Polen ziedend over cancelen Ballon d’Or verkiezing

In Polen is er met groot onbegrip gereageerd op de beslissing van organisator France Football om dit jaar geen Ballon d’Or – oftewel de Goude Bal – uit te reiken. De Poolse voetballer Robert Lewandowski kan hierdoor de prijs niet winnen, terwijl hij een van de grote favorieten is.

Vanwege het coronavirus is organisator France Football van mening dat er geen sprake is van een normaal seizoen. “Dit jaar kan niet beoordeeld worden als een normaal jaar. Je moet niet vergeten dat de wedstrijden niet gespeeld worden in gewone omstandigheden”, zegt Pascal Ferré, hoofdredacteur van France Football. “Om die reden denken we dat de eretitel niet toe te kennen is om basis van eerlijkheid, omdat sommige kandidaten hun seizoen afgebroken hebben zien worden. Hoe kunnen we dan tot een eerlijke vergelijking komen?”

Vanwege het succesvolle seizoen van Lewandowski stuit het besluit van het Franse voetbalblad in Polen op onbegrip. Hun nationale held scoorde in dienst van Bayern München 43 keer in 51 wedstrijden. Met de Beierse club werd hij kampioen van de Bundesliga en won hij de DFB-Pokal.

“Het is een grote teleurstelling. Iedereen had verwacht dat Lewandowski zou winnen. Hij had zo'n fantastisch jaar met zoveel goals, terwijl Lionel Messi en Cristiano Ronaldo niet zoveel leverden als afgelopen jaren”, aldus Maciej Kaliszuk van sportkrant Przeglad Sportowy. “We snappen niks van de reden om de verkiezing af te gelasten, want elke competitie is uitgespeeld behalve de Franse. Neymar en Kylian Mbappé kunnen de Champions League nog winnen. Het is niet eerlijk. Misschien is dit wel het laatste jaar dat Lewandowski een grotere kans maakt.”

Ook Jan Tomaszewski, oud-doelman van het Poolse national elftal, is ziedend: “Deze beslissing is voor mij de grootste onzin van de 21ste eeuw. We zeggen de Nobelprijs en Oscar-uitreiking toch ook niet af? Ongelooflijk!”