FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 augustus 2020

Jongen (17) gearresteerd voor dubbele moord tijdens rellen in Kenosha VS

Kyle Rittenhouse (17) een 'Blue Lives Matter' fan wordt ervan verdacht afgelopen nacht meerdere mensen in Kenosha te hebben neergeschoten, van wie er twee zijn overleden. In video's die op sociale media rondgaan is te zien hoe hij in zijn groene shirtje tijdens de demonstratie rondliep, een 'interviewtje' gaf aan een geïnteresseerde en het vuur opende op demonstranten.

Uit zijn social media posts blijkt dat Rittenhouse een band heeft met 'Back the Blue', een pro-politiebeweging. Facebook heeft inmiddels berichten verwijderd van de Facebookpagina van 'Back the Blue'.

In de afgelopen maanden zijn pro-politie burgerwachten zwaarbewapend opgedoken bij demonstraties in de VS om het openbare bezit te beschermen; dit werd vaak met open armen ontvangen door lokale handhavers.

De schietpartij waarbij Rittenhouse betrokken was, was de heftigste rel in Kenosha sinds Jacob Blake zondagavond meerdere keren in de rug werd geschoten door een politieagent. Volgens een virale video van het incident schoot een politieagent uit Kenosha Jacob Blake verschillende keren van dichtbij in de rug, terwijl hij in probeerde te stappen bij zijn drie kinderen in zijn SUV. Jacob Blake heeft deze schietpartij overleefd en de betrokken agenten zijn op non-actief gezet. Na het neerschieten van Jacob Blake braken er in Kenosha rellen uit tegen politiegeweld en racisme. 

Nog steeds te veel testaanvragen door mensen zonder klachten

De vraag naar een coronatest is de laatste weken heel sterk gegroeid. De afgelopen week alleen al met zo’n 40%. Bij de aanvragen zijn ook steeds meer mensen die geen klachten hebben die op het virus kunnen duiden. De recent toegevoegde mogelijkheid om ook digitaal en rechtstreeks een afspraak in te plannen (via het webportaal) heeft dit ook makkelijker gemaakt. Deze enorme toename van het aantal testen zet de beschikbare testcapaciteit onder druk.

Momenteel kan nog iedereen die zich meldt worden getest, maar we moeten voorkomen dat er nee moet worden verkocht, als deze groei van het aantal aanvragen doorzet. Om de beschikbare capaciteit optimaal en vooral ook zinvol te benutten, roept het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport iedereen op zich te houden aan het geldende testbeleid: laat je alleen testen bij klachten.

Intussen wordt hard gewerkt aan het uitbreiden van de testcapaciteit bij de laboratoria. Naar verwachting is dat komende week gerealiseerd. Tot die tijd heeft VWS de GGD’en gevraagd te wachten met de verdere uitbreiding van het aantal testlocaties en de verdere verruiming van de openingstijden.

Het is heel goed en belangrijk dat mensen thuisblijven en zich laten testen bij klachten. We zijn ook blij dat mensen de teststraat zo goed weten te vinden, want dat is, samen met het traceren van de contacten van besmette personen, cruciaal om het virus onder controle te houden. Om personen mét klachten te kunnen blijven testen, willen we er op attenderen dat testen zonder klachten geen zin heeft. Een test is een momentopname, dus iemand kan vandaag negatief getest zijn, maar na een paar dagen alsnog klachten krijgen en positief testen.

De huidige testcapaciteit is ingericht op basis van schattingen van het RIVM over het aantal mensen in deze periode met luchtwegklachten. Het is cruciaal om deze groep mensen allemaal te kunnen blijven testen. Daarom werken VWS, de GGD’en en de laboratoria, aan het vergroten van hun testcapaciteit. De komende weken en maanden wordt de capaciteit overal verder uitgebreid met het oog op de verwachte groei van het aantal mensen met luchtwegklachten in het najaar.

De toegevoegde waarde van het testen zonder klachten is op dit moment op advies van het OMT onderwerp van onderzoek. Zowel terugkerende reizigers uit oranje of rode gebieden als voor contacten die naar voren komen nadat iemand in de app Coronamelder heeft gemeld besmet te zijn met het virus kunnen zich laten testen. Het testen van reizigers van een aantal vluchten op Schiphol blijft mogelijk, maar de teststraat op Schiphol wordt beheerst opgeschaald, zodat dit niet ten koste gaat van de capaciteit die nodig is om te voldoen aan de testvraag van mensen met klachten. Daarbij blijft gelden dat reizigers uit oranje of rode gebieden, ongeacht de uitslag van de test, 10 dagen in quarantaine dienen te gaan.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit.

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

NASCAR-coureur Harvick domineert op Monster Mile

We keren nog even terug naar het weekeinde voor de NASCAR Cup Series op de speedway in Dover, de Monster Mile. Daar werd zaterdag een eerste race gereden, zondag completeerde men de double header aldaar.

Met een wat bijzondere eerste rij - Matt DiBenedetto en Ryan Newman - en een door Ty Dillon en Aric Almirola opgevulde tweede rij werd het groen gezwaaid, tot het na een paar ronden al fout ging: Chase Elliott, Ricky Stenhouse Jr en Garrett Smithly waren betrokken bij semi-gerelateerde crashes en voor Elliott was de race al klaar.

Met Matt DiBenedetto voorop konden we weer door, maar Almirola en ook Ryan Blaney kwamen snel langszij. Wat troep op de baan zorgde voor een nieuwe caution, waarna Blaney William Byron achter zich aan kreeg, gevolgd door DiBenedetto, Brad Keselowski en zelfs al de wegens een straf als 40e gestartte Kurt Busch.

Kevin Harvick knokte zich ondertussen naar voren en in de voorlaatste ronde van stage één pakte hij de leiding en zo ook de stagewinst, voor Blaney en Byron. De race werd daarna even stilgelegd om wat werk uit te voeren aan de baan, waarna Harvick, Blaney en Joey Logano het veld aanvoerden voor de herstart.

Hoogtepunten van de race

Ty Dillon tikte Corey LaJoie in de rondte voor een nieuwe caution, waardoor veel coureurs weer binnen kwamen en Logano daarbij de leiding pakte. Harvick reed er vrij soepel voorbij en reed het hele veld naar huis om zo zijn tweede stagewinst te pakken, voor Logano, Denny Hamlin, Martin Truex en Blaney.

Harvick ging er bij de herstart weer gelijk vandoor en dat deed hij na een door Quinn Houff veroorzaakte caution ook weer. De veteraan domineerde wederom, tot LaJoie weer een caution veroorzaakte. Jimmie Johnson pakte als een van de weinigen twee in plaats van vier nieuwe banden en nam zo de leiding voor de herstart, maar wel met twee oudere banden dan de mannen achter hem.

Johnson probeerde het even, maar Harvick kwam er gelijk weer langs - een belangrijk duel, want met de playoffs in zicht moest Johnson volle bak knokken om zijn plaatsje, waarvoor hij vooral tegen zijn kort achter hem rijdende teamgenoot Byron streed. Truex ging ook voorbij Johnson, die concurrent Byron zo op zijn achterbumper kreeg.

Op Harvick stond ook in de korte slotfase geen enkele maat, hij won met grote overmacht voor Truex en Johnson, die Byron achter zich hield en zijn playoffkansen in leven wist te houden.

