Schrijfster Harry Potter onder vuur na uitleg 'concept vrouw'

In de huidige wereld is het niet makkelijk meer om de juiste woorden te vinden om iets te omschrijven. Woorden, die eeuwenlang voor vanzelfsprekend gehouden werden, zijn hedentendage kwetsend en enorm schokkend om te horen voor een beperkte groep mensen.

Veelal behoren de hardst roepende, geschokte, mensen zelf niet tot die groep, maar denken ze dat ze vooral voor een bepaalde minderheidsgroep moeten spreken. Dat zie je vooral in de Verenigde Staten, waar Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling onder vuur is komen te liggen van hen die transseksuelen willen beschermen.

Rowling reageerde op Twitter op een artikel in Devex, een mediaplatform voor ontwikkelaars. Zij hadden een artikel uitgebracht met de titel 'Het creeëren van een gelijkwaardiger post-COVID19-wereld voor hen die menstrueren'.

Rowling kon de ironie van deze schrijfwijze zien en reageerde vervolgens. "'Hen die menstrueren'. Ik ben er zeker van dat we daar vroeger een naam voor hadden. Brouwen? Grouwen? Drouwen?"

'Cancelcultuur'
Daar had Rowling echter niet aan de Twitter-gemeenschap gedacht. De transfielen, zo je wil. Deze vielen over Rowling heen want transmannen (vrouwen die de uiterlijke kenmerken van een man willen hebben) kunnen immers ook menstrueren. Dat transmannen nog steeds vrouwen en geen mannen zijn, gaat er niet in blijkbaar.

Uiteraard werd er weer om het hardst geroepen om alle producten van Rowling nooit meer aan te schaffen, de zogenaamde 'cancelcultuur van links' kwam weer op stoom. Alsof de miljardaire daar ooit van onder de indruk zou zijn.

Rowling reageerde beheerst op alle haat. "Als sexe niet zou bestaan, dan zouden alle vrouwen uit de geschiedenis gewist worden. Dan zou er geen 'same-sex' huwelijken bestaan. Ik ken en hou van transmensen, maar het uitwissen van het concept sexe zorgt ervoor dat voor velen de kans om hun leven zinvol te bespreken wordt ontnomen."

"Het uitspreken van de waarheid is geen haat. Het idee dat iemand zoals ik, die transmensen al lang omarm, transmensen haat omdat ik het begrip sexe begrijp is onzin."

Toch was dit niet voldoende voor de witte ridders van Twitter. LGBTQB==D-organisatie GLAAD vond het maar onzin wat Rowling schreef en vindt dat zij zich vereenzelvigt met een ideologie dat moedwillig feiten verdraait over genderidentiteit en mensen die trans zijn. "In 2020 is er geen excuus meer om transgenders aan te vallen. Wij blijven achter de transjeugd staan die opgegroeid is met haar boeken en nu zo geraakt worden door haar onnauwkeurige en wrede woorden."

Rowling is al vaker onder vuur komen te liggen, nadat ze eerder soortgelijke meningen had geuit. In december 2019 kreeg ze kritiek op het ondersteunen van een onderzoeker die haar baan verloor nadat ze had gezegd dat iemand zijn biologische geslacht niet kan veranderen.