WK snooker begint: Hamilton zegt af & O'Sullivan voelt zich een laboratoriumrat

Op vrijdag start het wereldkampioenschap snooker. Normaal is het WK van half april tot begin mei, nu is dat 31 juli tot en met 16 augustus. Titelverdediger is Judd Trump. Om te beginnen de loting. De zestien geplaatste spelers nemen het op tegen de zestien winnaars uit het kwalificatietoernooi. 

Judd Trump v Tom Ford
Yan Bingtao v Elliot Slessor
Stephen Maguire v Martin Gould
Kyren Wilson v Anthony Hamilton

John Higgins v Matthew Stevens
David Gilbert v Kurt Maflin
Jack Lisowski v Anthony McGill
Mark Allen v Jamie Clarke

Mark Williams v Alan McManus
Stuart Bingham v Ashley Carty
Ding Junhui v Mark King
Ronnie O’Sullivan v Thepchaiya Un-Nooh

Mark Selby v Jordan Brown
Shaun Murphy v Noppon Saengkham
Barry Hawkins v Alexander Ursenbacher
Neil Robertson v Liang Wenbo

Er is inmiddels een streep door de naam van Anthony Hamilton. Hij besloot zich terug te trekken wegens medische redenen, de 49-jarige Brit lijdt namelijk aan chronische astma. De nummer 48 op de wereldranglijst versloeg in de voorronde de Schot Scott Donaldson met 10-5. Voor een plaats bij de laatste zestien moest hij het opnemen tegen de Engelsman Kyren Wilson. De als achtste geplaatste speler is nu rechtstreeks geplaatst voor de achtste finale. 

“Het is echt een moeilijk beslissing geweest voor mij”,  verklaarde Hamilton. “Ik was erg onder de indruk van de manier waarop de WST (World Snooker Tour) en hun partners de kwalificatieronden lieten doorgaan, ze zorgden ervoor dat de spelers zich totaal veilig voelden. Ik realiseer me dat ze alle richtlijnen van de overheid hebben gevolgd en uitgebreide maatregelen hebben genomen voor het hoofdevenement in The Crucible. Maar vanwege mijn gezondheidstoestand heb ik na beraad besloten om niet aan de eindfase deel te nemen.”

Judd Trump zal vrijdag om 11 uur Nederlandse tijd het bal openen tegen Tom Ford. Ronnie O'Sullivan speelt zondag en maandag tegen  Thepchaiya Un-Nooh. Op dit WK zal weer beperkt publiek worden toegelaten. Het WK is daarmee een 'testevenement' en O'Sullivan is daar niet blij mee. "Ik denk niet dat dit het risico waard is", zegt O'Sullivan in aanloop naar het WK tegen onder meer de BBC. "Als er normaal gesproken vijfduizend mensen zouden komen, zie ik in dat je toch wat publiek wil toelaten om inkomen te genereren. Maar tweehonderd mensen, serieus? Ze gebruiken dit evenement alsof we laboratoriumratten zijn."

"Ik daag iedereen, die in de afgelopen vier maanden afstand heeft gehouden, uit om opeens in een ruimte vol met mensen te stappen. Tenzij je graag een doodswens hebt, snap ik heel goed dat er spelers zijn die zich hier niet prettig bij voelen."

Het WK begint op 31 juli. De finale in het Crucible Theatre van Sheffiel is op 15 en 16 augustus.