Met nog één race te gaan tot de playoffs, zaterdag op de superspeedway van Daytona, zijn dertien van de zestien plekken inmiddels vergeven:

Kevin Harvick (7 zeges)
Denny Hamlin (6 zeges)
Brad Keselowski (3 zeges)
Chase Elliott (2 zeges)
Joey Logano (2 zeges)
Alex Bowman (1 zege)
Ryan Blaney (1 zege)
Martin Truex Jr (1 zege)
Austin Dillon (1 zege)
Cole Custer (1 zege)
Aric Almirola (punten)
Kyle Busch (punten)
Kurt Busch (punten)

Clint Bowyer, Matt DiBenedetto en William Byron staan vooralsnog aan de goede kant van de streep, hoewel alleen Bowyer er echt royaal voor staat. Jimmie Johnson is de enige met een goede kans om een van die drie plekken nog te pakken, Erik Jones en Tyler Reddick hebben een absoluut wonder nodig.

Call of Duty: Black Ops Cold War officieel onthuld

Activision heeft middels een in-game event in Warzone, en via een losse officiële trailer die ook in-game te zien is, eindelijk Call of Duty: Black Ops Cold War onthuld. De game komt 13 november uit.

De multiplayer van de game wordt op 9 september onthuld. Ook betekent de game de terugkeer van de geliefde Zombies-modus, die in Modern Warfare nog ontbrak. De campaign speelt zich af tijdens de koude oorlog en volg je bekende personages Woods, Mason en Hudson in hun strijd tegen een plot dat decennia in de maak is.

Bekijk de trailer hieronder. De game komt naar PlayStation 4 en 5, Xbox One en Xbox Series X en pc.

AZ ontsnapt tegen Viktoria Plzen en is door naar derde voorronde Champions League

AZ heeft zich woensdag geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League. De Alkmaarders versloegen in eigen huis het Tsjechische Viktoria Plzen na verlenging met 3-1.

Ruim tien minuten voor tijd kwam Plzen op voorsprong door David Limberský. AZ-doelman Marco Bizot verkeek zich op het afstandsschot en via zijn hand ging de bal in het doel.

In de blessuretijd werd Ferdy Druijf in het strafschopgebied neergehaald door Plzen-doelman Ales Hruska. Vanaf elf meter trapte Teun Koopmeiners de bal feilloos binnen.

Albert Gudmundsson was in de verlenging de grote man bij AZ. De invaller bracht in de 98e minuut de thuisclub op voorsprong. In de tweede helft van de verlenging besliste hij de wedstrijd definitief door de 3-1 te scoren.

In de derde voorronde van de Champions League moeten de Alkmaarders het op 15 of 16 september in één duel opnemen tegen Benfica, Dinamo Kiev of AA Gent. De loting hiervoor is op 31 augustus. AZ is in ieder geval zeker van deelname aan de groepsfase van de Europa League.

John de Mol bezuinigt: Glory en Armin van Buuren weg bij Talpa

Het gaat niet zo goed met de bedrijven van John de Mol. Talpa had al aangekondigd dat er flink bezuinigd moest gaan worden. Woensdag zijn er drie slachtoffers bekend geworden: Glory, Armin van Buuren en de themakanalen van Talpa Radio. 

Om te beginnen stopt Talpa per direct met het uitzenden van kickbokswedstrijden van organisatie Glory. Als redenen voor het stoppen van de samenwerking geeft Talpa tegenvallende kijkcijfers en de onrust bij Glory. Meer dan dit wil Talpa over het verscheuren van het contract niet kwijt. In 2018 werd een contract voor drie jaar getekend tussen Talpa en Glory. Het is niet bekend wat het einde van de samenwerking betekent voor toekomstige evenementen van Glory, waaronder een evenement met onder anderen Badr Hari, Jamal Ben Saddik en Rico Verhoeven in december. De problemen bij Glory speelden al voor de coronatijd. Bovendien R.E.S. Events, de holding boven de Nederlandse tak van de internationale kickboksorganisatie, werd op 18 augustus failliet verklaard. 

Ook Armin van Buuren verlaat Talpa. Hij maakt de overstap naar Q-Music. Van Buuren start per 5 september bij de radiozender en gaat daar het nieuwe programma World Wide Club 20 presenteren. Ook zijn eigen show A State Of Trance is voortaan op Qmusic te beluisteren. Dat maakt de radiozender vandaag bekend.

Programmadirecteur Dave Minneboo is in zijn nopjes met de komst van Van Buuren, die maar liefst vijf keer is uitgeroepen tot beste dj van de wereld. "Zijn programma A State Of Trance wordt wereldwijd beluisterd en Armin gaat bij ons wekelijks een mooie nieuwe hitlijst voor de Nederlandse luisteraars maken: World Wide Club 20. We zijn heel trots dat Armin ons dj-team komt versterken.”

Van Buuren startte in 2001 met zijn show A State Of Trance, dat eerder bij SLAM! te horen was. In 2011 sloot hij zich aan bij Radio 538. Daar is het radioprogramma momenteel tussen 01:00 en 02:00 ‘s nachts te beluisteren. Vanaf 5 september is A State of Trance van 01.00 tot 03.00 uur te horen op Q-music. 

Tot slot zet Talpa Radio het mes in het aantal non-stop themazenders van Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica. Bij Radio 10 gaat het themakanaal Guilty Pleasure eraan. Bij Sky Radio gaat het om de themakanalen Feel Good Hits en Singer Songwriter. Eerder stopte Talpa al met de Sky Radio themakanalen Running Hits Starter en Running Hits Gevorderden. Radio Veronica schrapt de online kanalen Epic 80’s, Album Top 500 en Legends.

Talpa Radio heeft in de afgelopen maanden een reorganisatie bij de radiozenders 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica doorgevoerd. Door de coronacrisis zijn de inkomsten uit verkoop van radioreclame met dertig procent gedaald. Enkele tientallen werknemers hebben hun baan al verloren. Over het gehele Talpa-imperium krimpt het personeelsbestand met zes procent. 

Random Pics van de Dag #86

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Speel zelf een stukje Little Hope via YouTube

Je krijgt alvast een voorproefje van de dilemma's die je zult tegenkomen in The Dark Pictures Anthology: Little Hope met deze interactieve trailer.

Digtale pre-orders zijn vanaf nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam. Krijg met je pre-order early access tot de Curator's Cut, die nieuwe scènes toevoegt aan de theatrical cut, waarin je met verschillende personages voor nieuwe keuzes komt te staan en de desbetreffende gevolgen moet ondergaan. In de Bandai Namco Entertainment Europe Store is er nog een exclusieve Collector's Edition te koop, die behalve de Little Hope-game ook een Dark Pictures Cloth Map, twee map pins, een Steelcase (met vier slots) en een replica van Mary's 1692 pop bevat.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope is vanaf 30 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Technomancer laat zich zien in Outriders

Square Enix heeft de laatste klasse onthuld voor de RPG-shooter Outriders. In onderstaande video zien we hoe de Technomancer samenwerkt met Devastator- en Pyromancer-teamgenoten en zijn vaardigheden demonstreert tijdens een loopgravenstrijd, één van de vele uitdagingen die spelers kunnen beleven in de game.

Outriders is een RPG-shooter-ervaring die je als een supermens over het slagveld laat heersen met een vrije mix van wapens en krachten. De game daagt je uit je eigen speelstijl te ontwikkelen en slim gebruik te maken van de synergie tussen je krachten, klasse en uitrusting. Speel alleen of bundel je krachten met één of twee andere spelers om dodelijke combinaties te vormen en samen over de vijandige planeet Enoch te reizen.

