Nieuwe F-35’s komen eraan

Twee voor Nederland bestemde F-35’s maken momenteel testvluchten. Dat gebeurt vanaf het Italiaanse Cameri. Daar bouwde firma Leonardo de toestellen namens het Amerikaanse Lockheed Martin. Naar verwachting arriveert het duo medio volgende maand op Vliegbasis Leeuwarden.

Het had nogal wat voeten in aarde voordat het mogelijk was de vluchten te maken. Dit vanwege de Italiaanse lockdown. Daardoor waren grenzen gesloten en quarantainemaatregelen van kracht. Dat leverde problemen op voor de vliegers, die uit het Amerikaanse Fort Worth moesten komen.

Uiteindelijk lukte dat op een COVID-19-bestendige wijze. Hiervoor kwamen Lockheed, het F-35 Joint Program Office in Amerika en de krijgsmachten van Nederland en Italië in actie. Defensie zette onder meer militair transport in.

Donderend geraas
Toen uiteindelijk alle seinen op groen stonden en de vliegers klaar voor de start, bleek het weer extreem slecht. Maar daarna was het dan echt zover. Toestellen AN-11 en AN-12 kozen met donderend geraas het luchtruim.

Zodra alle testvluchten succesvol zijn afgerond, worden beide toestellen formeel overgedragen en naar Nederland gevlogen. De 1e operationele F-35 staat al sinds 31 oktober vorig jaar op Vliegbasis Leeuwarden.

Fabrikant Leonardo bouwt in Cameri 29 van 37 F-35-jachtvliegtuigen voor Nederland. De resterende 8 zijn in Amerika gebouwd en zijn daar nog. Ze worden gebruikt voor het opleiden van Nederlandse jachtvliegers. Inmiddels is besloten dat Nederland 9 toestellen extra koopt.

Testvlucht F-35 (foto: Ministerie van Defensie)
Testvlucht F-35 (foto: Ministerie van Defensie)