FOK! Wat een weer: Eindelijk (wat) regen!!

Goodday!

Eindelijk, eindelijk en nog eens eindelijk. Na maandenlang afzien breken er voor de natuur én de weerliefhebbers betere tijden aan. We zagen gisteren al wat kleine veranderingen. In het noordoosten en eveneens in het zuiden kwamen een paar kleine buien voor. Gisterochtend onweerde het in Groningen. In het overgrote deel van het land bleef het nog wel droog met geregeld zon en soms wat bewolking.

Toch zat het echt actieve weer niet ver weg. In vrijwel geheel Duitsland, alsmede in Frankrijk, de Balkan en Noord-Spanje kwamen soms zware regen-en onweersbuien voor. Hier lukte dat helaas niet. En dat komt omdat de wind van zee kwam en de temperaturen behoorlijk daalde, en zodoende kwam je pas in Duitsland in de onstabiele lucht terecht. In oosten en zuiden werd het nog wel ruim 25 graden, maar in de middag was het aan de kust met een frisse noordwestelijke wind maar een graad of 16.

Afgelopen nacht nam dan de bewolking toe en zullen we vandaag een heel ander beeld te zien krijgen dan dat we gewend waren. Het is een groot deel van de dag bewolkt en in de middag trekt er een gebied met lichte regen of een bui over. De hoeveelheden lijken met 3 tot 4 mm nog vrij klein te zijn.

In de avond wordt de onstabiliteit echter steeds dieper en gaan er op zee zwaardere buien ontstaan die vervolgens de kustprovincies kunnen bereiken. Onweer is daarbij goed mogelijk. Als je zo'n bui over je heen krijgt kan er in korte tijd best een plens water vallen. Het is behoorlijk fris met maxima van hooguit 15 of 16 graden. En ook dat is even wennen. De wind is west tot noordwest en matig tot krachtig en dat is dus kracht 4 tot 6.

Morgen zijn er ook fikse buien mogelijk, al lijken die een voorkeur te hebben voor het westen van het land. Dat moeten we nog even afwachten. Het blijft fris met 15 graden en frisse westelijke wind.

Dit wisselvallige weer lijkt wat langer aan te gaan houden waarbij we eerst de koele variant hebben, en in de loop van de nieuwe week de warme variant. 

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

PurmerZOn (Foto: spylacopa_68)
Een mooie zomeravond in Purmerend. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.