"De Techomancer is een spectaculaire en flexibele klasse die je in verschillende richtingen kunt uitbouwen, bijvoorbeeld voor crowd-control-gerichte ondersteuning, of als krachtige artillerie-eenheid om vijanden zware schade toe te brengen. Ze zijn een geweldige aanwinst voor elk Outriders-team", zegt Bartek Kmita, creative director bij People Can Fly. "De coöp van Outriders is een intense en uitdagende ervaring die volop ruimte biedt voor synergie tussen teamgenoten en krachtige combinaties. Spelers moeten als team echt tactisch samenwerken om de grootste uitdagingen in de game te overwinnen."

Outriders verschijnt tegen het einde van 2020 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox One en pc.

Femme Fatale in Mortal Kombat 11: Aftermath

Warner Bros. Games en NetherRealm Studios hebben vandaag de tweede van drie Mortal Kombat 11: Aftermath-skinpakketten uitgebracht. Deze pakketten zijn onderdeel van de recentelijk verschenen uitbreiding.

Vanaf vandaag hebben eigenaars van Mortal Kombat 11: Aftermath op PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Xbox One X, Xbox One, pc en Stadia toegang tot het Klassic Femme Fatale-skinpakket. Dit pakket bevat de op Mortal Kombat 3 geïnspireerde skins voor Kitana, die in haar kenmerkende blauw verschijnt als “Sole Survior Kitana,” Jade in een legendarisch groen kostuum als “Outworld Courier Jade” en Skarlet in het felrood als “Old Blood Skarlet.”Het Klassic Femme Fatale-skinpakket is vanaf 28 augustus beschikbaar voor Nintendo Switch.

Zowel het eerder verschenen Summer Heat-skinpakket als het Klassic Femme Fatale-skinpakket zijn nu beschikbaar. Het All Hallows’ Eve-skinpakket verschijnt op 8 oktober. De drie skinpakketen zijn beschikbaar voor alle bezitters van Mortal Kombat 11: Aftermath en bevatten elk drie nieuwe personageskins.

Ook dit jaar weer dansen met Just Dance 2021

Just Dance 2021 is vanaf 12 november 2020 verkrijgbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en Stadia. Tevens is de game verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X bij de release van deze consoles.

Dat dansen nog steeds hot is weet Ubisoft: er zijn meer dan 135 miljoen spelers en meer dan 70 miljoen verkochte exemplaren. Dit jaar biedt Just Dance 2021 nóg meer manieren om te dansen:

 • Meer dan 40 nieuwe nummers, waaronder 'all the good girls go to hell' van Billie Eilish en 'Don’t Start No' van Dua Lipa.
 • Een quickplay-modus waardoor spelers nog sneller beginnen met dansen. Deze modus introduceert een afspeellijst in het startmenu die willekeurige liedjes voorstelt.
 • Een verbeterde World Dance Floor. Daag andere spelers over de hele wereld uit voor toernooien en swing met andere dansers van een vergelijkbaar niveau.

De eerste onthulde nummers van Just Dance 2021:

 • Señorita van Shawn Mendes & Camila Cabello
 • Dance Monkey van Tones And I
 • Que Tire Pa Lante van Daddy Yankee
 • Don’t Start Now van Dua Lipa
 • Temperature van Sean Paul
 • Feel Special van TWICE
 • Juice van Lizzo
 • All the good girls go to hell van Billie Eilish
 • In The Navy van The Sunlight Shakers
 • Zenit van ONUKA
 • Heat Seeker van DREAMERS

De klassieke Just Dance gamemodi zijn ook weer terug:

 • Sweat Modus: start een eigen routine met de Sweat Modus en blijf gemotiveerd door het bijhouden van verbrande calorieën en de tijd die is gedanst.
 • Kids Modus: bevat acht nieuwe, kindvriendelijke nummers en dansjes, en biedt zelfs voor de jongste spelers een leuke danservaring.
 • Coöp Modus: dans met vrienden en combineer scores om uiteindelijk de hoogste score te behalen.
 • Just Dance Unlimited: een dans-on-demand-streamingservice. Elk exemplaar van Just Dance 2021 bevat tevens een maand gratis toegang tot deze service.

Je kunt van je telefoon een controller maken met de Just Dance Controller App. Speel met zes spelers tegelijk op Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One of Stadia.

Olifantenstroper krijgt 30 jaar

De slachter van Nouabale Ndoki is gepakt en berecht. Nouabale Ndoki is een natuurreservaat in Republiek Congo waar zeldzame bosolifanten hun bescherming genieten. De slachter van Nouabale Ndoki, ofwel Mobanza Mobembo Gerard, dacht daar anders over.

De 35-jarige man is nu veroordeeld voor het stropen van deze zeldzame olifantensoort en moet daarvoor 30 jaar uit gaan zitten. Een fikse straf voor de stroper die van origine uit buurland Democratische Republiek Congo komt. De fikse straf moet een voorbeeld zijn voor andere stropers zodat ze hun verderfelijke hobby zullen verlaten.

Afrikaanse Bosolifant (foto:wikipedia)
Afrikaanse Bosolifant (foto:wikipedia)

Meer dan 500 olifanten vonden waarschijnlijk de dood door Mobanza Mobembo Gerard sinds 2008. De fikse straf moet behalve een voorbeeld voor stropers, ook een kans zijn om in de toekomst hogere straffen uit te kunnen delen.

Het programma van de republikeinen: wat Trump wil

Momenteel vindt de conventie van de republikeinse partij in de VS plaats. Op deze conventie wordt de presidentskandidaat officieel aangekondigd. Het bijbehorende verkiezingsprogramma is even daarvoor aangekondigd, maar dat is nogal kort. We hebben hem in de titel van dit artikel in zijn volledigheid opgenomen.

In juni stemde de programmacommissie voor het gebruik van het programma van 2016, voor de verkiezingen van 2020. Twee dagen later tweette Trump dat de programmacommissie nog moest stemmen over het programma van 2020, wat twee dagen ervoor dus gebeurd was.

Het gebruik van het programma van 2016 wil zeggen dat het verkiezingsprogramma van 2020 onder andere luidt:

all international executive agreements and political arrangements entered into by the current Administration must be deemed null and void as mere expressions of the current president’s preferences.

Het verkiezingsprogramma van Trump voor 2020 bevat dus dat alle internationale overeenkomsten die Trump in zijn huidige periode heeft gesloten, als nietig moeten worden gezien... Je zou er bijna een sprankje hoop van krijgen.

Trump heeft enkele uren later de leegte van het 'volg de leider'-verkiezingsprogramma iets of wat ingevuld met een lijstje van wensen.

Het republikeinse verkiezingsprogramma van 2016 2020 is hier te vinden.

Nizzolo pakt Europese titel, v.d.Poel mist podium

De Italiaan Giacomo Nizzolo heeft in het Franse Plouay de Europese titel op de weg veroverd. Na 177 kilometer koersen bleef hij Arnaud Démare, Pascal Ackermann en Mathieu van der Poel voor in de sprint.

De wegwedstrijd ging over 13 ronden van 13,7 kilometer rond Plouay. Op 50 kilometer voor de streep begon Van der Poel zijn concurrenten te testen met een reeks versnellingen. Het leverde echt niet meer op dan een snel uitdunnend peloton.

