Koning maakt F-16 vlucht boven Nederland

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een trainingsvlucht gemaakt met een F-16. Dat deed hij vanaf Vliegbasis Volkel. De koning vloog mee in een 2-zitter, waarvan de luchtmacht er nog slechts enkele heeft.

Doel van het bezoek was inzicht te krijgen in het proces rond een F-16-vlucht. De luchtmacht maakt die nog steeds veelvuldig. Niet alleen bij het geven van luchtsteun aan grondtroepen in missiegebieden of voor luchtverdediging. Jachtvliegtuigen bewaken ook het luchtruim van de Benelux. Dat gebeurt bij toerbeurt, samen met België. Voor deze taak, de zogenoemde ‘Quick Reaction Alert’, staan continu 2 jachtvliegtuigen paraat. Ze stijgen direct op als er sprake is van (mogelijke) dreiging.

Voor de koning in de F-16 stapte, kreeg hij een briefing ter voorbereiding op de trainingsmissie. Na afloop volgde de gebruikelijke debriefing.

Nieuwe toestel al gezien
Koning Willem-Alexander vernam verder dat de luchtmacht waarschijnlijk nog tot 2024 operationeel vliegt met de F-16 voordat de 35A Lightning II de taken volledig overneemt. De koning heeft het nieuwe toestel overigens al gezien. Dat gebeurde op 6 november vorig jaar op Vliegbasis Leeuwarden waar toen een week eerder de eerste F-35 arriveerde. Als alles volgens plan verloopt krijgt Volkel in 2022 de eerste.

Nog geen 60 meer
De luchtmacht vliegt alweer meer dan 40 jaar met de inmiddels sterk verouderde F-16. Het eerste toestel deed in 1979 zijn intrede. Er zijn er destijds 213 gekocht. Nu heeft de luchtmacht er nog geen 60 meer in de inventaris, waarvan een deel niet meer operationeel inzetbaar is.

Naast Vliegbasis Volkel zijn alleen nog op Vliegbasis Leeuwarden jachtvliegtuigen gestationeerd.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)