Topklimster Douady (16) overleden na val

De wereld van het sportklimmen, vanaf volgend jaar een olympische sport, is opgeschrokken door een tragedie. De Franse boulderspecialiste Luce Douady is bij een val om het leven gekomen, slechts 16 jaren jong.

Douady maakte in 2018 al indruk in het jeugdcircuit op Europees en mondiaal niveau, iets meer dan een jaar geleden maakte ze in het Amerikaanse Vail haar debuut in de World Cup boulderen bij de senioren. Dat ging in een ijzersterk veld op behoorlijk indrukwekkende wijze: Douady werd gelijk vijfde.

In augustus kwam daar op het WK bij de jeugd brons bij op het onderdeel lead, nog diezelfde dag gevolgd door de wereldtitel in het boulderen. In oktober pakte ze op het EK bij de senioren al lead-brons, gevolgd door een elfde plek in de World Cup-finale in Inzai in Japan.

Terwijl ook de klimwedstrijden wegens de COVID-19-pandemie voorlopig stil lagen, ging Douady er in de Franse bergen op uit. Volgens lokale media was ze op weg naar een nog onontdekte sector van een klif bij Grenoble, waarna ze op de aanlooproute uitgleed en naar beneden viel. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze toedracht van haar noodlottige ongeval.

Au revoir, Luce...