In de laatste ronde zaten de renners vooral op elkaar te letten. De Noor Hoelgaard dacht daarvan te kunnen profiteren, maar na een maximale voorsprong van tien tellen werd hij weer teruggepakt. In de eindsprint was het Nizzolo, die de meeste manschappen in de finale had, die het snelste was. Van der Poel kwam sterk opzetten, maar liep een podiumplek op een paar centimeter mis.

Nederlandse en Amerikaanse F-35’s trainen uitwisseling gevechtsgegevens

Meer en eerder informatie hebben dan de vijand. Dat is de grote kracht van het F-35 gevechtsvliegtuig, ook wel de vliegende laptop genoemd. Missies vinden vrijwel alleen nog plaats in internationaal verband. Informatie-uitwisseling tussen de F-35’s van coalitiepartners is daarbij essentieel. Alleen dan worden de mogelijkheden van de F-35’s geavanceerde sensoren optimaal benut.

Dat was precies wat Nederlandse en Amerikaanse vliegers recent testten op Naval Air Weapons Station China Lake (Californië). Ze demonstreerden een nieuw niveau van interoperabiliteit, oftewel uitwisseling van gevechtsgegevens tussen F-35-gebruikers uit verschillende landen. Bij het concept van ‘gedeelde Coalition Mission Data (CMDx)’ hebben alle coalitiepartners de beschikking over dezelfde informatie. Zo heeft iedere F-35-partner van een multinationale strijdmacht, klein en groot, hetzelfde operationele beeld. Een commandant kan dan iedere beschikbare F-35 inzetten, ongeacht de variant of het land van afkomst.

Risico op verwarring
Binnen de F-35-vloot van een land wordt harmonieus samengewerkt dankzij robuuste datakoppelingen en gemeenschappelijke missiegegevens. Moet er echter worden samengewerkt met een buitenlandse partner dan bestaat het risico dat het operationele beeld niet langer voor iedereen hetzelfde is. Dat leidt tot verwarring en fouten. Met dit scenario in het achterhoofd besloot het Amerikaanse Combat Data Systems-team van de F-35 zoveel mogelijk oude (beleids)barrières te slechten.

Het resultaat daarvan werd getest door 2 Amerikaanse en 2 Nederlandse F-35's die alle 4 met dezelfde missiegegevens opereerden. In de nieuwe Vliegende Hollander (Artikel 5 van '8 dingen die je wil weten') vertellen de betrokken Nederlanders over het belang en het verloop van de test.

'Koeman speelt om twee redenen cruciale rol bij vertrekwens Messi'

Lionel Messi heeft een vertrekwens ingediend bij Barcelona, zo heeft de club inmiddels bevestigd. De 33-jarige superster wil gebruikmaken van een speciale clausule in zijn contract, aangezien hij de gang van zaken bij de Catalaanse topclub spuugzat is. Sport somt de vijf voornaamste redenen op waarom Messi zijn grote liefde wil verlaten en naar verluidt speelt de botheid van nieuwe trainer Ronald Koeman een cruciale rol.

Deportes Cuatro meldde dinsdag dat Koeman vorige week in gesprek met Messi harde woorden sprak. Tijdens het stevige onderhoud gaf de Nederlander aan dat hij niet meer flexibel zal zijn en bepaalde privileges niet meer tolereert.

Deportes Cuatro gaf niet specifiek aan dat het om de privileges van Messi binnen het team ging, maar het Argentijnse Olé weet wel met zekerheid te stellen dat Koeman duidelijk aangaf dat het teambelang prioriteit heeft.

"Jouw privileges binnen de ploeg zijn voorbij, je moet alles voor het team doen. Ik ga inflexibel met je zijn, je moet denken aan het belang van het team", zo zou Koeman hebben gezegd.

De coach gaf tijdens het gesprek ook aan dat Messi een zeer belangrijke pijler van zijn nieuwe elftal zou zijn, maar volgens de berichtgeving hebben de botte woorden van Koeman ervoor gezorgd dat de Argentijn de knoop heeft doorgehakt en Barcelona wil verlaten.

Diverse Spaanse media concluderen dat Koeman Messi het laatste zetje heeft gegeven om aan Barcelona kenbaar te maken te willen vertrekken. Volgens Sport dacht Messi al vóór het gesprek met Koeman aan een transfer, maar wilde afwachten wat de coach te melden had.

"Messi werd niet overtuigd van het project van de Nederlander en denkt ook niet dat hij kan blijven winnen bij Barcelona", zo klinkt het. De Catalaanse krant meldt nog vier andere redenen waarom Messi weg wil.

Zo vindt hij het onbegrijpelijk hoe zijn goede vriend Luis Suárez, en andere ploeggenoten, is medegedeeld dat ze de club mogen verlaten. Koeman vertelde naar verluidt in een zeer kort telefoongesprek van een minuut aan de spits dat hij mag uitkijken naar een nieuwe werkgever.

"Messi hekelt de wijze waarop zijn vriend is verteld dat hij plaats moet maken. Ze zijn partners, binnen en buiten het veld, één van de beste vrienden van Leo. Hij vindt dat de Uruguayaan veel meer respect verdiende."

Naast de twee redenen waar Koeman bij betrokken was, noemt Sport nog drie oorzaken voor de vertrekwens van Messi. Zo heeft de aanvaller al jarenlang een povere relatie met het bestuur en met name voorzitter Josep Maria Bartomeu.

"Hij snapt niet hoe er de afgelopen vijf jaar is gedacht binnen het bestuur." Ook frustreert het Messi dat bijna alle informatie die is uitgewisseld in vertrouwelijke gesprekken lekt naar de media en ziet in Bartomeu de kwade genius.

Ten vierde begrijpt Messi weinig van de gang van zaken op de transfermarkt. "Seizoen na seizoen is het dramatisch. Slechte aankopen, de 222 miljoen euro van Neymar konden niet slechter worden gespendeerd."

"De relatie met Eric Abidal (voormalig technisch directeur, red.) was allesbehalve prettig. Messi is van mening dat de club iedere transferwindow zichzelf verder naar de vernieling helpt."

Tot slot kan Messi het ontslag van Ernesto Valverde in januari nog altijd niet verkroppen. De wereldster heeft sinds 2004 een goede relatie met de hoofdtrainer.

Naast Valverde kon Messi goed opschieten met Frank Rijkaard, Josep Guardiola, Gerardo Martino, Tito Vilanova en ook Luis Enrique, ondanks wat meningsverschillen hier en daar. "Het ontslag van Valverde was een klap voor Messi. Daarna Quique Setién aanstellen was onbegrijpelijk."

Movistar met drie kopmannen naar Tour

Movistar start met drie kopmannen aan de Tour de France die zaterdag in Nice begint. Het gaat om de Spanjaarden Marc Soler,Enric Mas en Alejandro Valverde.

Het is voor de inmiddels 40-jarige Valverde zijn dertiende deelname aan de Tour de France. Zijn beste klassement was derde in 2015 en hij won in totaal vier etappes. Voor Mas wordt het zijn tweede Tour, Soler begint aan zijn derde Ronde van Frankrijk.

De ploeg van Movistar bestaat verder uit José Joaquin Rojas ,Carlos Verona,Imanol Erviti ,Dario Cataldo en Nelson Oliveira.

In afwachting van nader onderzoek neemt Blind voorlopig niet deel aan trainingen

De oefenzege van Ajax op Hertha BSC (1-0) werd dinsdagavond overschaduwd door het uitvallen van Daley Blind. De centrumverdediger greep naar zijn borst in de 79ste minuut en werd kort daarna gewisseld. Trainer Erik ten Hag verklaart na het oefenduel in de Johan Cruijff ArenA dat de preventief geplaatste ICD, die zijn hartritme bij stoornissen moet herstellen, is afgegaan, wat het vallen van Blind verklaart.

