd door DiBenedetto, Brad Keselowski en zelfs al de wegens een straf als 40e gestartte Kurt Busch.

Kevin Harvick knokte zich ondertussen naar voren en in de voorlaatste ronde van stage één pakte hij de leiding en zo ook de stagewinst, voor Blaney en Byron. De race werd daarna even stilgelegd om wat werk uit te voeren aan de baan, waarna Harvick, Blaney en Joey Logano het veld aanvoerden voor de herstart.

Hoogtepunten van de race

Ty Dillon tikte Corey LaJoie in de rondte voor een nieuwe caution, waardoor veel coureurs weer binnen kwamen en Logano daarbij de leiding pakte. Harvick reed er vrij soepel voorbij en reed het hele veld naar huis om zo zijn tweede stagewinst te pakken, voor Logano, Denny Hamlin, Martin Truex en Blaney.

Harvick ging er bij de herstart weer gelijk vandoor en dat deed hij na een door Quinn Houff veroorzaakte caution ook weer. De veteraan domineerde wederom, tot LaJoie weer een caution veroorzaakte. Jimmie Johnson pakte als een van de weinigen twee in plaats van vier nieuwe banden en nam zo de leiding voor de herstart, maar wel met twee oudere banden dan de mannen achter hem.

Johnson probeerde het even, maar Harvick kwam er gelijk weer langs - een belangrijk duel, want met de playoffs in zicht moest Johnson volle bak knokken om zijn plaatsje, waarvoor hij vooral tegen zijn kort achter hem rijdende teamgenoot Byron streed. Truex ging ook voorbij Johnson, die concurrent Byron zo op zijn achterbumper kreeg.

Op Harvick stond ook in de korte slotfase geen enkele maat, hij won met grote overmacht voor Truex en Johnson, die Byron achter zich hield en zijn playoffkansen in leven wist te houden.

Met nog één race te gaan tot de playoffs, zaterdag op de superspeedway van Daytona, zijn dertien van de zestien plekken inmiddels vergeven:

Kevin Harvick (7 zeges)
Denny Hamlin (6 zeges)
Brad Keselowski (3 zeges)
Chase Elliott (2 zeges)
Joey Logano (2 zeges)
Alex Bowman (1 zege)
Ryan Blaney (1 zege)
Martin Truex Jr (1 zege)
Austin Dillon (1 zege)
Cole Custer (1 zege)
Aric Almirola (punten)
Kyle Busch (punten)
Kurt Busch (punten)

Clint Bowyer, Matt DiBenedetto en William Byron staan vooralsnog aan de goede kant van de streep, hoewel alleen Bowyer er echt royaal voor staat. Jimmie Johnson is de enige met een goede kans om een van die drie plekken nog te pakken, Erik Jones en Tyler Reddick hebben een absoluut wonder nodig.