"Zijn ICD ging af. Daarna ging het gelijk weer oké. Het gaat goed met hem, hij voelt zich goed", zegt Ten Hag bij Ziggo Sport. "Hij heeft verder geen klachten."

"Hij is gewisseld en voelt zich prima", vervolgt Ten Hag zijn uitleg over de situatie omtrent Blind. De Ajax-trainer weet nog niet wanneer Blind weer op het trainingsveld verschijnt.

Blind ging in de slotfase van het thuisduel met Hertha BSC zonder dat er een tegenstander in de buurt was naar de grond, op het moment dat de bezoekers uit Duitsland bezig waren met een aanval. Blind werd op het veld gelijk onderzocht door de medische staf van Ajax, waarna al snel een wissel volgde.

Het voorval van dinsdagavond deed denken aan de gebeurtenissen van december vorig jaar, toen Blind in de Champions League-wedstrijd tegen Valencia eveneens onderuitging.

Nader onderzoek wees destijds uit dat de Oranje-international kampte met een ontstoken hartspier. Blind kreeg vervolgens een inwendige defibrillator, waarna hij na twee maanden zijn rentree op het veld kon maken.

Blind zal nader onderzocht worden en in afwachting van de uitslag voorlopig niet deelnemen aan de trainingen.

Ongeregeldheden en geweld deze zomer, de overheid heeft er genoeg van

De ongeregeldheden en geweld in de vier grote steden in de afgelopen weken hebben geleid tot een overleg tussen de burgemeesters en de minister van Justitie en Veiligheid. Dit heeft tot een aantal gezamenlijke conclusies geleid.

Kritiek en debat horen bij een democratie. Rellen, geweldpleging, bedreiging en opruiing niet. Dat gaat in tegen onze vrijheden en hoort niet thuis in onze maatschappij. We staan voor een resolute aanpak van relschoppers, geweldplegers en mensen die met bedreiging of intimidatie hun gelijk willen halen. Een aantal van deze relschoppers maakt gebruik van besloten social media kanalen en zet middelen in, zoals drillraps, om onrust te zaaien en op te roepen tot geweld. De overheid zal inzetten op meer mogelijkheden voor digitale opsporing en het stopzetten van dit soort berichten online. Op korte termijn zal de minister van JenV hierop terugkomen in een Kamerbrief.

Ook zien wij dat vreedzame demonstraties door sommigen worden misbruikt voor geweld tegen en intimidatie van het rechtstatelijke gezag en tegen democratisch gelegitimeerde politici. De overheid blijft hard optreden tegen geweld dat gericht is op onze hulpverleners. Hun inzet is ongekend en verdient het grootste respect.

Democratie betekent je vrijheden kunnen uitoefenen, maar wel altijd binnen de regels van de rechtsstaat. Regels die we met elkaar hebben afgesproken en die rekening houden met anderen in de samenleving. De regels ter bestrijding van covid-19 perken onze vrijheden tijdelijk in. Maar die regels zijn er voor ons allemaal, ter bescherming van de samenleving.

De zware corona-periode heeft voor veel mensen ook zwakheden in sociale cohesie in de grote steden duidelijker zichtbaar gemaakt.

Dit vraagt om maatregelen vanuit het veiligheidsdomein om die de sociale basis te verstevigen. De burgemeesters en de minister blijven hierover ook de komende tijd met elkaar in gesprek

Heeft Disney al genoeg van Woke ?

User ToT maakte mij attent op het volgende YouTube filmpje. Hier bespreekt Doomcock het gerucht dat  Disney de 'kassa' uiteindelijk veel belangrijker vindt dan 'Woke' .  Oordeel zelf !

Dierenmishandeling op het Nordwin College, minderjarige daders opgepakt

Afgelopen zondag zijn er op het Nordwin College  in Buitenpost een flink aantal dieren (waaronder geiten, konijnen, cavia's, kippen en duiven) ernstig mishandeld. Werknemers van het Nordwin College vonden maandagochtend naast de ernstig mishandelde dieren ook  twee dode dieren, en nog vijf dieren moesten maandagmiddag door de veearts worden afgemaakt. 

Inmiddels zijn er drie jonge minderjarigen opgepakt door de politie. Een hulpverleningstraject is inmiddels opgestart voor de drie jonge daders en hun opvoeders.

Karate Kid game op komst

Het wordt een mooi jaar voor fans van The Karate Kid films. Later dit jaar komt de serie Cobra Kai uit en daarnaast verschijnt er ook een spel. Cobra Kai: The Karate Kid Saga Continues is een beat-em-up die een beetje lijkt op de oude Double Dragon games. 

Je kunt kiezen uit acht verschillende personages en het spel is zowel single of co-op te spelen. Cobra Kai: The Karate Kid Saga Continues verschijnt op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.


Meisje (2) aangereden door scooter, dader rijdt door

Dinsdagmiddag 25 augustus, rond 14.30 uur, liepen een moeder en haar dochter van 2 jaar op het Boreelplein ter hoogte van de Jumbo in Deventer. Op dat moment reed er ook een scooter met volle snelheid over het Boreelplein.
De bestuurder van de scooter reed het meisje aan en zij raakte daarbij gewond en moest mee naar het ziekenhuis.

De bestuurder van de scooter is even gestopt, maar daarna snel doorgereden. De politie is op zoek naar getuigen welke mogelijk iets hebben gezien of beelden hebben.

Nog beter is dat de bestuurder van de scooter zich gewoon even meldt aan het politiebureau.

Iets gezien of gehoord? Laat het de Politie Deventer weten via een PB via Facebook of bel 0900-8844. O.v.v 2020403883 ^AK

Lagere celstraf voor gewapende woningoverval

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 34-jarige man een gevangenisstraf van 7 jaar opgelegd. Hij wordt ervan beschuldigd samen met anderen een gewapende overval te hebben gepleegd. De rechtbank Limburg legde de man eerder 9 jaar gevangenisstraf op.

Arrestatieteam
Op 5 augustus 2017 hebben drie overvallers – gekleed als een arrestatieteam – de voordeur van een woning geramd. Zij riepen dat ze van een arrestatieteam waren en hielden een 13-jarige jongen onder schot. Even later arriveerden zijn vader en een vriend. Zij zijn allen met geweld gedwongen om op hun buik te gaan liggen en hun armen werden vastgebonden met tie wraps. Uiteindelijk werden sieraden, horloges en geld buitgemaakt.

DNA-materiaal
In de overvallen woning werd een geladen revolver gevonden die was achtergelaten. Op een van de patronen werd het DNA van de man aangetroffen. Bij de doorzoeking van de woning van de man werden ook horloges aangetroffen die tijdens de overval waren meegenomen. Omdat hij daarvoor geen verklaring heeft gegeven, concludeert het hof net als de rechtbank Limburg dat de man een van de overvallers is geweest.

Impact op de slachtoffers
De overval heeft grote inbeuk gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit van de slachtoffers. In het bijzonder op de 13-jarige jongen, hij durfde lange tijd niet alleen thuis te zijn en voelde zich niet meer veilig in zijn eigen huis. Daarnaast hebben de overvallers – door zich voor te doen als een arrestatieteam – het vertrouwen dat mensen in de politie moeten kunnen hebben ernstig ondermijnd.

Op te leggen straf
De overvallers hebben zich op een lafhartige en koelbloedige manier schuldig gemaakt aan een diefstal met geweld en bedreiging. Kennelijk hebben zij vooraf rekening gehouden met het feit dat er personen in de woning zouden kunnen zijn. Dit heeft hen er echter niet van weerhouden om de overval te plegen.

Desondanks legt het hof een lagere straf op dan de rechtbank, namelijk een gevangenisstraf van 7 jaar. Dat komt omdat het hof bij het bepalen van de straf ook heeft gekeken naar landelijke oriëntatiepunten voor straftoemeting en de straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Verbreding snelweg A27 tussen Houten en Hooipolder kan doorgaan

Nagenoeg alle bezwaren tegen het tracébesluit ‘A27 Houten-Hooipolder’ van de minister van Infrastructuur en Waterstaat zijn ongegrond. Dat betekent dat de A27 tussen Houten en Hooipolder mag worden verbreed. Wel moet de minister binnen twintig weken op één onderdeel een nieuwe beslissing nemen. Dat zogenoemde herstelbesluit heeft geen betrekking op het tracé van de A27 zelf, maar op de aanleg van nieuwe bomen in de buurt van knooppunt Noordeloos. Voor deze bezwaarmaker heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een zogenoemde tussenuitspraak gedaan, voor de andere bezwaarmakers is vandaag een einduitspraak gedaan.

Verbreding
Het tracébesluit maakt een verbreding mogelijk van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder, inclusief een reconstructie van het knooppunt Hooipolder. Volgens de minister zijn de extra rij- en spitsstroken op dit tracé nodig om het verkeer nu en in de toekomst goed te verwerken. Tegen het tracébesluit zijn 45 beroepschriften ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Het merendeel van de bezwaarmakers zijn bewoners en bedrijven in de buurt van de A27.

Tussenuitspraak
Een bedrijf dat eigenaar is van percelen ten oosten van knooppunt Noordeloos is het niet eens met de aanplant van nieuwe bomen in de buurt van het knooppunt. Volgens de minister zijn de nieuwe bomen nodig om bomen te compenseren die elders plaats moeten maken voor de verbrede A27. Het bedrijf vreest dat de nieuwe bomen het zicht wegnemen op het wegrestaurant dat op zijn gronden is gevestigd. De Afdeling bestuursrechtspraak draagt in de tussenuitspraak de minister op om voor een deel van deze geplande nieuwe bomen nogmaals te bekijken of deze wel nodig zijn. Bovendien moet de minister duidelijk maken hoe zij de belangen van het bedrijf heeft meegenomen bij haar beslissing voor een deel van de ‘compensatiebomen’ op deze plek. Daarvoor krijgt zij twintig weken de tijd.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Call of Duty trailer aangepast na verbod in China

De trailer van Call of Duty: Black Ops Cold War is weer offline gehaald. In de trailer waren beelden te zien van de pro-democratische Tiananmenprotesten die in 1989. Het wereldberoemde fragment van de man die in zijn eentje tanks probeert te stoppen.

Het is niet de eerste trailer van CoD die in China verboden wordt. In 2018 werd Black Ops 2 er verboden omdat de game spelers het Tiananmenplein laat bombarderen. Vandaag wordt er meer informatie bekend rondom de nieuwe Call of Duty.


Nieuwe besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf

In De Mortel (gemeente Gemert-Bakel) is op een bedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld bij nertsen. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 4000 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door melding van ziekteverschijnselen bij de nertsen. Het bedrijf wordt zo spoedig mogelijk geruimd.

In totaal zijn nu 41 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Vervolgadvies OMT-Z
Het kabinet heeft, conform het OMT-Z advies van 17 juli, opnieuw advies gevraagd aan het OMT-Z. In dit vervolgadvies is aan het OMT-Z gevraagd nader in te gaan op de risicobeoordeling en maatregelen in het licht van de volksgezondheid. Dit advies en het voorgenomen beleid worden op korte termijn met de Tweede Kamer gedeeld.

Het Rijk werkt ondertussen aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Maatregelen
Ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen sinds 10 juli het hygiëneprotocol aangescherpt. Bedrijven dienen zich strikt aan de aangescherpte maatregelen te houden om introductie van het virus te voorkomen. Dat betreft de plicht om bezoekers te registreren, de hygiënemaatregelen (zoals het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen) toe te passen en het testregime voor verzorgers met COVID-19 klachten op te volgen. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Ubisoft Collector's Editions voor Xbox krijgen geen discs meer

Ubisoft heeft laten weten dat hun Collector's Editions voor Xbox geen discs meer zal bevatten. Het gaat om de spellen Assassin's Creed Valhalla, Far Cry 6 en Watch Dogs: Legion. De PlayStation versies zullen wel gewoon een disc hebben.

Wat precies de reden is van deze keuze is niet bekend. Er gaan allerlei verhalen rond, maar niks wordt bevestigd door Ubisoft. De Xbox gamers zullen nu een download code krijgen ipv een disc.

Ubisoft

Rechter beslist in Fortnite tegen Apple

De rechter heeft besloten dat Fortnite niet opnieuw moet worden toegelaten in de App Store van Apple. Apple en Epic Games staan de laatste tijd lijnrecht tegenover elkaar in een rechtszaak. Daarnaast heeft de rechter ook besloten dat Apple de Unreal Engine niet mag blokkeren. Daarmee houdt Epic Games dus hun developer account en houdt het bedrijf toegang tot de tools om de Unreal Engine te gebruiken op Apple Hardware.

De uitspraak is een voorlopige beslissing en de toekomst zal duidelijk maken of dit ook definitief wordt. Epic verzet zich tegen de commissie van 30 procent die Apple rekent voor digitale aankopen op iPhones. 

Free fortnite


Borderlands 3 'Psycho Krieg and the Fantastic Fustercluck'-DLC komt in september

'Psycho Krieg and the Fantastic Fustercluck', zo heet de vierde DLC-uitbreiding van Borderlands 3. Het komt op 10 september uit en zowel los en als onderdeel van de season pass beschikbaar. In deze uitbreiding duik je de hoofd van Krieg, de meeste gestoorde Psycho in de game. Dit doe je om de locatie van 'Vaulthalla' te achterhalen, een plek waar natuurlijk loot schuilt.

De uitbreiding verhoogt de level cap naar 65. Volgens Gearbox wordt de level cap de komende tijd niet meer verhoogd. Bekijk een trailer van de uitbreiding hieronder.

Dragon's Dogma Netflix-anime krijgt trailer

Dragon's Dogma, de culthit open-wereld actie-RPG van Capcom, krijgt een anime. Het wordt op 17 september exclusief uitgebracht op Netflix. In de onderstaande trailer zien we dat het vooral CG-animatie gebruikt, net als veel andere anime die door Netflix worden gefundeerd. Dit project is geregisseerd door Shin'ya Sugai, hij was eerder verantwoordelijk voor ander andere God Eater, Gatchaman CROWDS, 009 Re: Cyborg, en Legend of the Galactic Heroes: Die Neue These.

De anime vertelt hetzelfde verhaal als de game. Je bent de 'Arisen', een levend wezen zonder hart. Het doel van de Arisen is om een draak te confronteren die verantwoordelijk gaat zijn voor de apocalyps.

Yakuza 7 komt in november uit

Yakuza: Lika a Dragon komt op 13 november uit voor PS4, Xbox One en pc. Dat heeft Sega aan de hand van de nieuwe onderstaande trailer bekendgemaakt. Een Series X-versie komt ook in november. De PS5-versie gaat iets langer duren. Dit deel dient als een soort transformatie voor de serie. Naast een nieuw hoofdpersonage stapt de game over naar turn-based RPG gevechten.

Yakuza: Like a Dragon draait om een nieuwe hoofdpersoon, Ichiban Kasuga, en een locatie geïnspireerd op Yokohama. Ichiban is een derderangs boef van een derderangs Yakuza-familie. Om zijn mentor en vaderfiguur Masumi Arakawa te beschermen, bekent hij een misdaad die hij niet heeft gepleegd. Nadat hij daarvoor 18 jaar in de gevangenis heeft gezeten, keert hij terug naar de maatschappij. En dan ontdekt hij dat de clan waar hij ooit deel van uitmaakte is vernietigd, en er in de straten jacht wordt gemaakt op de laatste paar resterende leden. Hij ontdekt ook dat zijn voormalige mentor hier misschien wel achter zit. Tijd om het verraad te straffen.

In tweede kwartaal 2020 positiever over eigen gezondheid

In het tweede kwartaal van 2020 was 82 procent van de mensen positief over de eigen gezondheid. In hetzelfde kwartaal van de drie eraan voorafgaande jaren was dat 78 procent. Daarnaast hadden minder mensen in het tweede kwartaal van 2020 contact met de huisarts en de specialist, en halveerde het aantal mensen dat de tandarts bezocht bijna. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe voorlopige kwartaalcijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor.

Normaal publiceert het CBS alleen jaarcijfers uit dit onderzoek. De coronacrisis leidt echter tot de behoefte aan snellere cijfers over zelf gerapporteerde gezondheid, leefstijl en zorggebruik, daarom worden nu ook voorlopige kwartaalcijfers over deze onderwerpen uitgebracht. Later volgen cijfers over het derde en vierde kwartaal van 2020 en worden ook de totaalcijfers over 2020 gepubliceerd.

In het eerste kwartaal van 2020 beoordeelde 80 procent van de mensen de eigen gezondheid als goed of zeer goed, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2019 (79 procent). In het tweede kwartaal van 2020 was dit 82 procent, tegen 78 procent een jaar eerder. Het percentage psychisch ongezonde mensen was 12 procent, net zo veel als een jaar eerder.

Daling zorggebruik
In het tweede kwartaal van 2020 gaven mensen minder vaak dan een jaar eerder aan gebruik te hebben gemaakt van diverse zorgvoorzieningen. Zo gaf 11 procent aan de tandarts te hebben bezocht in de 4 weken voorafgaand aan het onderzoek, tegen 20 procent in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarnaast had 23 procent contact met de huisarts, in het tweede kwartaal van 2019 was dat nog 28 procent. Het contact met een specialist daalde van 18 procent naar 12 procent.

De daling van het zorggebruik kan gerelateerd worden aan het feit dat er aan het begin van de coronacrisis per saldo minder gezondheids- en zorgdiensten werden geleverd. De mondzorg kwam bijna tot stilstand in de eerste weken van het tweede kwartaal, huisartsen leverden tijdens de piek van de coronapandemie minder zorg, en in ziekenhuizen werden veel afspraken en operaties uitgesteld of geannuleerd.

Geen opvallende veranderingen in leefstijl in het tweede kwartaal 2020
Het percentage overmatige drinkers lag in het tweede kwartaal van 2020 lager dan een jaar eerder. Dat gold echter ook al voor het cijfer over het eerste kwartaal van 2020. Het percentage dagelijks rokende volwassen was in het tweede kwartaal van 2020 lager dan een jaar eerder. Dit past in de langjarige trend van afnemend tabaksgebruik. Voor overgewicht, dat samenhangt met leefstijlfactoren als voeding en bewegen, is geen verandering te zien.

In dit artikel zijn totaalcijfers opgenomen over de bevolking (soms vanaf een bepaalde leeftijd). Het is mogelijk dat bij de ene groep andere veranderingen optraden dan bij andere groepen. Als corona of de coronamaatregelen bij verschillende groepen een tegengesteld effect hebben, kan het zijn dat deze effecten elkaar opheffen, zodat in de totaalcijfers geen verandering zichtbaar is. Toekomstig onderzoek kan daar meer informatie over geven.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Jongeren reizen vanaf 1 september een stuk goedkoper met NS

Treinreizen wordt fors goedkoper voor jongeren tussen van 12 tot met 18 jaar. Op 1 september start NS met de verkoop van een nieuwe jongerendagkaart. Jongeren kunnen daarmee de hele dag – maar buiten de spits – onbeperkt treinreizen met NS voor maar € 7,50. Het nieuwe ticket is te koop via de NS-app. Jongeren hebben hiervoor geen OV Chipkaart nodig; met een barcode in de app kunnen poortjes op het station worden geopend.

Door corona is de introductie van de jongerenkaart wat uitgesteld. Tjalling Smit, lid Raad van bestuur NS: “We willen de trein een logische keuze maken voor een nieuwe generatie reizigers. Ook nu. Jongeren reizen graag zelfstandig. Daarbij gaan ze het liefst een dagje naar de stad of naar familie. De kosten voor een treinkaartje zijn voor hen al snel aan de hoge kant. Voor kinderen tot 12 jaar is de trein gratis en voor studenten ook. Jongeren tot en met 18 vallen daar tussenin. Dat gaan we nu oplossen door treinreizen fors goedkoper te maken voor jongeren."

Reizen en jongeren
Jongeren reizen voornamelijk voor een dagje naar de stad, zo blijkt uit onderzoek onder 1087 jongeren en hun ouders, uitgevoerd door NS. Op de tweede plaats staat familie- of vriendenbezoek. Jongeren reizen vooral in het weekend. Daarbij hebben ze de voorkeur voor een vaste prijs voor een kaartje, zonder bijkomende kosten achteraf. 71% van de jongeren zegt vaker met de trein te reizen als er een specifieke jongerenkaart komt voor een aantrekkelijke prijs. 57% van de ouders geeft aan dan vaker als gezin de trein te zullen nemen.

Veranderd reisgedrag door corona
In februari kondigde NS de introductie van een speciale jongerenkaart deze zomer al aan. Naast een dagkaart ging dit om een nieuw weekendabonnement voor jongeren. Sindsdien is door corona het reisgedrag veranderd en is een abonnement niet altijd meer interessant. NS houdt daarom het volledige abonnementenaanbod tegen het licht. Om hierop niet te wachten, introduceert NS nu alvast de jongerendagkaart. Uit het klantonderzoek blijkt dat deze voorziet in het grootste deel (90%) van de behoefte.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Cel geŽist vanwege fraude met kinderopvangtoeslagen

Het Openbaar ministerie (OM) heeft dinsdag in de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van 18 maanden geëist tegen een 49-jarige vrouw uit Den Haag. Het OM verwijt haar dat zij met haar gastouderbureau ouders heeft geronseld en geholpen bij het aanvragen van onjuiste kinderopvangtoeslag. De schatkist heeft hierdoor in totaal voor circa een miljoen euro onterecht aan kinderopvangtoeslag uitgekeerd. Verdachte zou met haar zoon voor tonnen in eigen zak hebben gestoken.

Het onderzoek startte naar aanleiding van een inspectiebezoek van de GGD. De vrouw runde met haar zoon een gastouderbureau. Het bureau stond op naam van haar zoon, maar de vrouw trok aan de touwtjes, zo blijkt volgens het OM uit het onderzoek door de FIOD. Het gastouderbureau bemiddelde tussen ouders met kinderen, die opvang zochten en gastouders, die de kinderen wilden opvangen. Voor aanvraag van toeslag bij de belastingdienst moesten de ouders een contract hebben met een gastouderbureau. De vrouw zou ouders met kinderen volgens het OM doelbewust hebben benaderd en hen hebben gewezen op ‘een makkelijke manier om geld te verdienen’. Ze zou de ouders erop hebben gewezen dat ze recht hadden op kinderopvangtoeslag en ze hielp ouders bij het aanvragen daarvan.

‘Iedereen rijk’
Volgens de officier heeft de vrouw het gastouderbureau gebruikt om ‘bewust, doelmatig en structureel te frauderen’. Ze zou aanzienlijk meer uren kinderopvang hebben opgeven bij de belastingdienst dan dat daadwerkelijk aan kinderopvang door de ouders werd afgenomen. Het OM verwijt haar dat ze zo een fictieve stroom van opvang, papieren (en geld) heeft geregeld. Voor de opvang keerde de belastingdienst tienduizenden euro’s aan toeslag uit aan de ouders, het gastouderbureau ontving een deel van die inkomsten. De vrouw zou tonnen naar zichzelf hebben overgemaakt. “Iedereen blij. De vraagouder krijgt een maandelijkse toeslag van de overheid. De vraagouder betaalt een vergoeding aan het Gastouderbureau en de gastouder krijgt ook een vergoeding voor de zogenaamde opvang. Iedereen rijk. Maar de samenleving betaalt,” zei de officier op zitting.

‘Anderen meegesleept in de fraude’
Het OM vindt de verwijten ernstig. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de verdachten valse stukken maakten of gebruikten voor het aanvragen of wijzigen van de toeslagen. “Toen de fiscus vragen stelde, hadden ze open kaart kunnen spelen. Dat deden ze niet. Er werden nieuwe valse stukken opgemaakt om de toezichthouder om de tuin te leiden.” Verdachten hebben volgens het OM het stelsel misbruikt voor eigen geldelijk gewin. Ze heeft personen die zij kende meegesleept in de fraude. Haar zoon, maar ook mensen in haar omgeving die gebruik wilden maken van kinderopvang, heeft zij meegetrokken. Acht aanvragers zijn veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen door de politierechter.

Belastingfraude ondermijnt stelsel
“Frauderen met belastingen is niets anders dan diefstal en ordinaire oplichting. Het systeem draait op vertrouwen en hier is door mevrouw op structurele, systematische en professionele wijze misbruik van gemaakt.” Verdachten hadden volgens de officier een zeer kwalijk rol. “Zeker bij een gevoelig onderwerp als kinderopvangtoeslag. De schade die hiermee is aangericht is veel meer dan het – substantiële – financiële verlies voor de overheid. Het stelsel komt hiermee in een slecht daglicht. Ook mensen die afhankelijk zijn van het stelsel worden hier de dupe van.”

De officier vindt een gevangenisstraf van 18 maanden daarom ook op de plaats. Tegen de zoon eist de officier een werkstraf van 140 uur. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Nieuwe relatie biedt Nederland en Suriname kansen

Een handelsmissie, het vrijgeven van opgeschorte Verdragsmiddelen, samenwerking bij klimaat en bosbeheer; Nederland en Suriname blazen hun onderlinge relatie op allerlei manieren nieuw leven in.

Dat bleek dinsdag bij overleg tussen minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel en de Surinaamse minister Ramdin van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking.

Nederland geeft de resterende €17 miljoen aan Verdragsmiddelen vrij. 'De regering Santokhi heeft goede ideeën waar dat geld het beste kan worden ingezet voor de Surinaamse bevolking', stelt minister Kaag.

Het gesprek van vanmorgen was volgens Kaag belangrijk. 'We hebben de banden aangehaald. Nu kunnen we verder bouwen aan onze relatie, op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect.'

Nederland treft voorbereidingen voor een handelsmissie, zodat Nederlandse en Surinaamse bedrijven elkaar makkelijker kunnen vinden. Al op korte termijn zullen eerste gesprekken plaatsvinden, vanwege corona vooralsnog digitaal. 'Dat kan ook interessant zijn voor Nederlandse bedrijven in het Caraïbisch gebied', volgens Kaag.

Zodra de coronacrisis het toelaat gaat er een fysieke handelsmissie naar Suriname, geleid door minister Kaag. In de tussentijd wil de minister ook in Nederland zelf om de tafel met geïnteresseerde ondernemers.

Op verzoek van Suriname gaat Nederland technische assistentie aanbieden, bijvoorbeeld bij klimaatbeleid en jong ondernemerschap. Nederland gaat met Suriname in overleg om te bekijken op welke terreinen Nederlandse expertise een rol kan spelen. Bovendien ziet Kaag mogelijkheden om internationaal samen op te trekken. 'Het kan heel effectief zijn om internationaal de krachten te bundelen, dus dat gaan we vaker doen.'

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: stormachtig

Het is bewolkt en vooral in het midden en noorden van het land zijn er perioden met regen en motregen. Later vanmiddag wordt het van het zuidwesten uit op steeds meer plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt tussen 17°C in het noorden en 21°C in Limburg. De west tot zuidwestenwind is landinwaarts vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, in de kustprovincies krachtig tot hard, 6-7 Bft, vlak aan zee stormachtig, 8 Bft. Soms bereikt de wind langs de kust lokaal even stormkracht, 9 Bft. Boven land komen er aanvankelijk lokaal nog zware windstoten voor van ca. 75 km/uur, in de kustprovincies van 75-90 km/uur, vlak aan zee rond 100 km/uur. In de loop van de dag neemt de wind van het zuidwesten uit af. In het Waddengebied kunnen de zware windstoten tot halverwege de avond aanhouden.

In de nacht naar donderdag wordt het rustiger en klaart het op meerdere plaatsen op. Een enkele bui is niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Plaatselijk kan er ook nevel of een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C plaatselijk landinwaarts tot 14°C in de kustgebieden. De wind komt uit westelijke richtingen en neemt van het zuidwesten uit verder af naar zwak tot matig.

Donderdag overdag schijnt de zon af en toe en komen er lokaal enkele buien voor met een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur varieert van 19°C in het noorden tot 23°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen. In de avond draait de wind naar oost tot zuidoost. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

 Scherpschutter zag ze vliegen...
Scherpschutter zag ze vliegen...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

In juli gecrashte NH90-helikopter wordt geborgen

De NH90-helikopter, die 19 juli in het Caribisch gebied in zee is gestort, wordt geborgen. Defensie heeft dat besloten nadat eerst is onderzocht of het boven water halen van het toestel wel mogelijk zou zijn. Naar verwachting wordt daarmee volgende week begonnen.

Het gaat om het bergen van 2 delen: het staartstuk en de romp van het toestel. Een publiek-privaat samenwerkingsverband, de Maritime Capacity Alliance, en Defensie voeren de klus gezamenlijk uit.

Benodigd materieel is dinsdagavond per Antonov-transportvliegtuig op Curaçao aangekomen. Ook een bergingsschip volgt naar de bergingslocatie.

Inspectie Veiligheid Defensie
Zodra de maritieme gevechtshelikopter van de zeebodem is gehaald, worden beide delen overgedragen aan de Inspectie Veiligheid Defensie. Die onderzoekt de toedracht van het ongeval waarbij 2 bemanningsleden om het leven kwamen.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
©FOK.nl e.a.